Kilometrul Bine
conectarea-cu-natura-test-dacia-jogger conetarea-cu-natura-renault-group-kilometrul-bine

#AdventureinNature: Mișcarea și conectarea cu natura sunt un lucru natural și la îndemâna oricui

Oana-Maria Bălaș și Dragoș Țîrlea, sunt doi dintre colegii noștri din Renault Group România, care lucrează în inginerie, respectiv în comunicare – şi da, Oana este inginer iar Dragoş specialist Relaţii Publice. Alături de partenerii lor, cei doi colegi au pornit într-o aventură de neuitat şi de neratat la bordul a două vehicule Dacia Jogger, echipate cu sistemele Sleep Pack și Camping Kit. Au plecat la drum deciși să testeze fiabilitatea modelului Dacia Jogger pe un traseu de peste 250 km cu destinaţia finală Buzău.

 

#TeamOana și #TeamDragos au campat în apropierea Vulcanilor Noroioși, o rezervație naturală extrem de îndrăgită de turiști. Pe parcursul călătoriei, au experimentat situații interesante şi cu totul noi pentru ei, precum a fost tura de rafting şi au trecut printr-un val de emoții (pe lângă cele de apă sau de noroi). 

 

Am stat de vorbă cu Oana şi Dragoş curioşi să aflăm cum a fost pentru ei această experienţă, ce avantaje avem dacă alegem să dăm confortul unei camere de hotel pe dormitul în cort, în mijlocului naturii şi cum reuşim să rămânem prietenoşi cu natura şi să fim aliaţii ei în astfel de drumeţii. Aflați mai multe despre aventura lor, în rândurile ce urmează.

 

Î: Ce te-a determinat să vrei să participi la o astfel de experiență? 

Oana: Dorința de a lua parte la o astfel de provocare. În general sunt o persoană deschisă și îmi place să mă implic în activități de orice fel. În plus, sunt foarte mândră de produsele realizate de marca Dacia, așa că am considerat că acest eveniment este o oportunitate pe care nu o pot rata.

Dragoş: În general, îmi place să experimentez tot ce e nou, mai ales dacă este legat de pasiunile mele. Când am auzit combinația de cuvinte Dacia, Jogger, SleepPack, cort, natură, beculețele au început să se aprindă și nu s-au stins până când nu am primit confirmarea că voi participa.

 

Î: Ce așteptări ai avut de la această călătorie? 

O: Am perceput această călătorie ca pe o modalitate foarte bună de a evada puțin din rutina zilnică. Mi-am propus să văd cum este să relaționezi într-un astfel de context, să ies puțin din zona de confort, să privesc lumea cu alți ochi și să mă bucur de frumusețea naturii, de lucrurile mici. În plus, mi-am setat şi un obiectiv - să profit la maxim de confortul și siguranța oferite de Dacia Jogger, mai ales că pe acest vehicul eu am și un brevet aplicat şi să văd cum este să dormi în patul din maşină.

D: Călătoria a venit într-un moment perfect pentru mine - nu aveam planuri în perioada respectivă și nici nu mai ieșisem de mult în natură. Și, mai ales, aşa cum a spus şi Oana, îmi doream de multă vreme să testez în condiții reale unul vehiculul care mi-a depăși așteptările.

 

Î: Faci astfel de excursii în general, în care alegi să dormi aproape de natură, sau a fost prima ta experiență de acest fel? 

O: Pentru mine a fost prima experiență de acest fel, până la #AdventureinNature nu mai făcusem o asemenea excursie. Însă am fost deschisă și suficient de curioasă încât să aleg să iau parte la aventură. În final pot spune doar că experiența a fost minunată și cel mai probabil o voi repeta și în viitorul apropiat.

D: Spre deosebire de Oana, obișnuiesc să ies și să petrec destul de mult timp în natură, pot considera cortul ca a doua mea casă. Sunt un mare pasionat de soluții alternative de locuit temporar, de-a lungul timpului am construit tot felul de adăposturi sau alte modalități practice și rapide de a te adăposti în caz de nevoie. 

 

Î: Care sunt principalele obiecte care nu trebuie să-ți lipsească din bagaj într-o astfel de experiență? 

D: În afară de voia bună, spiritul de aventură și cheful de distracție, ai nevoie și de lucruri care să te protejeze și să te țină în siguranță. Eu nu mă despart niciodată de pelerina mea de ploaie, briceagul „elvețian” și frontală (lanternă). Nici nu vă închipuiți ce minuni poți face cu ele! Hainele și încălțămintea adaptate la condițiile de vreme sunt la fel de importante, pe lângă o mică provizie de plasturi, bandaje, dezinfectanți și soluții de prevenire a mușcăturilor/înțepăturilor de insecte. În principiu poți pune orice în bagaj, important este să te gândești dacă chiar îți trebuie o tonă de mâncare sau plapuma de la bunica.

O: În ceea ce mă privește, aș spune că, în primul rând, produsele de make-up nu pot să lipsească din bagajul meu. Îmi place foarte mult să mă machiez zilnic, așa că, într-o astfel de aventură, nu am vrut să renunț la această plăcere. Mi-am dorit să experimentez cum se desfășoară procesul meu obișnuit de realizare a unui machiaj la cort, iar acum pot afirma că am reușit să păstrez glam-ul chiar și în camping. În afară de acest lucru mai ... inedit, sunt perfect de acord cu Dragos, din bagaj nu trebuie să lipsească hainele potrivite, adecvate unei stări a vremii schimbătoare, care ar trebui să fie uşoare, să ocupe puțin spațiu, dar în același timp să țină şi de cald, frig, sau să te apere de ploaie.

 

Î: Într-o călătorie de explorare a naturii în cort, se găsesc zone organizate în care poți să campezi sau alegi un loc departe de zonele amenajate şi aproape de natură? În acest ultim caz, la ce riscuri te expui? 

O: Sunt zone organizate unde poți alege să campezi și evident, acestea sunt mult mai sigure și sunt foarte bine amenjateLa fel de plăcute mi se par și locurile în care poți să-ți montezi singur cortul, însă o astfel de alegere implică mai multe riscuri. De exemplu, în astfel de zone pot apărea diverse animale sălbatice, trebuie să te adaptezi la lipsa curentului electric și nu este tocmai comod. Cu toate că noi am ales să dormim în corturile care făceau parte din sistemele Sleep Pack & Camping Kit, pot spune că am beneficiat de tot confortul.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că pe timpul celei de-a doua nopți am primit o avertizare prin sistemul de alerte național RO Alert, ce semnaliza prezența unui urs în zona noastră de campare. Chiar dacă m-am panicat puțin, dar în cele din urmă totul a fost bine.

 

D: Din punctul meu de vedere, alegerea este simplă dacă ai ceva experiență în astfel de activități. Evident că atunci când mergi într-o zonă amenajată, tip camping, beneficiezi de multe facilități: spațiu protejat și iluminat, acces la grupuri sanitare, parcare, teren plat etc. Sunt o mulțime de variante pe care le putem alege în România, atât la munte cât și la mare. Dacă vrei să încerci varianta provocatoare, să te simți liber, să campezi într-un loc sălbatic de unde poți vedea un pisc de munte, un râu sau un apus superb, fără grătare și muzică, îți asumi și niște riscuri. Principalul risc îl reprezintă animalele sălbatice, în special ursul, cu care nu ne dorim să ne întâlnim în afara spațiului îngrădit de la zoo. Apoi, schimbările bruște de vreme, în special la munte, pot reprezenta o altă problemădeloc de neglijat. O furtună în timpul nopții sau creșterea nivelului apei râului lângă care ai campat sunt pericole des întâlnite.

 

Î: Unde poţi lua masa şi cum se desfășoară activitățile de igienă personală într-o astfel de zonă?

D: Dacă alegi să campezi într-un spațiu amenajat, cu siguranță găsești acolo tot ce ai nevoie pentru servirea mesei și realizarea igienei. Spațiile sanitare oferite de camping erau spartane dar dotate cu cele necesare, curate și aveai chiar și cu apă caldă, uneori. Pentru cei curajoși existau chiar niște chiuvete în aer liber unde te puteai bucura de o bălăceală cu apă la temperatura ambientală.

 

O: Având în vedere faptul că am plecat în această calătorie cu un Dacia Jogger echipat cu tot ce era nevoie pentru camping, pentru servirea mesei am utilizat masa integrată în sistemul maşinii. În situația în care nu aș fi dispus de așa ceva, cel mai probabil aș fi utilizat o masă pliabilă de camping, un lucru foarte folositor într-o astfel de drumeție. Legat de igiena personală pot fi utilizate servețele umede, servețele normale, sistemele de duș portabile, chiar și alte produse de igienă, care ar fi de preferat să fie biodegradabile. În plus, anumite campinguri beneficiază de dușuri și chiar băi, aşa cum a fost şi cazul nostru.

 

Î: Cum protejezi mediul înconjurător când alegi să faci o excursie cu cortul, de ce trebuie să ţii cont?

D: În spațiile amenajate poți face orice îți permite locația, noi am avut la dispoziție coșuri de gunoi, chiar cu reciclare selectivă, prea puțin întâlnite în astfel de spaţii. Am putut chiar să aprindem focul în spațiul special amenajat pentru foc de tabără. Dacă mergi în locuri neamenajate, situația se schimbă. Trebuie să pleci de acasă pregătit cu saci de gunoi, nu poți face focul oriunde dorești, mai ales dacă este o arie protejată, și nu ai voie să lași focul aprins nesupravegheat sau să tai copaci din pădure. În aceste situații se aplică regula „leave no trace”, să lași locul în care ai campat fără gunoaie, resturi de alimente sau lemne arse, cenușă etc.

 

Î: În urma experienței aţi observat dacă oamenii au un comportament adecvat atunci când aleg să campeze în natură? 

O: Da, oamenii pe care i-am întâlnit s-au comportat corespunzător și aveau grijă de mediu. Ei respectau regulile de curățenie, de acces, de servire a mesei și în plus, erau atenți la zgomotul pe care îl produc.

Pe de altă parte, când am fost la rafting, am avut surpriza de a pescui din râu un butoi din plastic, pe care ulterior l-am depozitat corespunzător.

D: Din experiența mea de până acum, cei care sunt pasionați de ieșire în natură, cu cortul, rulota sau chiar doar cu rucsacul în spate, respectă natura și pe cei cu care interacționează în camping sau pe munte. Oamenii cu care ne-am întâlnit au fost politicoși, chiar răbdători atunci când se forma coadă la baie. În una dintre seri am participat la un mini concert folk organizat de câțiva tineri în jurul focului de tabără. 

 

Î: De ce ar să opteze oamenii și pentru experiențe în natură? Ce zone din România ar fi potrivite pentru explorare?

O: Cred că oamenii ar trebui sa aibă experiențe cât mai diverse, în excursii. Eu încurajez pe oricine să se bucure de fiecare ocazie care se ivește, să o considere o provocare și să nu aibă teamă de neprevăzut. Cu toții avem o doză de creativitate, așa că merită să îi dăm o șansă, iar călătoriile sunt ocazia perfectă pentru a face acest lucru. Nu cred ca pot să recomand o zonă anume, eu aleg diverse tipuri de locuri și experiențe, îmi place să explorez. 

D: Relieful țării noastre este atât de variat încât ar trebui să ne considerăm norocoși că avem așa diversitate – munți, o mulțime de lacuri, râuri, acces la mare și la un fluviu. Cred că fiecare dintre noi ar trebui să încerce cat mai des activități în natură. Pornind de la o simplă drumeție de câteva ore și terminând cu lucruri mai serioase, cum ar fi escaladă, canoe, via ferrata. Conectarea cu natura este ceva natural și nu foarte greu de realizat.

 

Î: După această experiență, preferi o vacanță la camping, cu cortul sau alegi o pensiune / un hotel?

D: pentru mine, ambele variante au farmecul și utilitatea lor, eu le prefer pe amândouă atunci când timpul îmi permite. Cel puțin una dintre „vacanțe” are loc invariabil atunci când particip la camp-urile (taberele) cu cercetașii. Acolo este o dublă încărcare, una legată de natură și alta de spiritul, voioșia și entuziasmul copiilor. 

O: Eu vă spun sincer că nu aș putea să aleg. Așa cum am spus și anterior, îmi place să experimentez vacanțe cât mai diverse. Din acest motiv sunt deschisă către orice fel de vacanță, indiferent de surprizele pe care mi le rezervă.

 

Î: Care sunt principalele avantaje ale unei aventuri la cort? Dar principalele dezavantaje? 

D: Pe lângă tot ceea ce am povestit până acum şi eu şi Oana, principalul avantaj este flexibilitatea și spontaneitatea, nu depinzi de rezervări, zboruri sau program prestabilit. Ți-ai luat rucsacul și cortul, le urci în mașină și pleci oriunde vrei. Pe drum poți sa-ți cumperi ceva provizii și cam asta e tot ce ai nevoie. Să nu uităm un aspect important, pentru cei care au copii de vârste mici, experiența la cort poate reprezenta o formă importantă de educație cu privire la protejarea mediului înconjurător, la independeță, iar cei mici se pot bucura de natură și pot învăța că sub asfaltul pe care pășesc zilnic, se află chiar acel pământ pe care cresc iarba, florile și copăceii.

Dezavantaje... lipsa confortului cotidian.

O: Principalul avantaj are, desigur, legătură cu faptul că petreci timp în natură, alături de relaționarea mai apropiată cu ceilalți. Pe lângă ce a spus Dragoş, aş adăuga costurile care sunt mai scăzute.

Momentan nu am multe exemple legate de dezavantaje, însă, în general, cred că fiecare experiență este însoțită de părți bune și părți mai puțin bune. Important este ca în orice situație să ne concentrăm mai mult pe partea plină a paharului și să ne bucurăm de experiența în sine. 

Alte articole

pasiune-pentru-voluntariat-renault-romania pasiune-pentru-voluntariat-renault-romania
Cum să îmbini pasiunea pentru cifre cu cea pentru voluntariat
silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati
Voluntar la puterea a doua. Despre implicare în comunitate.
sustenabilitate-presedinte-renault-group sustenabilitate-presedinte-renault-group
Suntem îndrăzneți și îmbrățișăm viitorul cu optimism. Interviu cu Jean-Dominique Senard, Președintele Consiliului de Administrație Renault Group