Unde ai activat ca voluntar când ai venit în București?
ROTARACT OCTO, o organizație de tineri care fac schimbările pe care vor să le vadă în lume. Este o organizație apolitică, areligioasă și cu membri de diferite naționalități. Mai întâi am participat la câteva dintre întâlnirile lor, mi-a plăcut mult și așa că am decis să rămân. Organizam diverse proiecte, pentru care se fixa o taxă de participare, iar banii erau donați către cei nevoiași: cămine cu copii cu dizabilități, orfani, bătrâni etc. Aveam o acțiune anuală prin care colectam alimente, pe care le duceam familiilor din satul Stănila, jud Buzău. Este un sat îmbătrânit, cu acces dificil și doar un magazin la câțiva kilometri depărtare.
Am participat la acțiuni de plantare de copaci, ecologizări, recoltări de sânge, de modernizare a spitalelor și multe altele. Dar ce mi-a plăcut cel mai tare acolo a fost faptul că, pe lângă factorul umanitar, există și o puternică latură de dezvoltare personală. Nu este vorba doar despre a ajuta un om, ci și de a ne ajuta între noi. Membrii organizației sunt preocupați de dezvoltarea personală și profesională, se organizează formări, conferințe pentru creșterea membrilor și a comunităților.
De ce ai ales să faci voluntariat?
Odată ce cunoști sentimentul de împlinire și satisfacție pe care îl ai după ce ai depus un efort să ajuți pe cineva, nu ai cum să te mai lipsești de el.
Cum reușeai să-ți împarți timpul?
În perioada liceului mergeam, de obicei, la acțiuni ce aveau loc în timpul weekend-ului sau a vacanțelor de vară. Ulterior, voluntariatul în București am vrut să-l mențin la același ritm, ceea ce a devenit imposibil, intervenind și timpul pe care trebuia să-l aloc dezvoltării profesionale. Astfel că, mi-am organizat mai bine prioritățile, rămânând cu proiecte de voluntariat mai mici. În viață este vorba mereu despre a-ți găsi locul.
Ce alte pasiuni mai ai?
Îmi place să pictez, fie pe pânză, fie de cele mai multe ori, chipuri, prin make-up, transformându-le, în felul acesta, în canvas.
Ce sfat le dai celor care vor sa facă voluntariat?
Sunt bucurii pe care le trăiești doar făcând asta, doar ajutând și trăind experiențele altfel.
De ce s-ar apuca cineva de voluntariat?
Fiind corporatiști (unii dintre noi), cu ajutorul voluntariatului ieșim din bula noastră și din etichetările conform cărora am fi roboței și din rutina unor activități uneori repetitive. Observăm și alte bucurii: zâmbetul unui om care uitase de acest exercițiu, bucuria unor copii sau a unor bătrâni, bucuria de a planta, de a ajuta și a dărui ce avem mai de preț, timpul nostru. Voluntariatul ne ajută să ne relaxăm, să facem o schimbare, să mișcam ceva în societate.
Sursă foto: arhivă personală
Un articol realizat de Rădulescu Andreea, Corporate Digital Communications Manager Renault Group România