Incluziune Socială

Credem în impactul benefic pe care îl poate avea o societate în care tinerii sunt integrați și pot avea acces la mijloacele necesare pentru a se dezvolta. O preocupare permanentă a noastră este incluziunea socială prin educație și sprijinirea proiectelor cu impact social.

Initiațivele noastre

Învățământ dual

  • Din 2014, Dacia derulează parteneriate cu licee care au profil tehnologic din Argeș: Liceul Tehnologic Construcții Mașini Mioveni și Liceul Tehnologic Astra.
  • În anul școlar 2021 – 2022, peste 360 de elevi de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni și Liceul Tehnologic Astra Pitești, pasionați de domeniul tehnic, desfășoară stagii de practică pe platforma industrială Dacia.
  • Peste 210 elevi vor dezvolta competențe practice de-a lungul unor stagii de practică industrială la uzinele Dacia din Mioveni, timp de 3 ani (2021 - 2023), în cadrul programului „Construiește-ți viitorul!”, cu fonduri europene.
  • În martie 2021, la Mioveni, a fost semnat Memorandumul Școala duală ACAROM, un proiect pilot de educație și formare profesională care urmărește tendințele de pe piața muncii și își propune adaptarea permanentă la nevoile actuale și viitoare, cu privire la competențele în domeniul auto. Proiectul este realizat în parteneriat cu autoritățile locale, unitățile de învățământ (Primăria Mioveni, Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Universitatea Pitești), Automobile Dacia și Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

„Într-o industrie atât de dinamică precum cea auto, meseriile viitorului despre care se vorbește atât de mult sunt deja aici. Așa că e nevoie să accelerăm pregătirea noilor generații. Învățământul dual prefațează cum va arăta societatea viitoare, într-o economie care necesită să fie aliniată unor meserii concrete și extrem de bine ancorate în nevoia de business. Rolul nostru este de a fi responsabili și de a interveni din timp în educația tinerilor care aleg un parcurs asociat învățământului dual profesional. Ne implicăm activ în comunitate și dezvoltăm parteneriate cu licee de profil. În liceu, elevul învață teorie, iar la Dacia vede produsul finit în linia de montaj și are șansa de a urmări procese de fabricație într-o uzină modernă și de calitate, având acces la cele mai noi tehnologii din industrie”, a declarat Simona Popovici, HR & HSE General Manager Roumanie.

Donații către zonele vulnerabile

  • 200 de elevi din Argeș și Dâmbovița care provin din medii defavorizate învață de la distanță de pe tablete donate de Fundația Groupe Renault România, atunci când cursurile nu se pot desfășura în școli, din cauza pandemiei.
  • 74 de copii, cu vârste între 6 – 17 ani, cu risc de abandon școlar primesc zilnic sprijin pentru continuarea studiilor: consiliere psihologică, ajutor școlar suplimentar, masă caldă, rechizite, îmbrăcăminte.
  • Odată cu izbucnirea crizei COVID-19 în România, ne-am mobilizat rapid să răspundem nevoilor societății astfel, am donat spitalului din Mioveni, 4 containere modulare medicale, 2 aparate de testare PCR, 700 de componente necesare aparatelor de oxigen – realizate în laboratoatoarele noastre, 50 000 de măști chirurgicale, 2000 de litri de dezinfectant. 150 de vehicule au fost oferit, îm comodat, personalului medical și ONG-urilor.
  • Am fost alături de refugiații care au ajuns din Ucraina în România și am donat 4 vehicule de transport persoane și marfa, bani, alimente neperisabile, produse de igienă și de imediată necesitate.

“Asistăm de prea multe ori la neajunsurile din procesul de educație, în toate etapele de învățare. Din păcate, sunt zone geografice dezechilibrate în ceea ce privește accesul la educație, iar rata abandonului școlar timpuriu este printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Pandemia izbucnită în anul 2020 a impus trecerea la învățământul online, iar experiențele digitale au pătruns puternic în viețile noastre. E important ca școala să nu se oprească și, din acest motiv, continuăm să îi susținem pe cei care se confruntă cu lipsuri materiale în familiile în care se dezvoltă. Le asigurăm continuitate în activitățile curriculare, fără grija obstacolelor legate de conexiunea și desfășurarea orelor online, ținând cont de această alternanță a prezenței fizice cu cea online”, a declarat Gabriel Vieru, director al Uzinei Mecanica și Șasiuri Dacia.

Zile cu Magie

  • În anul 2021, campania a ajuns la cea de-a treia ediție.
  • Peste 170.000 RON au fost strânși din donațiile angajaților, contribuția companiei și a oamenilor implicați, care au dorit să susțină cauza
  • Cu ajutorul angajaților și cu contribuția companiei am făcut sărbătorile fericite pentru 966 de copii din județele Argeș, Dâmbovița, București și Brașov oferindu-le celor mici rechizite, hăinuțe, încălțăminte și multe bucurii dulci.
  • Cu sprijiniul Organizației Salvați Copiii, 74 de copii cu risc de abandon școlar primesc sprijin școlar suplimentar, consiliere psihologică și tot suportul necesar pentru a continua studiile.

Dacia și viitoarele generații de roboticieni

  • Pentru doi ani consecutivi am susținut concursul național de robotică Nextlab.tech, dedicat tuturor elevilor din clasele II-X.
  • Elevii înscriși în concurs învăță să programeze roboți bazați pe Arduino și beneficiază de cursuri gratuite susținute de profesori universitari din domeniul informaticii, prin webinarii.
  • Peste 300 de participanți au beneficiat de kit-uri gratuite din partea Fundației Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia.
  • Cei care au avut nevoie de suport suplimentar, au beneficiat de un workshop, susținut de specialiști RTR, pentru a învăța cum să folosească tehnologia de imprimare 3D în robotică.

„La RTR, concepem mașini. Inginerii noștri nu sunt roboți, dar se folosesc de avantajele roboticii în procesele care presupun concepția și testarea unei piese și, mai apoi, a vehiculului care prinde forma finală. Traiectoria noastră este uzina, locul, unde, da, apar și roboții. Concepem o Dacia pe care o adaptăm unei uzine care folosește roboți în procesele de fabricație. Fără această sinergie, între concepție si producție, nu am atinge calitatea recunoscută de clienții noștri din toată lumea. Tinerii pe care îi susținem în competiția de robotică Nextlab.Tech pot fi trendsetter-ii de mâine. Ei vor da tonul industriei. O industrie care merge în pas alergător, iar responsabilitatea noastră este de a-i susține să fie pregătiți, să facă față provocărilor de mâine. La Creative Lab, copiii vor învăța să imprime 3D, fiind asistați de tutorii noștri”, Alexander Simionescu, director al centrului de inginerie, Renault Technologie Roumanie