Kilometrul Bine
cercetasii-romaniei-voluntariat-renault-romania renault-group-romania-cercetasii-romaniei

Sentimentul de după ce participi la o acțiune de voluntariat este neprețuit

Dragoș este colegul nostru de 28 ani. Pentru echipa de comunicare el este o adevărată enciclopedie: are câte o poveste pentru fiecare proiect mare de comunicare al mărcii Dacia. Ca o coincidență, de aproximativ tot atâția ani este și voluntar cercetaș. De fiecare data când îl întrebi despre activitatea lui de voluntariat, din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României – Centrul local Dacia Felix Mioveni, povestește cu un entuziasm debordant. Am stat de vorbă cu el să aflăm care este secretul unei activități atât de îndelungate, dacă odată cu trecerea timpul se mai pierde pasiunea sau dacă există trucuri secrete care te motivează şi te ajută să-ţi menţii elanul o perioadă atât de lungă. 

 

Cum a început activitatea ta de voluntariat? De ce voluntariat?

Am aflat pentru prima dată de cercetași în anul 1995, când un bun prieten mi-a povestit despre ce face acolo și cât de fain este. N-am stat prea mult pe gânduri și m-am dus cu el la prima întâlnire a grupului. Acolo am aflat ce înseamnă să fii cercetaș, care este modul lor de viață și cum se implică în comunitățile locale. Pentru mine a fost o mare surpriză, mai ales în acei ani, când noțiunea de voluntariat era cvasi-necunoscută în România, să văd cum cercetașii făceau curățenie pe stradă, adunau gunoaiele din spațiile publice sau mergeau la căminele de bătrâni și orfelinate şi ajutau persoanele aflate acolo.

De ce voluntariat? Pentru că este un mod de viață. Știu că sună pompos dar cine face voluntariat cu pasiune știe că nu sunt cuvinte mari și că odată „lovit” de treaba asta nu mai scapi ușor. Devine un lucru firesc să reacționezi atunci când afli că este nevoie de tine pentru orice ajutor. Oricât de neînsemnată poate părea contribuția ta personală, adăugată la un efort colectiv, poate schimba multe lucruri în bine.

dragos-voluntar-dacia

În ce constă activitatea ta de voluntariat?

Sub deviza „Educație pentru viață” activitățile cercetașilor completează educația tânărului și dezvoltă cunoașterea de sine, necesitatea de a fi parte dintr-un grup, de a explora, de a ajuta. Începând de la vârsta de 7 ani, cercetășia vizează dezvoltarea sentimentului apartenenței la comunitate, a preocupării faţă de ceilalţi și față de sine. Ca cercetaş înveţi să trăieşti cu ceilalţi şi să ai o contribuţie activă la schimbările din comunitatea locală, naţională sau internaţională.

Odată cu trecerea timpului, acel voluntariat spontan de care vorbeam s-a transformat în activități și proiecte cu calendar bine definit și care acum acoperă o arie mult mai vastă. La cercetași nu facem doar hike-uri și supraviețuire, așa cum cred mulți. Există un program educativ cu mai multe arii de dezvoltare a tinerilor - spiritual, social și personal. Pentru că aici vorbim despre voluntariat, am să amintesc ultimele două mari activități - Moș Crăciun e cercetaș - un program prin care am distribuit alimente de bază pentru masa de Crăciun, pentru 50 de copii din familii cu posibilități materiale reduse și implicarea în ajutarea refugiaților din Ucraina – Cercetași pentru Ucraina -  prin donarea de materiale, haine, medicamente și suport la graniță.

Cât timp dedici voluntariatului?

De la câteva ore pe săptămână, atunci când eram cercetaș „debutant”, la câteva zeci de minute pe zi. Acum, în calitate de lider și șef de centru local Dacia Felix Mioveni, consider că timpul investit în educația tinerilor și voluntariat este una dintre cele mai bune investiții pentru sufletul nostru şi unul din cele mai frumoase moduri de a da puţin din tine celorlalţi, după cel petrecut alături de familie și prieteni.

Cum ți-ai descrie colegii? Pot ei să-ți devină prieteni? 

Noi, cercetașii, ne considerăm o mare familie. Suntem frați și surori și ne comportăm ca atare. Este o frăție care dăinuie de peste 100 de ani, o mișcare mondială care a demonstrat că oferă un cadru propice și un nivel de educație adaptat nevoilor tinerilor din toată lumea, indiferent de categoria socială, culoarea pielii, religie sau țară. Suntem ca într-o familie și atunci când plantăm copaci dar și când ieșim la picnic sau la suc. Nu ne pasă dacă unii mănâncă direct cu mâna, sau dacă sau sunt plini de noroi de la drumeția prin pădure. Nu au fost puține situațiile în care prieteniile de la activități s-au transformat în relații de durată sau chiar căsătorii. Familiile voluntarilor joacă un rol foarte important, în cazul nostru ne susțin și participă la activități alături de noi, un număr mare de părinți au devenit și ei cercetași voluntari după ce au participat la activitățile noastre.

Dacă din varii motive nu ai mai putea să-ți desfășori activitatea de voluntar, care ar fi top 3 lucruri care ți-ar lipsi cel mai tare? 

Prietenie, natură, tabere.

Poți spune că voluntariatul ți-a devenit stil de viață?

Pot spune fără falsă modestie că dacă voluntariatul nu devine un mod de viață, nu te poți numi cu adevărat voluntar. După mine, adevărații voluntari sunt aceia care tac și fac. Nu spun că nu este bine să vorbești despre ceea ce faci, dar atunci când o faci doar cu gândul de a te lăuda cu asta, nu te încadrezi în această categorie. Adevărații voluntari sunt aceia care nu așteaptă nicio recompensă pentru faptele lor bune. Cea mai mare recompensă pentru un voluntar este să vadă bucuria din ochii celor pe care îi ajută sau, să spună după niște ani „și eu am ajutat aici”.

De multe ori am fost pus în situația să răspund la întrebarea: „ție ce îți iese din asta?”. După ce încercam să explic că voluntariatul nu presupune o recompensă materială, că o faci de plăcere, că este o altă formă de a petrece timpul liber, cel care punea întrebarea zâmbea și continua „lasă că ceva, ceva îți iese ție, sunt sigur”. În punctul ăsta eram complet blocat, singura variantă rămasă era să-l invit pe respectivul la o activitate să se convingă singur că toată lumea face la fel ca mine și că nimeni nu vine acolo pentru bani sau alte recompense materiale.

 Și nu pot să nu amintesc deviza cercetașilor – „Să lăsăm lumea mai bună decât am găsit-o”.

Povestește-ne despre un proiect/ un moment pe care nu o să-l uiți niciodată.

Au fost foarte multe astfel de momente, mi-e destul de greu să fac o selecție. Aș vrea să povestesc despre un moment care m-a marcat și care a avut loc când abia descopeream această lume. Îmi amintesc că era într-o iarnă din anii 90, mergeam într-o tabără de iarnă, eram în jur de 40 de tineri într-un autocar, veseli nevoie mare. Afară era ger și zăpadă. La un moment dat, în fața noastră, un microbuz de persoane a derapat și a intrat în șanț. A fost o reacție foarte rapidă a colegilor mei de a merge să ajute la scoaterea lui din șanț, în ciuda frigului și condițiilor meteo. Nimeni din coloana de vehicule formată în urma accidentului nu coborâse să ajute, deși noi eram majoritatea niște copii. Abia după ce ne-au văzut pe noi au început să vină în ajutor. Îmi amintesc și acum satisfacția pe care am simțit-o atunci, că am putut ajuta niște semeni de-ai noștri într-o situație limită, fără să stăm pe gânduri.

De ce ar trebui să facă oamenii voluntariat? 

Sentimentul de după ce participi la o acțiune de voluntariat este neprețuit, doar cei care au experimentat asta știu despre ce vorbesc. Dacă nu mă credeți, vă invit să încercați, în cele mai multe situații nu doare, vă garantez! 

 

Un articol realizat de Otilia Ropotică, CSR Manager Renault Group România

Alte articole

voluntari-refugiati-ucraina voluntari-refugiati-ucraina
Silviu Lefter, Crucea Roșie: „Imaginile cu cetățeni din Ucraina care treceau granița ducând după ei doar o valiză sunt foarte greu de uitat”
grija-pentru-mediu-kilometrul-bine grija-pentru-mediu-kilometrul-bine
Pleci la mare? Nu uita să fii prietenos cu mediul!
on-the-way-to-kilometrul-bine-dacia on-the-way-to-kilometrul-bine-dacia
On the way to KilometrulBine. The story of a humanitarian road trip for refugees