Am stat de vorbă cu câștigătorii locului I la competiția pe teme de reciclare, Verde GO. Inițiată de asociația Viitor Plus, competiția s-a adresat învățătorilor şi elevilor din județul Argeş şi a inclus desfășurarea de activități practice şi educative legate de reciclare, prin colectare separată. Derulat pe parcursul anului școlar 2021 – 2022, proiectul a antrenat opt școli din localitățile Pitești, Mioveni şi Budeasa. Despre educație, motivație și inspirație ne povestește prof. Voiculescu Dumitru Ion, Director al Liceului Teoretic Iulia Zamfirescu, Mioveni, jud. Argeș, într-un interviu pentru kilometrulbine.ro.
O.R: Sunteți directorul școlii cu cele mai mari rezultate în competiția Verde GO. Cum ați reușit să colectați peste 18.000 de kilograme de deșeuri reciclabile?
I.V: Avem experiența multor proiecte de reciclare corectă a deșeurilor, ecologizare, sustenabilitate și protecție a mediului, implementate cu succes în școala noastră. Eco – educația în rândul elevilor din școala noastră a creat „reflexe” şi a schimbat în bine anumite comportamente. Ne bucurăm să vedem astăzi că nu există hârtii aruncate pe jos în sălile de clasă, pe holuri sau în perimetrul școlii, că utilizăm cât mai mult lumina naturală și nu stăm în clasă cu lumina aprinsă în timpul zilei, că reciclăm corect și că mergem împreună la campaniile de ecologizare sau plantare de copaci inițiate de administrația orașului Mioveni. Prin copii am reușit să educăm și părinții acestora, care ne ajută întotdeauna și se implică în astfel de campanii. Avem un punct de colectare separată, la școala Iulia Zamfirescu, unde sunt aduse deșeuri reciclabile atât de elevii, părinți, profesori dar și de locatarii din zonele apropiate școlii.
O.R: A fost dificil de coordonat mobilizarea? Ați întâmpinat dificultăți?
I.V: În perioada lunilor de concurs am informat toți elevii de la clase despre obiectivele campaniei Verde GO, care au dus informația mai departe la membrii familiei. Împreună cu colegii de la clasele de învățământ primar am schițat un plan cu termene clare pentru atingerea obiectivelor. Singura dificultate a fost lipsa unui spațiu mai mare pentru depozitarea deșeurilor reciclabile, până la sosirea transportatorului. Consider că achiziționarea unor coșuri reciclabile, care să le spună elevilor „mulțumesc” sau care să-i răsplătească cu un pix sau un caiet atunci când aduc o anumită cantitate de maculatură ar sensibiliza și mai mult elevii în cadrul unor viitoare campanii eco.
O.R: Ce rămâne după o astfel de mobilizare? Se schimbă comportamente?
I.V: Dacă se schimbă comportamente, atitudini: cu siguranță, DA! În primul rând, elevii sunt mai responsabili cu privire la reciclarea corectă a deșeurilor și protecția mediului. Sunt copii care au învățat de la școală că este greșit să arunci uleiul uzat la chiuvetă sau să arunci bateriile şi electrocasnicele uzate la tomberon și i-au convins pe părinți că totul se poate recicla.
Există o permanentă preocupare în cadrul administrației publice locale a orașului Mioveni privind educația ecologică a cetățenilor. Sub sloganul „Mioveni, oraș verde, oraș curat”, mica dar inimoasa comunitate Iulia Zamfirescu participă la toate activitățile civice pentru a forma un cetățean responsabil, implicat și cu grijă față de viitor.
Pe lângă toate beneficiile campaniei Verde GO, nu trebuie neglijată nici valoarea premiului câștigat. Deja am comandat materiale sportive (mese de tenis, coșuri de baschet, porți de minifotbal, seturi Turnball Strong, rachete badminton, mingi de baschet, mingi de spumă, cercuri gimnastică, ținte cu arici), dar și vopseluri decorative pentru înfrumusețarea curții interioare și a holurilor școlii cu jocuri didactice și distractive.
O.R: Învățătorii de la clasele celor mici au predat la clase ghidul metodic Verde GO. Cum a fost primit ghidul atât de învățători, cât și de copii?
I.V: În cadrul orelor, profesorii de învățământ primar au predat lecțiile din cadrul ghidului metodic Verde GO, acesta fiind un mijloc eficient pentru formarea unor comportamente responsabile în rândul elevilor cu privire la grija față de mediu. Au găsit interesante planșele educaționale, fișele de lucru, joculețele și materialele video. Cu siguranță, acestea vor fi reluate și în anii școlari următori.
O.R: Cât de necesară este educația de mediu în școli?
I.V: Educația pentru mediu, sau educația ecologică cum mai este numită de unii cercetători, are importante valențe formative în dezvoltarea intelectuală, morală și fizică a elevilor fiind o practică interactivă de învățare care dezvoltă imaginația și deblochează creativitatea. Atunci când este integrată în curriculum, elevii sunt mai entuziasmați și implicați în învățare, ei fiind încurajați să studieze, să investigheze cum și de ce se întâmplă lucrurile și să ia propriile decizii cu privire la problemele complexe de mediu. Prin dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor de gândire critică și creativă, educația ecologică contribuie la creșterea unei noi generații, care poate fi factorul de decizie în ceea ce privește problemele de mediu cu care societatea actuală se confruntă. Elevii trebuie să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor afectează mediul, iar prin abordarea subiectelor legate de educația ecologică profesorii dezvoltă elevilor abilitățile necesare pentru abordarea problemelor complexe, precum și modalitățile prin care putem lua măsuri pentru a menține mediul înconjurător sănătos și durabil pentru viitor. Atunci când tinerii încep să știe despre natură, ei încep să se îndrăgostească și mai mult de ea. Acest lucru îi împiedică să tulbure echilibrul ecologic și să respecte toate formele de viață din jurul lor.
O.R: Cum vor fi continuate lecțiile despre economia circulară și colectare separată pe care cei mici le-au învățat din ghidul Verde GO?
I.V: Ne dorim ca începând de anul școlar viitor să devenim prima școală din județul Argeș, care adoptă măsuri și strategii, care să contribuie la promovarea economiei circulare. Toate aceste măsuri au fost precedate de implicarea în multe proiecte ecologice menite să asigure bazele cunoștințelor despre protecția mediului și gestionarea corectă a deșeurilor generate în interiorul unității de învățământ, dar și utilizarea resurselor naturale într-un mod rafinat și eficient, în afara porților școlii. Câștigarea premiului cel mare din cadrul proiectului Verde GO, susținut de Dacia și de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ne întărește decizia de a deveni și prima școală din județ promotoare a economiei circulare și ne motivează să continuăm activitățile privind educația pentru mediu.
În politicile publice privind mediul, ale școlii noastre și ale administrației publice a orașului Mioveni, stă permanenta preocupare privind găsirea unor soluții eficiente și de aceea a fost depusă cererea de finanțare pentru școala noastră în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădiri publice prin care urmărim:
- îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirii (pereţi exteriori, ferestre şi uşi exterioare, planşeu peste ultimul nivel);
- reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic, pentru încălzire şi a apei calde de consum;
- utilizarea surselor regenerabile de energie solară;
- implementarea sistemelor de management energetic, având ca scop îmbunătăţirea eficienţei energetice şi monitorizarea consumurilor de energie;
- înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, tehnologie LED.
Un interviu realizat de Otilia Ropotică, CSR Manager Renault Group România