Kilometrul Bine
donatii-biciclete-kilometrul-bine-dacia voluntariat-donatii-biciclete-proiect-social-km-bine

Ciclismul, între pasiune și binefacere. De vorbă cu inițiatorul proiectului „Donează o bicicletă”

Andrei este unul dintre colegii noștri pasionați de ciclism. Pasiunea lui pentru biciclete s-a născut cu mulți ani în urmă, pe vremea când Andrei îşi petrecea vacanţele de vară la bunici. Aici a descoperit cum bunicul lui era mereu însoţit de un prieten de nădejde, care era şi un mijloc de transport la îndemână, bicicleta.  Mai târziu, a avut şi el prima bicicletă în jurul vârstei de 10 ani. După o pauză de câțiva ani, timp în care a urmat cursurile la facultate, a reînvățat mersul pe bicicletă. De la o simplă activitate de seară, mersul pe bicicletă a ajuns să reprezinte pentru el un adevărat hobby.

Specialiștii sunt de părere că practicarea ciclismului este o metodă eficientă de activitate, atât pentru trup, cât și pentru minte, dar nu departe de suflet. Din suflet a apărut și inițiativa „Donează o bicicletă”. Despre cum se îmbină pasiunea, plăcerea, distracția, sportul, aventura și faptele bune, descoperim împreună de la Andrei.

doneaza-o-bicicleta-proiect-voluntariat

Cum a apărut inițiativa și ce este „Donează o bicicletă”?

În pandemie, în luna aprilie, am fost în vizită la o rudă din Iași. În timpul scurt pe care l-am petrecut acolo am văzut mulți copii cu haine subțiri, murdare, care se jucau pe uliță. Atunci m-am gândit la cum aș putea eu să-i ajut. Așa mi-a venit ideea să combin pasiunea cu faptele bune și a apărut pagina „Donează o bicicletă”. Am început donațiile cu bicicleta pe care am văzut-o abandonată în garajul blocului în care locuiesc. L-am sunat pe proprietar și a fost de acord să o doneze. Apoi au venit mesaje pe pagina de Facebook și e-mail-uri de la diferite persoane dornice să doneze bicicleta pe care nu o mai utilizau. M-au ajutat chiar și distribuirile postărilor paginii.

De ce ai ales să inspiri și alte persoane prin pasiunea ta?

Ciclismul este pasiunea mea încă de când eram mic. Încurajez un stil de viață sănătos și încerc să-i inspir pe cei din jurul meu să aleagă deplasarea cu bicicleta în locul celei cu vehiculul personal, atunci când este posibil. Așa mi-a venit ideea să dau mai departe pasiunea celor care nu își permit să aibă o bicicletă, dar își doresc una.

Câți beneficiari numără în prezent proiectul și care este profilul lor?

Nu am făcut până acum o contorizare exactă a numărului de biciclete donate. Anul acesta cred că am donat deja 30 de biciclete, cu ajutorul celor care s-au implicat în cauză. Nu țin cont de numere. Fac asta din pasiune și din dorința de a ajuta. Chiar și o singură donație ar fi fost mai mult decât nimic. Bicicletele ajung la copiii cu vârste de până în 18 ani, cu rezultate bune la învățătură și care, din diverse motive, nu pot avea una. Pentru donații la beneficiarul direct am ales să lucrez cu  Asociația „SOS Satele Copiilor”, ei fiind cei care cunosc cel mai bine cazurile din comunități. Eu le comunic ce tip de biciclete am și cui s-ar potrivi, iar ei le distribuie mai departe. Altădată am donat biciclete prin intermediul unor prieteni ce m-au ajutat să ajung la comunitățile în nevoie.

Cine sunt donatorii acestor biciclete?

Am primit și donații din partea colegilor, atunci când au aflat de demersul meu. Au fost săritori și au ajutat cu mare drag. Chiar și vecinii de bloc au donat câteva biciclete. Dar cele mai multe donații le am de la cei care văd postările de pe pagina de Facebook a inițiativei, înțeleg demersul şi aleg să-l sprijine. La un moment dat am primit și câteva biciclete noi din partea unui producător din domeniu. Și acestea au fost donate cu mare drag. Uneori mi s-au oferit și bani pentru cauză, dar nu am acceptat. Proiectul a fost gândit pentru donarea bicicletelor care nu mai sunt folosite și care, pot primi o nouă viață

Cum pot contribui persoanele interesate?

Ideea principală se referă la donatul de biciclete. Cine are biciclete de-ale celor mici, care nu mai sunt utilizate acasă, sunt bine-veniți să le doneze și să scape de praful pe care îl strâng pe ele. Sunt adeptul devizei „sharing is caring”. Cei ce doresc să se implice, pot să îmi trimită un e-mail la adresa doneazaobicicleta@gmail.com cu detalii și poze cu bicicletele pe care doresc să le doneze. Eu le voi răspunde în cel mai scurt timp și mă voi asigura că bicicleta va ajunge pe mâini bune.

Bicicletele donate trebuie să fie noi sau într-o stare bună de funcționare sau sunt acceptate și cele cu defecte?

Primesc orice tip de bicicletă. De-a lungul timpului am primit atât biciclete noi, cât și unele cu defecte. Ele pot fi reparate. Eu îmi asum costurile și mă străduiesc să le aduc într-o stare cât mai bună de funcționare. Nu am refuzat și nu voi refuza nicio bicicletă. Scopul final este cel mai important.

donatii-pentru-copii-biciclete-fundatia-renault-group
unde-poti-dona-biciclete

Cum crezi că va evolua această inițiativă? Care sunt planurile de viitor?

Inițiativa nu a pornit cu o direcție exactă. Aș vrea să continui colaborarea cu cei de la „SOS Satele Copiilor”. Apoi, în perioada următoare, mă gândesc la înființarea unui ONG pentru a putea primi finanțare, iar bicicleta să nu mai fie doar un vis pentru copiii din familiile defavorizate. Mă gândesc inclusiv la realizarea unei echipe de ciclism, formată din copiii beneficiari, care între timp devin pasionați de practicarea acestui sport. Această inițiativă îi va ajuta să descopere o altă lume, una mai fericită și mai bună din punct de vedere al sănătății. Voi posta în continuare pe pagina de Facebook „Donează o bicicletă” toate noutăţile aşa că vă invit să o urmăriți. Iar dacă vreți să donați o bicicletă cuiva puteți să mă contactați la adresa de e-mail menționată.


Un articol realizat de Alexandru Stanciu, contributor KilometrulBine.ro, stagiar în cadrul echipei de Comunicare și CSR Renault Group România.

Alte articole

workshop-kilometrul-bine workshop-kilometrul-bine
Un drum străbătut împreună este un drum mai ușor
renault-group-sustine-sustenabilitatea renault-group-sustine-sustenabilitatea
Mihai Bordeanu, Dacia: „Nu suntem în competiție când e vorba de a fi sustenabili. Dimpotrivă, cu cât mai mulți, cu atât mai bine”
daruirea-aduce-fericire-kilometrul-bine daruirea-aduce-fericire-kilometrul-bine
Adevărata fericire vine din a dărui în mod necondiționat – dăruiești fiindcă îți umple sufletul de bucurie, interviu cu Ana-Maria Dobranici