Kilometrul Bine
aurelian-voluntariat-cetru-recuperare-copii aurelian-andreiu-desene-pentru-centru-de-copii

„Dacă poți contribui la o lume mai bună, fă-o, nu sta deoparte!”

Cu peste 20 de ani de activitate în cadrul Automobile Dacia, Aurelian Andreiu este unul dintre colegii noștri care are printre pasiuni desenul. Chiar dacă nu are o pregătire profesională în domeniul artei, a reușit să câștige numeroase premii la concursuri naționale. O provocare nouă a apărut atunci când a început să realizeze picturi pe pereții unui centru de recuperare pentru copiii cu probleme psiho-motorii severe, trecând astfel de la desenul pe hârtie la pete de culoare pe pereți albi ai unui centru de recuperare fizică. Vă invităm să aflați cum au prins viață super eroii precum Batman, Spiderman sau Wonder Woman la Centrul „Deschidem Inimi” din Pitești.

 

Cum ai început activitatea de voluntariat? 

Am fost dintotdeauna impulsionat să fac fapte bune și să ajut acolo unde pot. Frecvent am făcut donații pentru diferite cauze. Am ajutat atât colegi, cât și persoane necunoscute, contribuind la recuperări medicale sau dotări ale centrelor medicale. Cea mai mare cauză la care am contribuit a început în anul 2016 când am participat la o acțiune caritabilă pentru copiii cu nevoi speciale. La această acțiune era și un copil a cărui mamă, la un moment dat, a făcut parte din marea familie Dacia. Este vorba de Tudor, un copil care la naștere s-a născut cu anumite probleme psiho-motorii. Cum în zonă nu era un centru în care să facă exercițiile de kinetoterapie și logopedie, mama lui Tudor și ceilalți părinți ai copiilor aflați în aceeași situație, au pus bazele unui centru unde să se reunească împreună cu specialiști în domeniu, pentru a le face viața mai bună celor mici. Cunoscând foarte bine cazul copilului m-am decis să mă implic activ în sprijinirea centrului.

Cum ai ales centrul în care ai ales să te implici?

În septembrie 2020 s-a înființat centrul „Deschidem inimi”. Pentru că participasem la numeroase activități de strângere de fonduri pentru diferite intervenții medicale ale lui Tudor, am fost la curent cu stadiul de construcție și renovare al centrului și am hotărât să ofer un sprijin pentru mutarea și asamblarea aparatelor. Când am ajuns pentru prima dată acolo am văzut că toți pereții erau albi. Atunci mi-a venit ideea că o pată de culoare într-o mare de alb le-ar face vizitatorilor ziua mai frumoasă, așa că am început să fac desene cu super eroi pe pereți.

voluntariat-pentru-copii-aurelian-andreiu-dacia
super-eroi-dacia

De ce ai ales să desenezi super eroi?

Tema nu a fost aleasă  întâmplător. A fost gândită pentru cei mici și pentru cei care lucrează în acest centru. Specialiștii, cadrele medicale și părinții formează o echipă de super eroi care și-au dedicat timpul și cunoștințele pentru a alina viețile copiilor cu nevoi speciale. Astăzi în centrul de recuperare îi găsim pe Spiderman, primul erou apărut pe pereții din centrul „Deschidem Inimi”, Superman*, Spider Woman (Gwen Stacy), Iron Man, Batman, Captain America și mulți alții. Desenele se regăsesc în mai multe zone din centru și însumează mai mult de 10 metri pătrați de culoare. Toți am dorit în copilărie să ajungem ca unul dintre eroii preferați și sunt sigur că așa își doresc să ajungă și copiii care vin la terapie.

Ai ales desenul ca o formă de voluntariat sau este o pasiune mai veche?
Ca să fiu sincer, modul de implicare ales nu l-am identificat ca o acțiune de voluntariat. Desenul este o pasiune dezvoltată de foarte mult timp. Una dintre primele activități profesionale din cadrul Dacia a fost în departamentul de design. Chiar dacă nu am urmat o școală de arte am participat la diverse concursuri de design auto organizate la nivel național unde am reușit să obțin și câteva premii. Am simțit că decorarea pereților centrului cu desene este un timp investit pentru relaxare și dezvoltare a pasiunii. A fost o provocare să trec la desene pe plăci de polistiren pictate cu vopsele acrilice. Nu urmăresc să obțin ceva din pasiunea mea. Dacă există cineva din centru care apreciază desenele, eu sunt răsplătit în cel mai plăcut mod.

esenul-voluntariat-dacia-kilometrul-bine

Care este scopul voluntariatului?
Voluntariatul este o acțiune din inimă ce nu ține cont de prejudecăți, religii sau naționalități. Este despre sentimentul de implicare fără a urmări beneficii sau recunoștință. În cadrul centrului „Deschidem Inimi” aducem speranță, încredere și normalitate pentru noi și pentru cei din jur. Trebuie să găsești acea cauză care rezonează cu pasiunile tale. Pe mine voluntariatul m-a ajutat să împletesc pasiunea cu faptele bune.


Ai fost ajutat de cineva în tot acest timp sau ai lucrat singur?

Nu am muncit singur. Atunci când centrul a fost reamenajat, împreună cu Mihai, unul dintre colegii de la serviciu, am ajutat cu transportul și manipularea aparatelor care îi ajută pe copii să își recapete mobilitatea. Fiind una din colegele noastre, povestea mamei lui Tudor a fost răspândită de către colegi prin intermediul unui newsletter intern și fiecare a contribuit cum a putut. Într-o zi, Bogdan, un coleg, a venit la mine și mi-a spus că el crede în ceea ce fac, în implicarea mea pentru cauza și pasiunea pentru desen și a ales să mă sprijine material pentru achiziționarea culorilor, a vopselei, polistirenului și a altor materiale necesare pentru picturi. Astfel, cheltuielile au fost împărțite între mine și el.

 

Ce sfat ai da celor ce doresc să se implice în voluntariat?

Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi despre voluntariat, pentru că desenul pentru mine este o activitate de relaxare, iar micile implicări în ajutorarea celor care au nevoie de sprijin, în anumite momente, nu o numesc voluntariat, ci normalitate. Consider că este în firea fiecăruia dintre noi să facem fapte bune. Toți avem, mai mult sau mai puțin, o parte bună ascunsă în noi. Însă ține doar de noi să o redăm. Azi, la fel ca ieri, eu simt că pot să ajut.

Cei care doresc să ajute, pot susține activitatea centrului printr-o donație directă în contul asociației. Centrul funcționează aproape zilnic, iar costul energiei ajunge să pună probleme tuturor. Cont IBAN RON – RO51BRDE030SV31272610300 – Asociația Buculescu Tudor Ștefan.

 

*Superman este indiciul pentru concursul de Ziua Internaţională a Voluntariatului, organizat pe pagina de Facebook KilometrulBine. Consultaţi aici regulamentul concursului.

Alte articole

protejarea-naturii-in-scoli-verde-go protejarea-naturii-in-scoli-verde-go
Învățăm despre natură pentru a ne îndrăgosti mai mult de ea
voluntariat-eveniment-sportiv voluntariat-eveniment-sportiv
O discuţie despre lucrurile mici care, uneori, sunt cele care contează cel mai mult în viaţa noastră.
kilometrul-bine-lupta-pentrusustenabilitate kilometrul-bine-lupta-pentrusustenabilitate
27 octombrie, Ziua Sustenabilității în România. Să vorbim despre principiile dezvoltării durabile din România