Kilometrul Bine
educatia-ecologica-pentru-copii-voluntariat_2 educatia-ecologica-pentru-copii-voluntariat

Cei mici sunt în perioada de descoperire a lumii, iar educația ecologică îi ajută să recunoască frumusețea naturii

Educația cu privire la protejarea mediului înconjurător este utilă și necesară în școli, spune Gabriela Nistor, profesor coordonator al competiției Verde GO, din școala Gimnazială Mircea cel Bătrân, Pitești.

Verde GO este un proiect de educație și sustenabilitate, care încurajează comportamentele responsabile față de mediul înconjurător. Pentru educarea elevilor din ciclul primar în domeniul protecției mediului, Viitor Plus, în parteneriat cu Dacia și Ministerul Mediului, a dezvoltat ghidul metodic Verde GO, un suport de curs adaptat copiilor cu vârste între 7 și 10 ani, care conține lecții interactive despre economia circulară şi despre schimbările climatice.

O componentă importantă a proiectului a fost concursul Verde GO, care a presupus desfășurarea de activități practice și educative despre reciclare (colectare separată). Lecțiile din ghidul Verde GO au fost discutate la clase. Concursul a avut loc pe durata anului școlar 2021-2022 și s-a adresat învățătorilor și elevilor din județul Argeș. Școala Gimnazială „ Mircea cel Bătrân” din Pitești a obținut locul III la această competiție.

 

O.R: Sunteți profesorul coordonator al celui mai mare număr de învățători înscriși în proiect, din aceeași școală. Care este numărul total și cât de dificilă a fost această coordonare?

G.N: Într-adevăr, în proiectul concurs Verde GO s-au implicat 35 de învățători și 861 de elevi de la Școala Gimnazială  „Mircea cel Bătrân” din Pitești. Coordonarea unei astfel de echipe a fost o provocare, deoarece am avut de respectat anumite termene, iar activitățile desfășurate, colectarea selectivă, precum și susținerea lecțiilor din Ghidul proiectului, au presupus un efort susținut. Am reușit să depășim micile obstacole, să ne sincronizăm şi să ne mobilizăm, astfel încât la finalul fiecărei luni să atingem ce ne-am propus. Și suntem mândri de ce am realizat!

 

O.R: Cum au primit cadrele didactice ideea unui ghid cu lecții de realizat la clasă cu cei mici?

G.N: Ghidul cu lecții pe teme ecologice a fost primit cu interes și entuziasm de cadrele didactice, deoarece un astfel de material suport pentru ciclul primar este extrem de valoros. Lecțiile sunt structurate sub forma unei povești, iar transmiterea informațiilor și noțiunilor despre protecția mediului înconjurător este accesibilă copiilor. De asemenea, faptul că sunt disponibile o multitudine de resurse digitale, facilitează înțelegerea și însușirea materialelor transmise.

 

O.R: Cât de utilă este educația în școli cu privire la protejarea mediului înconjurător?

G.N: Educația cu privire la protejarea mediului înconjurător este utilă și necesară în școli. Mai ales dacă începe chiar din primii ani, deoarece copiii sunt extrem de receptivi și de sensibili la ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar comportamentele corecte, responsabile față de mediul înconjurător, se formează în timp.

 

O.R: Există interes din partea celor mici cu privire la acest tip de educație?

G.N: Da, există interes, poate mai mult acum decât la orice altă vârstă. Cei mici sunt în perioada de descoperire a lumii, iar educația ecologică îi ajută să recunoască frumusețea naturii și să înțeleagă faptul că aceasta trebuie protejată, iar pentru a ne bucura în continuare de ceea ce ne înconjoară trebuie să fim atenți la acțiunile noastre.

 

O.R: Sunt schimbări pe care le-ați observat în comportamentul lor? 

G.N: În aceste luni în care am participat la proiect, am observat că interesul copiilor pentru tot ceea ce are legătură cu mediul înconjurător a crescut considerabil. Feed-back-ul primit de la părinți în legătură cu grija copiilor față de sortarea corectă a deșeurilor, discuțiile cu aceștia despre tot ceea ce au observat în jur, în comunitate, dar și în călătoriile lor, legat de atitudinea oamenilor față de mediu, mi-a întărit convingerea că și cei mici pot contribui la schimbare.

 

O.R: Este suficientă educația la școală? Sau este necesar să fie continuată și acasă? 

G.N: Educația despre mediu începe la școală, dar este necesar să fie continuată și acasă. Prin comportamentul nostru responsabil față de mediul înconjurător le arătăm copiilor ce cale trebuie să urmeze, iar ei o vor face. Sunt convinsă ca aceste „semințe” pe care le sădim acum, vor rodi cu siguranță în anii următori!

 

Un interviu realizat de Otilia Ropotică, CSR Manager Renault Group România

Alte articole

carmen-vesel-inginerie-mecanica carmen-vesel-inginerie-mecanica
Despre voluntariat, pasiuni și ingineria mecanică la feminin.
industria-auto-automatizare-kilometrul-bine industria-auto-automatizare-kilometrul-bine
Mircea Meșter, autocritica.ro: „Industria auto de astăzi e într-o tranziție structurală majoră”
ctiune-plantare-copaci ctiune-plantare-copaci
Luna decembrie a debutat cu o nouă acțiune de plantare