Kilometrul Bine
inginerie-mecanica-voluntariat-kilometrul-bine carmen-vesel-inginerie-mecanica

Despre voluntariat, pasiuni și ingineria mecanică la feminin.

Andreea Rădulescu, Renault Group, contributor kilometrulbine.ro, în dialog cu Carmen Vesel parte din Departamentul Mecanică al Groupe Renault România.

Am stat de vorbă cu Carmen Vesel, colega noastră din inginerie al cărei vis din copilărie a fost să devină medic, pentru ca apoi să aleagă o lume a motoarelor: am decis să devin „medic de motoare cu ardere internă, fiind un mare fan pe vremea aceea al competițiilor de F1 și a lui Michael Schumacher.” 

Am descoperit că fata foarte pricepută la motoare este și un om cu un suflet mare, care de ani buni se implică în acțiuni de voluntariat și care este pasionată de pictură și cărți. Despre toate acestea am rugat-o să ne povestească în interviul de mai jos. 

 

Visul meu a fost să devin medic, așa că am urmat un liceu cu profil medical, Liceul Dunărea Galați. În clasa a X-a, după o intervenție chirurgicală, am realizat că meseria de medic nu este cea mai potrivită pentru mine, în ciuda dorinței mele de ajuta oamenii în suferință. De aceea, am decis să mă fac „medic de motoare cu ardere internă”, fiind un mare fan pe vremea aceea al competițiilor de F1 și a lui Michael Schumacher. Așa am ajuns să mă înscriu la Facultatea de Mecanică și să încep o lungă carieră în domeniul ingineriei. 

După o experiență de studii, dar și profesională în afară, am revenit în țară și m-am alăturat Groupe Renault România, în cadrul DE-M (Departamentul Mecanică), mai întâi ca Software Leader ECM (Electronic Control Motor) și apoi ca PFE MAP (Project Manager Tuning Engine Calibration, Pilot Funcțional Calibrare Motor). Din 2016 până în prezent, sunt Spécialiste Métier de la Physique (Engine Simulation Specialist, Specialist Simulare Numerică). 

Satisfacțiile profesionale din cadrul Grupului Renault au fost multe. De la bucuria de a participa la realizarea softurilor & calibrărilor finale ale modelelor Renault, până la realizarea unor activități de cercetare și dezvoltare în colaborare cu foști ingineri F1 și Experți Meserie din Franța. 

 

Povestește-ne puțin despre acțiunile de voluntariat în care te-ai implicat de-a lungul timpului. 

Fiecare dintre noi avem propriile credințe. Credința mea este să creăm o lume, nu perfectă, ci doar mai bună. Pentru a crea o lume mai bună, este nevoie de două lucruri vitale: să ne respectăm Planeta și să iubim copiii. Planeta - pentru că este singura noastră casă, iar Copiii - pentru că ei reprezintă viitorul acestei lumi. Plecând de la aceste principii, m-am înscris pentru început ca donator lunar la Fundația Principesa Margareta & Greenpeace. Mi-a plăcut mult conceptul Fundației Principesa Margareta, pentru că merge pe 3 axe: bătrâni, copii defavorizați & tineri talentați. 

Să fiu donator lunar mi-a adus satisfacția să pot participa la o cauză nobilă, cu efect imediat. Pe termen lung, am avut onoarea să fiu invitată de Ziua Copilului, în 2016, dar și în 2017, la Palatul Elisabeta, unde am petrecut această zi specială în prezența Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României și a Principesei Muna a Iordaniei. 

În 2014 am simțit nevoia să mă implic mai mult și așa a început colaborarea mea cu Salvați Copiii România, colaborare care durează până astăzi. Prima întâlnire cu copilașii de la Centrul Educațional a fost emoționantă și totodată șocantă. Emoționant a fost să pătrund într-o clasă cu 35 de copilași care mă priveau cu foarte multă mirare și șocant când am realizat cât de necăjiți pot fi unii copii. Din acel moment, au început cele 4 activități anuale pe care le facem împreună: petrecerea de Crăciun, petrecerea de Paști, Children Day & My Birthday. Din 2015, am decis să-mi petrec ziua de naștere în prezența lor sau atunci când acest lucru nu a fost posibil, să le trimit un tort din partea mea. 

Petrecerile de Crăciun sunt cu siguranță cele mai mari , pentru că necesită pregătiri în detaliu. În același timp sunt și cele care îți aduc multe zâmbete, bucurie și multă veselie. In fiecare an cu ocazia Crăciunului realizăm activități precum Pictatul Tricourilor sau Figurinelor de Crăciun într-o ambianță de sărbătoare, în care cântăm colinde, bem ciocolată caldă, mâncăm fursecuri. Bineînțeles, împărțim și cadouri copiilor. 

Children Day, este o activitate pe care o realizăm în afara școlii. În fiecare an, mergem la o piesă de teatru pentru copii, după care organizăm o petrecere dedicată lor. Nu pot uita reacția copiilor de la prima petrecere organizată pentru ei, la Restaurantul Lido București. În momentul în care au intrat în restaurant, copiii au exclamat uimiți: „Doamnă, noi nu am fost niciodată într-un loc atât de frumos”. Sau zâmbetele lor când apare tortul și li se cânta „La mulți ani”. Pentru noi, pot părea activități sau momente banele, dar pentru ei toate aceste înseamnă mult mai mult decât ne putem închipui.

Ce ai învățat prin aceste acțiuni de voluntariat? 

Cu siguranță acești copii ne pot învăța multe lucruri. 

-să realizam importanța unui zâmbet, al unui Bravo sau a unei încurajări. Acești copilași nu sunt apreciați sau lăudați de părinții lor, așa că este impresionant cum le strălucesc ochișorii la un simplu „Bravo” sau „Sunt mândră de tine!”. Pentru ei, aceste cuvinte sunt magice. 

-să ne dăm seama că educația este vitală și datorită ei se deschid noi orizonturi de cunoaștere și de explorat. Așa cum îmi place mie să spun, Educația ne oferă Un Zbor mai Înalt cu Aripi mult mai largi. 

-să fim recunoscători, să apreciem mai mult ceea ce avem și să realizăm cât de norocoși suntem. Cu siguranță ne-au făcut mai buni, mai empatici, mai corecți si ne-au învățat ce înseamnă compasiunea. 

Cred ca acești copii sunt responsabilitatea morală a noastră, a tuturor. Nu putem oferi copiilor noștri un viitor mai bun, fără a-i ajuta și pe acești copii. Fac parte din generația lor și vor trăi împreună, în aceeași societate, iar problemele lor pot deveni, în viitor, problemele copiilor noștri. 

Implicarea în problemele sociale prin acțiuni de voluntariat, care la prima vedere pot părea acțiuni mici sau nesemnificative pentru unii, cu siguranță sunt acțiuni cu impact benefic asupra noastră și au un impact pe termen lung asupra societății și a comunității în care trăim. 

 

Pe lângă acțiunile de voluntariat, ce alte pasiuni mai ai? 

Hobby-urile au un rol important în dezvoltarea noastră emoțională și intelectuală. Când ne practicăm hobby-urile sau, cum le numesc eu battery charge mode, sunt momentele noastre, în care facem ceea ce ne place și care ne încarcă enorm sufletește. Îmi place foarte mult să pictez, este momentul meu maxim de creație și deconectare totală de la cotidian. De fiecare dată când pictez, trăiesc un mixt de sentimente, de la teama de a eșua, la curiozitatea de a vedea . 

O altă pasiune a mea este călătoritul. Deși este mai costisitor din punct de vedere financiar, călătoritul este cu siguranță o forma de educare, de deschidere a orizonturilor către noi culturi, civilizații, oameni. Realizăm cât de mici suntem și cat de puține știm sau că adevărul nostru nu este și adevărul altora, ceea ce ne învață că lumea poate fi privită și din alta optică. 

Îmi place să citesc și să urmăresc filme. Lumea cărților și a filmelor bune poate schimba realitatea prin poveștile și mesajele pe care ni le transmite. După un film sau o carte bună cu siguranță înveți ceva nou sau descoperi personaje, care te pot inspira sau stimula în dezvoltarea personală. 

 

Ce mesaj ai vrea să ne transmiți în final? 

Țin să mulțumesc tuturor celor care au fost părtași la evenimentele despre care am povestit mai sus - fără voi, nu aș mai fi avut nimic de povestit! 

 

Sursă foto: arhivă personală

 

Un articol realizat de Rădulescu Andreea, Corporate Digital Communications Manager Renault Group România

Alte articole

adrian_grosoiukilometrul-bine adrian_grosoiukilometrul-bine
„Am fost atât de optimist și am mers atât de bine, încât mi-a ieșit cel mai bun timp realizat de un român la concursul acesta, până acum.” De vorbă cu Adrian Grosoșiu.
despre-cum-aprindem-lumina-lucian-renault-group despre-cum-aprindem-lumina-lucian-renault-group
Despre cum aprindem lumina!
voluntar-profesor-copii-defavorizati voluntar-profesor-copii-defavorizati
Cele mai bune lucruri te așteaptă la ieșirea din zona de confort”