Kilometrul Bine
buturuga-mica-rastoarna-carul-mare-kilometrul-bine-dacia test-background-oameni-mari

Despre oameni care vor să ajungă mari

Viitorul pentru toți este proiectul Fundației Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia, prin care este susținut programul național Ajungem Mari. Ne propunem să ajutăm tineri instituționalizați să facă primii pași în orientarea profesională și vocațională. Am aflat poveștile câtorva oameni care vor să ajungă mari și vă invităm să le cunoașteți și voi. 

George B.

Deși inițial George a ales să meargă la o școală profesională, dorința de a face ceva mai mult i-a fost observată și echipa Ajungem MARI, alături de consilierii vocaționali, l-au încurajat să-și continue studiile, pentru a putea da examenul de Bacalaureat.

Acum, George are 21 de ani și este student în anul II la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași și bursier Ajungem MARI. 

De-a lungul anilor în care George a lucrat cu voluntarii Ajungem MARI, el s-a remarcat prin ambiție, seriozitate și implicare, fapt pentru care beneficiază pentru al doilea an la rând de o bursă de studiu oferită de Ajungem MARI. „Întâlnirile cu voluntarii Ajungem MARI și-au pus amprenta în mod pozitiv asupra vieții mele. Am cunoscut persoane faine și am învățat foarte multe de la acești oameni, oameni care au fost mereu deschiși în a-și împărtăși cunoștințele și experiențele lor de viață, care își rupeau din timpul și energia lor pentru a mă ajută și sunt recunoscător pentru asta.”

Tânărul are în plan ca după finalizarea studiilor să obțină un job, prin intermediul căruia să acumuleze experiență și ulterior, să își facă debutul în lumea antreprenorilor și să își deschidă un service IT.

Până când va absolvi vrea să învețe cât mai multe lucruri despre viața independentă și să participe la cât mai multe activități, cursuri și ateliere care i-ar putea crește șansele să obțină un job mai bine plătit. De asemenea, vrea să devină și el voluntar, să ofere înapoi societății, o parte din ajutorul primit, inspirat fiind de voluntarii Ajungem MARI.

George spune că are nevoie de tot ajutorul care i se oferă, dorindu-și să aibă șansa să evolueze cât mai mult în acest domeniu. „După absolvirea facultății, mi-am propus să excelez pe partea electronică a acestui domeniu, aceasta fiind pasiunea mea. Îmi doresc ca după câțiva ani de experiență să-mi pot aduce aportul spre inovare în domeniu.”

 

Mihai T.

Mihai este în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Sfânta Maria” din Galați și, în viitor, își dorește să dea admitere la Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu.

Voluntarii Ajungem MARI spun că au remarcat la Mihai multă implicare, seriozitate și conștiinciozitate, dar și o dorință mare de reușită, susținându-l astfel în toate activitățile școlare și extrașcolare. Pe lângă foarte bunele rezultate școlare pe care Mihai reușește să le obțină în fiecare an, acesta participă la cursuri de Aikido și face parte din Trupa de Voluntari a Teatrului Dramatic din Galați. De asemenea, el este foarte talentat la desen și învață singur să cânte la chitară.

Pentru că și-a exprimat dorința de a ajuta și de a face și el voluntariat cu copiii mai mici din sistem, din luna noiembrie a anului 2022, Mihai este voluntar în cadrul programului online și ajută copiii din sistem la teme. Este o mare bucurie că tinerii susținuți prin proiectele Ajungem MARI au fost inspirați de voluntari și își doresc și ei să devină modele și prieteni pentru alți copii din sistem!

 

Nicoleta A:

Care erau era șansele ca un consilier vocațional cu o experiență de peste 30 de ani ca ofițer de poliție să întâlnească o fată din sistemul de protecție care își dorește să se devină polițistă?

„Când ne-am întâlnit prima oară, Nicoleta mi-a spus cu o hotărâre cum rar mi-e dat să văd: Eu vreau să mă fac polițistă!”, povestește Graziella, care nu îi este acum doar consilier vocațional, ci și mentor.

Aventura lor a început cu o evaluare a intereselor profesionale ale tinerei, care a validat că Nicoleta este făcută pentru această meserie. Graziella a fost surprinsă de rezultatele foarte bune și entuziasmul fetei, iar asta o motivează și pe ea.

„Dacă voi credeți că în serile în care vine obosită după orele de școală și judo (de la care nu lipsește pentru că știe că un polițist trebuie să aibă o condiție fizică bună), își încheie seara citind o cărticică de povești cu zâne, vă înșelați! După ce termină de citit „Crima perfectă”, vrea neapărat să înceapă „Jurnalul unui polițist”, spune Graziella.

 

Nadia B:

Știe că nu ar fi reușit singură, fără îndrumarea consilierilor vocaționali, cu care a stabilit de la început un plan bine detaliat: ce presupune meseria de frizer, cum arată programul unui frizer, care sunt avantajele și dezavantajele acestei meserii și ce abilități trebuie să aibă un profesionist din domeniu.

Chiar dacă nu au avut aceleași șanse ca alții din jurul lor, copiii din sistemul de protecție au mult potențial și sunt foarte muncitori. Exemplu o avem și pe Nadia, o tânără de 22 de ani din sistemul de protecție, care a participat la ședințe de consiliere.

„Este silitoare și se adaptează rapid. Am trecut la căutarea unui loc de muncă, am pregătit împreună CV-ul, am găsit persoana de contact și suntem gata de acțiune!”, ne povestește Graziella, consilierul vocațional care o ajută pe Nadia.

Tânăra este studentă la Sociologie. Și-a ales acest domeniu pentru că vrea și ea să ajute, la rândul ei, și conform testelor de orientare profesională, meseria i se și potrivește.

„Mi-a spus că și-ar dori tare mult să intre în contact cu partea practică a domeniului. Am analizat împreună posibilitatea de a lucra part-time sau de a face voluntariat, ținând cont și de programul ei de la facultate. Am ajuns împreună la concluzia că cel mai bine ar fi să facă voluntariat într-un loc care i-ar permite să lucreze cu copiii”, spune Graziella.

 

Un articol realizat de Otilia Ropotică, CSR Manager Renault Group România

Alte articole

pasiune-pentru-voluntariat-renault-romania pasiune-pentru-voluntariat-renault-romania
Cum să îmbini pasiunea pentru cifre cu cea pentru voluntariat
targul-de-bunatati-kilometrul-bine targul-de-bunatati-kilometrul-bine
Târgul de Bunătate – o tradiție cu bunătăți și fapte bune
ghid-metodic-verde-go-kilometrul-bine-dacia-fundatie ghid-metodic-verde-go-kilometrul-bine-dacia-fundatie
De vorbă cu Daniel și Lucia despre ce ne învaţă Ghidul metodic Verde GO