Kilometrul Bine
kilometrul-bine-proiectul-book-truck proiectul-book-truck-kilometrul-bine

Un gest mic, un impact mare: Ziua Andreei de naștere dăruită pentru sprijinirea proiectului BookTruck al Asociației Cărțile pe Față

Colega noastră, Andreea Rădulescu, Manager Comunicare Digitală Corporativă, cu o pasiune profundă pentru cărți și citit, își dedică timpul liber promovării lecturii prin pagina sa de Instagram „Andreea povestește”, dar și prin participarea la cluburi sau lansări de carte. În plus, de câțiva ani, a ales să se implice în cauze sociale pentru că își dorește să contribuie în comunitate măcar cu puțin.

Cum a prins contur această pasiune pentru citit și ce te-a determinat să o împărtășești cu alții prin pagina ta de Instagram „Andreea Povestește”? 

Pasiunea mea pentru cărți a început încă din copilărie - când am descoperit cărțile din biblioteca de acasă, pe care rând pe rând le-am și citit, am trecut apoi la cărțile din biblioteca școlii și apoi la cele ale vecinei mele de bloc Emilia, cu care mă și întreceam să vedem care dintre noi citește mai mult.

O perioadă de timp, cărțile au fost uitate pentru că în viața mea au intratat o carieră solicitantă, un băiețel zâmbitor, mereu multe de făcut, astfel că nu mai găseam timpul, energia și disponibilitatea pentru citit. Pe măsură însă ce am găsit echilibrul care mi-a lipsit, au reapărut timpul, bucuria și nevoia de a citi. Iar pagina de Instagram este universul meu în care îmi place să mă scufund uneori discutând și cu alți pasionați despre cărțile și autorii preferați. Este chiar o comunitate frumoasă cea a pasionaților de cărți și mă bucur mult că sunt și eu o mică părticică din ea.

 

Cu puțin timp în urmă ai ales „să-ți donezi ziua de naștere.” Ce înseamna asta mai exact? 

Am ales să adun fonduri de ziua mea, gândindu-mă pe de o parte că sunt oameni care poate vor să facă un cadou și nu știu la ce să se oprească și atunci banii pe care i-ar folosi pentru cadoul respectiv sau banii pe care mi i-ar da sub forma unui voucher de exemplu, pot fi folosiți pentru finanțarea unei cauze în care eu cred. 

Este un principiu foarte simplu: intri pe galantom.ro, îți alegi o cauză, spui că vrei să-ți donezi ziua de naștere, se creează o pagină dedicată zilei tale de naștere, la care adaugi o poză reprezentativă, scrii câteva cuvinte despre cauza pe care vrei să o susții și de ce, apoi postezi pe canale de social media despre acest lucru și inviți oamenii să doneze. În plus, celor mai apropiați le-am trimis mesaje pe WhatsApp rugându-i să doneze. Mi-am propus să strâng  suma de 2.000 RON și am reușit să strâng aproape 2.800 RON. Rugămintea mea către toată lumea a fost să doneze orice sumă, chiar și 30 sau 50 RON, important era să doneze pentru cauză.

articol-andreea-kilometrul-bine
articol-andreea-kilometrul-bine-02~

Cum ai ales asociația către care ai donat banii? 

Cauza către care am ales să donez banii are o semnificație personală pentru mine. Sunt pasionată de citit și cărți. Pe lângă activitatea mea pe Instagram, unde povestesc despre cărți și inspir prieteni sau colegi să citească, am ales să susțin o cauză mai mare. Am ales să donez pentru Book Track – este un proiect al asociației „Cărțile pe față” care are două biblioteci mobile, autobuze mici transformate în biblioteci care ajung în zone retrase din România unde copiii care nu au acces la cărți pot împrumuta cărți sau le pot citi acolo. Acest proiect aduce o mare bucurie pentru cei mici. Am ales această cauză pentru că eu cred în puterea cărților de a schimba vieți și de a deschide oportunități, mai ales pentru copiii din medii defavorizate.

 

Cum i-ai cunoscut pe cei de la Asociația Cărțile pe Față?

Pe cei de la Cărțile pe Față i-am găsit întâmplător pe social media, am văzut o postare despre activitatea lor și am început să îi urmăresc. Ei sunt din Cluj și au fost la București de 1 iunie, unde au căutat voluntari pentru un eveniment organizat în Parcul Titan.Aveau nevoie de ajutor cu preluarea cărților pentru biblioteca mobilă. Am fost voluntar la acel eveniment, am citit cu copiii și i-am informat pe părinții lor despre activitatea asociației. A fost o experiență foarte frumoasă pentru mine și pentru că mi-a plăcut atât de mult, am ales să le donez ziua mea de naștere pentru că eu cred în beneficiile activităților lor.

 

Ce ai observat că se schimbă în reacția oamenilor atunci când alegi să-ți dăruiești ziua de naștere unei cauze?

Am mai ales acest mod de a-mi sărbători ziua de naștere și în trecut. Nu este prima dată când fac asta. Oamenii sunt mai sensibili cu astfel de ocazii și pot face mai ușor un gest pentru o cauză. Și voi mai repeta acest gest, dar las un pic de timp între donații pentru ca oamenii să își dorească și să poată dona din nou.

 

Ai avut emoții cu privire la atingerea sumei pe care ți-ai propus-o?

Am avut emoții, eram curioasă cum vor reacționa cunoscuții și dacă vor alege să doneze sau nu. La un moment dat,am observat că nu se strângeau banii și am mai făcut un pic de lobby pe rețele sociale. M-am bucurat foarte mult când am văzut că am reușit să-mi ating ținta. 

Au fost două donații care mi-au rămas  în suflet în mod special, chiar dacă sunt recunoscătoare tuturor celor care s-au implicat. Una dintre donații este primită de la o fostă colegă cu care n-am mai ținut legătura în ultima perioadă și care a făcut o donație importantă de care m-a bucurat foarte mult pentru că a fost neașteptată, la fel cum au mai fost donații de la simpli cunoscuți care m-au surprins  cu gestul lor. O altă donație despre care aș vrea să vorbesc este cea din partea colegilor de la comunicare care au strâns bani de ziua mea și au ales să orienteze suma respectivă către cauza în care eu cred. Le mulțumesc mult pentru acest gest, susținerea lor mă bucură foarte mult.

 

Povestea ta inspiră. Ce te motivează să donezi constant, chiar și sume mici, pentru diverse cauze?

Cred că este un gest foarte simplu pe care îl putem face fiecare dintre noi, mai ales cei care avem o situație financiară stabilă. Dacă nu ai timp sau nu știi cum să te implici direct, donațiile sunt o variantă mai ușor de accesat. Eu donez bani cu regularitate pentru mai multe cauze și adaug mereu altele noi. Chiar dacă sumele sunt mici, ele se adună și contează. O donație mică poate face o diferență mare dacă este făcută de mai mulți oameni. Unde-s mulți, puterea crește!

articol-andreea-kilometrul-bine-04
articol-andreea-kilometrul-bine-05

Ce mesaj ai transmite celor care s-ar gândi să facă un gest similar pentru prima dată?

Cred că este important să facem orice gest frumos, oricat de mic ar fi el pentru ceilalți. Și apoi mai cred că dacă mai multe gesturi mici se adună, contează și mai mult. Dacă fiecare ne-am gândi să facem o faptă bună, măcar o dată pe lună, cred că ar fi o schimbare cu adevărat importantă pe care putem să o facem. Dar noi în general avem tendința de a crede că suntem prea mici să schimbăm ceva. Eu cred însă în puterea comunității și consider că orice gest mic e important. El poate crea o diferență. Îi încurajez pe toți să se implice în comunitate, fie donând, fie făcând voluntariat. Timpul îl găsești dacă vrei cu adevărat, iar implicarea poate fi diferită, în funcție de resursele fiecăruia, fie că vorbim despre bani, despre bunuri sau participare activă. Este la îndemâna fiecăruia dintre noi să facem bine.

Andreea Rădulescu ne arată prin gestul ei că un prilej personal, cum este ziua de naștere, poate deveni o ocazie de a face bine. Cu implicare și pasiune, chiar și cele mai mici gesturi pot contribui la schimbarea vieților copiilor mai puțini norocoși. În cazul Andreei cărțile sunt un dar care, oferit cu generozitate, poate ajunge să deschidă noi orizonturi.

Alte articole

competite-radu-racovita competite-radu-racovita
În competiții nu concurezi cu ceilalți, ci concurezi cu tine.
daciel-prima-evadare-kilometrul-bine daciel-prima-evadare-kilometrul-bine
Sportul nu trebuie văzut neapărat ca un mijloc pentru a obține loc în clasament, ci ca mod de viață şi o sursă de bucurie
ctiune-plantare-copaci ctiune-plantare-copaci
Luna decembrie a debutat cu o nouă acțiune de plantare