Renault Group a fost prezent, prin mărcile sale, încă de la prima ediție, la evenimentul Marșul mașinilor ECO. De la an la an oferta de vehicule, prietenoase cu mediul, crește, iar anul acesta le-am fost din nou alături cu și mai multe vehicule. Am stat de vorbă cu președintele Asociației SMARTiCITY, Camelia Spătaru, de la care am vrut să aflăm mai multe informații despre evenimentul care încurajează electromobilitatea, despre obiectivele lui, evoluție și rezultate.
Cum a apărut această inițiativă? Ce v-a determinat să lansați un eveniment de asemenea anvergură în București?
Prin 2017, am început seria conferințelor dedicate orașelor viitorului, smart și verzi. Iar una dintre temele principale de discuție a fost și este, desigur, urgentarea reducerii emisiilor de CO2 din trafic. În Romania, ca și în alte țări, statisticile ne arată că peste 70% din poluare vine din trafic. Mai mult, poluarea poate chiar ucide, iar Romania este în top 10 decese produse din cauza poluării.
Companiile se pregăteau deja serios, de pe atunci, pentru trecerea la electromobilitate, promovau conceptul, dar pentru public, părea că, această tranziție este destul de departe în timp. De aceea, am ajuns din nou la concluzia că este nevoie să punem umărul la informarea publicului asupra acestor tendințe, astfel încât acesta să înțeleagă urgența adoptării unui comportament mai puțin poluant. Pentru că vorbim, practic, de un nou concept de viață.
Iar dacă nu ajungi cu mesajul la public, proiectul poate dura ori mult prea mult, ori poate eșua.
Am înțeles că toate acestea trebuie știute și conștientizate de către public. Iar următorul pas a fost să găsim un proiect simplu, prin care să implicăm mai mulți lideri de opinie care să ajute la schimbarea comportamentului față de mediu în comunitățile lor. Prin acțiunea noastră noi spunem: Vrei aer curat în orașe? Ai șansa să faci alegeri verzi şi să dai şi un exemplul personal.
De aceea, noi am spus că nu este suficient să vezi o mașină electrică sau hibrid într-un showroom sau la o expoziție, ci trebuie să îi dai ocazia omului să conducă acea mașină în oraș, ca să înțeleagă rațiunea pentru care a fost construită. Așa s-a născut în urmă cu 5 ani Marșul mașinilor eco friendly.
A fost și cred că încă este primul proiect de acest fel din România.
Peste 2 ani am adăugat WE BIKE Romania, care la prima ediție a adus, de exemplu, peste 500 de participanți. Pentru ca electromobilitatea și micromobilitatea reprezintă soluțiile cele mai bune, care pot merge mână în mână.