Kilometrul Bine
daniel_sardan_prima_evadare_editie_2023 daciel-prima-evadare-kilometrul-bine

Sportul nu trebuie văzut neapărat ca un mijloc pentru a obține loc în clasament, ci ca mod de viață şi o sursă de bucurie

România mai are de evoluat în ceea ce privește practicarea sportului, iar eu cred că este necesar să ne implicăm mai mult cu toții în promovarea lui. Nu putem doar să așteptăm ca statul să implementeze programe, cu toate că ne dorim ca statul să accepte şi să sprijine inițiativele noastre independente făcute cu mult mai puține resurse. Este necesar să avem inițiative și din partea societății civile pentru susținerea sportului.”

Am stat de vorbă cu Daniel Sărdan, organizator al celui mai mare concurs de mountain bike din România, Prima Evadare, care din pasiunea pentru sport și dorința de a motiva oamenii din jur să fie cât mai activi, a reușit să coordoneze toate edițiile acestui eveniment ce datează deja de 15 ani.

Dacia s-a alăturat ediţiei 2023 a competiţiei Prima Evadare ca partener oficial şi de mobilitate. Prin platforma KilometrulBine am contribuit la acţiunile de ecologizare a unei părţi din traseu şi am asigurat participanţilor săculeţii din competiţie personalizaţi, confecționaţi din materiale reciclabile din surse verificate.

Ce este sportul pentru tine, Daniel?

Pentru mine sportul este o pasiune care a început oscilând între mai multe activități. Încă din copilărie am mers cu bicicleta, cu caiacul, am tras cu arcul, am practicat schi, volei, patinaj, cățărare, triatlon, alergare. Ulterior, în facultate, am făcut parte din echipa de schi a Politehnicii, apoi din echipa de aventură multisport Nomad Adventure Team.

Mi-a plăcut să testez diferite sporturi din pură pasiune, din admirația pentru natură şi oamenii care practică sport, din bucuria de a explora sporturi diverse şi mai puțin pentru performanță. Cu toate acestea, această pasiune m-a condus de multe ori pe podium, chiar dacă am o profesie diferită la bază.

prima_evadare_kmbine_bicicleta
antrenamente_pe_biciclete_prima_evadare

Cum a luat naștere proiectul Prima Evadare?

Prima Evadare a venit ca o idee pe care am avut-o eu și grupul de prieteni cu care ieșeam la antrenamente pe biciclete, implicați la vremea aceea şi în organizarea Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheaţă, prieteni cu care mergeam din oraș către Snagov, la lac, la plajă şi baie pe biciclete, explorând pădurile din nordul Bucureștiului. A fost o acțiune prin care ne-am dorit să promovăm traseele parcurse de noi şi să arătăm ca acest tip de sport se poate face și lângă oraș. Până la acel moment nu existau astfel de competiții în zona capitalei şi nicăieri altundeva în sudul României, ele fiind specifice pentru zonele de munte. Eu am copilărit în zona unde are loc astăzi competiția, o cunosc foarte bine, sunt atașat de aceste locuri, păduri, lacuri, monumente istorice, legende, localități şi câmpuri, aşa că mi-a fost uşor să vin cu un concept, o poveste și propuneri concrete de traseu, dar nu aş fi putut face acest lucru fără impulsul şi sprijinul celor din jur.

Cum au fost începuturile competiției?

În ceea ce privește traseul, competiția nu a trecut prin schimbări majore față de primele ediții însă a crescut foarte mult în numărul de participanți. Traseul, în schimb, nu avea atâtea obstacole de trecut ca în prezent. Mă refer la construcțiile noi, modificările centurii Bucureștiului, noua autostradă etc. Era mult mai simplu. Îmi amintesc că în 2009 când am dat startul acestui proiect estimasem ca o să avem cam 200-300 de participanți, cât era maximul la evenimentele outdoor similare, doar că ne-am trezit la înscriere cu 600 de persoane. Cozile lungi, blocarea zonei unde aveau loc înscrierile, modul în care se tăiau chitanțele atunci, kit-urile, tricourile de participare mult mai puține, obstacolele autorităților care nu înțelegeau sau nu doreau să aprobe concursul, au fost niște provocări pe care am reușit până la urmă să le depășim și să finalizăm cu bine evenimentul.

Cu fiecare ediție Prima Evadare a adus tot mai mulți participanți. În primii ani numărul lor dublându-se de la o ediţie la alta, aveam participarea profesioniștilor și amatorilor, în categorii diferite, toți dornici să-și depășească limitele. Unii participanți s-au înscris de curiozitate și ulterior au revenit și la alte ediții sau alte concursuri, făcându-și un stil de viață nou prin practicarea acestui sport.

prima_evadare_inceputurile_competitiei_2023

Cum simți creșterea evenimentelor sportive de la an la an?

În cei aproape 20 și ceva de ani de implicare în mai multe sporturi outdoor, pot spune că mountain bike-ul  a crescut în paralel cu Prima Evadare. A fost un moment când sportul organizat de stat aproape ca a dispărut în unele discipline sau era total anost, organizat  doar pentru câțiva sportivi legitimați rămași din structurile vechi. De aici au apărut competițiile independente care au oferit o alternativă, o infrastructură competițională dinamică atât pentru amatori cât si pentru cei profesionişti. Aceste competiții au contribuit cel mai mult la educația sportivă actuală dar și la promovarea multor zone naturale turistice mai puțin cunoscute.

Au fost valuri succesive de creștere, iar unele competiţii au determinat creşterea altora sau i-au insipirati pe alții, chiar dacă vorbim despre activităţi sportive diferite.

Ca scurt istoric al acestor ultimi 17-18 ani de activitate în organizarea de evenimente sportive, dacă înainte aveam doar un concurs de triatlon, două de MTB, unul de trail running, două-trei de adventure racing, dinamica a crescut sau s-a modificat cam așa: Mountain-bike-ul a explodat și acum avem 3-4 concursuri pe week-end și multă lume pe trasee. Următorul care a crescut au fost trail running-ul și maratoanele de alergare pe șosea. Au crescut imediat și triatlonul și ciclismul de șosea. Au crescut în popularitate și mersul pe munte, ieșirile cu caiacul pe apă și schiul de tură. Adventure racing-ul, care cumula mai multe discipline și comunități, aproape că a dispărut, probabil din cauza faptului că este mult mai solicitant față de celelalte sporturi, iar pasionații deja s-au concentrat pe un singur sport preferat sau dacă au mai multe le repartizează în week-enduri sau vacanțe diferite.

Putem spune că a crescut, în timp, implicarea în concursuri. Fie că vorbim despre maratoane, competiții de ciclism sau doar preocuparea de a practica un sport de dragul mișcării și pentru bucuria pe care o aduce el.

Pe de altă parte, în trecut nu era atât de dură presiunea nici în zona de organizare, nici în ceea ce priveşte participarea. Existau mici comunități iubitoare de sport, pe care le găseai la majoritatea concursurilor. Iar acești oameni pasionați au devenit, în timp, organizatorii unor evenimente sportive importante din prezent.

prima_evadare_competitie_ultimii_ani

Prin ce schimbări a trecut competiţia în ultimii ani?

Din cauza pandemiei au existat 2 ani de pauză, urmați de încă un an în care am fost implicați ca voluntari în primirea refugiaților din Ucraina, astfel că timpul nu ne-a permis să organizăm evenimentul la același nivel. Noi începem de obicei pregătirile din toamnă cu actualizarea parteneriatelor, depunerea cererilor pentru aprobări și, pe măsură ce ne apropiem de concurs, se intensifică volumul de muncă.

În ceea ce privește schimbările din echipa noastră, au fost puține schimbări de la un an la altul. Unii dintre colegii care ajută la organizare au mai emigrat dar se implică chiar şi de peste hotare, din Anglia, Olanda, Suedia și chiar dacă nu toți reușesc să fie fizic alături de noi la fiecare ediție, găsesc întotdeauna o metodă de a da o mână de ajutor de la distanță.

Cine sunt participanții?

Categoriile de concurenți care participă la Prima Evadare variază. Cam 12-13% înseamnă participare feminină, restul masculină. Sunt și concurenți cu vârste fragede, 5 ani, dar și de persoane mai înaintate în vârstă, undeva la 78 de ani. Cu toate astea, categoria de vârstă dominantă rămâne undeva la 30-45 de ani. Cei mai mulți competitori vin din București, dar sunt și echipe mai mari din România care participă. Sunt participanți și din străinătate deși scopul nostru inițial nu era promovarea externă.

Dacă tot ai amintit, cum se face promovarea concursului?

Când ne-am început activitatea erau grupuri mici de bicicliști care răspândeau informația, fie din vorbă în vorbă, fie prin lipirea unor stickere în diverse zone mai circulate. Am avut şi o bicicletă personalizată (albă, roz, aurie, diferită de la an la an) care se amplasa lângă bannerul de pe DN1 din zona de start. Accesul la radio și televiziune era inițial destul de limitat, mulţi nu înţelegeau acest sport. După prima ediție însă, fotografia startului a fost pe prima pagina a unora dintre principalele ziare de atunci, ceea ce ne-a ajutat la câştigarea popularităţii. Acum promovarea se face în online și prin Social Media, prin spot radio, interviuri, așa că putem ajunge la mult mai multă lume, potențialul este mult mai mare.

Ce vă doriți pentru viitor?

Ne dorim să creștem evenimentul prin implicarea unor categorii cât mai diverse de participanți, prin implicarea mai mult a autorităților și vrem să aducem o viziune nouă cu privire la acest sport. Noi credem că Prima Evadare este o competiție accesibilă oricui, de la mic la mare, care aduce voie bună și creează comunități pasionate de mountain bike. Pe lângă evenimentul în sine și atașamentul concurenților faţă de natură, putem ajuta şi la permanentizarea traseelor, educație, legislație actualizată la nivelul ţărilor cu mai multă tradiție. Totodată, ne dorim să promovăm traseele MTB care sunt atât de aproape de noi, dar despre care puțini au auzit, să le oficializăm și să încurajăm cât mai multă lume să iasă şi să exploreze natura din jurul Bucureștiului făcând mișcare.

Pe lângă promovarea sportului, Prima Evadare înseamnă şi protejarea mediului înconjurător

În perioada pregătirii traseului, noi nu intervenim în natură, ci ne folosim de ceea ce ne oferă ea. În plus, înainte de orice competiţie avem grijă să curățăm şi să ecologizăm zona, pentru a ne putea bucura cu toţii de mişcare într-un mediu curat.

De asemenea, milităm pentru protejarea mediului înconjurător şi împotriva defrişării pădurilor din jurul Bucureştiului. Suntem implicați în propuneri legislative şi facem demersuri pentru conservarea naturii înconjurătoare, o sursă de oxigen pentru orașele foarte poluate. Pe lângă rolul important pe care pădurea îl are pentru sănătatea noastră, are și un rol social, pentru că oferă oamenilor un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber alături de familie şi prieteni.

promovarea_sportului_prima_evadare_kmbine

Ce urmează?

Urmează Transilvania Bike Trails Race cel de-al doilea mare eveniment al nostru care se desfășoară pe mai multe zile în zona mirifică a satelor săsești Viscri, Saschiz, Meșendorf, Criț, Cloasterf, pe cei 100km de rețea de poteci special amenajate şi pietruite. Nu este doar un concurs, este un festival pe mai multe zile cu ieșiri cu bicicleta, camping, școală mtb, concerte, întâlniri cu meșterii locali, vizite organizate în zonele istorice, tradiții, tabără pentru copii, mâncare tradițională, toate acestea desfăşurându-se în locuri cu o arhitectură impresionantă şi cu un farmec aparte.

Alte articole

on-the-way-to-kilometrul-bine-dacia on-the-way-to-kilometrul-bine-dacia
On the way to KilometrulBine. The story of a humanitarian road trip for refugees
carmen-vesel-inginerie-mecanica carmen-vesel-inginerie-mecanica
Despre voluntariat, pasiuni și ingineria mecanică la feminin.
voluntar-profesor-copii-defavorizati voluntar-profesor-copii-defavorizati
Cele mai bune lucruri te așteaptă la ieșirea din zona de confort”