Kilometrul Bine
ionut-bledea-renault-group-romania ionut-bledea-alergator

„Participarea la UTMB reprezintă un vis devenit realitate pentru orice alergător amator”

Ionuț Bledea lucrează în cadrul Renault Group România încă din 2015, iar în prezent este Lider Inginerie Sisteme Frânare. Pe lângă pasiunea sa pentru inginerie, Ionuţ şi-a descoperit în urmă cu câţiva ani şi pasiunea pentru alergare, care l-a purtat anul acesta pe unul dintre traseele UTMB din Slovenia. Ne-am bucurat mult pentru performanţa lui şi am fost şi mai fericiţi când am aflat că a profitat de această participare pentru a susţine proiectul Terapie și speranță, al Fundația Rafael Codlea. Vă invităm să aflați mai multe despre Ionuț, aventura sa sportivă din cadrul UTMB şi cauza pe care a susţinut-o, în rândurile ce urmează.

 

Î: Cum ai descoperit pasiunea ta pentru alergare, cum te pregăteşti pentru curse şi mai ales cum a fost pregătirea pentru UTMB?

R: Am început să alerg în anul 2020. În acel an, mi-am propus să alerg 100 de kilometri. Ieșeam regulat la alergat, iar treptat am început să cresc distanța. Nu a fost un început uşor, apoi a izbucnit pandemia, ceea ce mi-a întrerupt rutina pentru o perioadă. Dar odată ce s-au ridicat restricțiile, m-am reîntors la alergare.

Pentru mine, pregătirea pentru o cursă este un proces continuu. În fiecare săptămână îmi propun să alerg un număr de kilometri, adaptându-mi antrenamentul în funcție de cerințele specifice cursei la care particip. De exemplu, în cazul unor anumite curse, este necesar să adaug pregătirii mele intervale de viteză sau exerciții specifice, care să îmi îmbunătățească performanța. 

Pregătirea pentru UTMB a durat cam 10-12 săptămâni, cu un antrenament adaptat cursei. Aveam o ţintă de anumiţi kilometri pe săptămână, mergeam la munte în fiecare weekend și participam la curse ajutătoare. Trebuie să recunosc faptul că nu alergam zilnic, aveam una sau două zile pe săptămână pauză, dar în rest alternam antrenamentele mai ușoare cu cele mai grele. În plus, de două ori pe săptămână, făceam exerciţii de stretching și mergeam la înot. 

Î: Pasiunea ta pentru alergat se leagă în vreun fel de cariera pe care o ai în cadrul Renault Group?

R: Da, consider că cele două sunt strâns legate. Atât alergatul, cât și ceea ce fac pe plan profesional ca inginer în cadrul Grupului Renault, necesită multă determinare, disciplină, precum și capacitatea de a depăși obstacolele.

În alergare, încerc întotdeauna să mă perfecționez, să îmi depășesc limitele, dar și să stabilesc obiective noi. Acest lucru se aplică inclusiv la locul meu de muncă, unde funcționez cu aceeași mentalitate. Încerc constant să am rezultate cât mai bune, să respect termenele limită și să îmi îmbunătățesc abilitățile și cunoștințele în ceea ce privește industria auto.

Cred că, de cele mai multe ori, experiențele și abilitățile mele atletice contribuie la eficiența și succesul meu la locul de muncă. În plus, mă ajută să-mi dezvolt capacitatea de a lucra într-o echipă, de a mă adapta la schimbări și de a lupta constant în tot ceea ce fac pentru a obține performanța.

renault-group-ionut-bledea
ionut-bledea-angajat-dacia-utmb

Î: Ce înseamnă pentru tine faptul că ai fost selectat să concurezi ca angajat Dacia pentru una dintre cursele UTMB ale acestui sezon? Crezi că aventura ar fi fost posibilă fără sprijinul Dacia?

R: Consider că UTMB este un vis devenit realitate pentru orice alergător amator. Nu oricine are șansa să participe la o cursă atât de competitivă, în care concurența este acerbă. Pentru mine a fost prima dată când am participat la acest eveniment și consider că în acest mod am făcut un pas semnificativ către atingerea obiectivului meu final, de a concura în finala UTMB, din Chamonix. Participarea la UTMB este o realizare extraordinară pentru mine și sunt încântat de faptul că am avut aceasta ocazie, cu sprijinul Dacia. Într-adevăr auzisem de această cursă și aveam în plan să particip. Într-o zi, a apărut un articol pe canalul de Intranet al companiei, în care am văzut că Dacia este partener al UTMB*. Am aflat că se fac înscrieri și pentru angajații grupului care doresc să participe la cursă şi pe care compania îi va susţine financiar cu înscrierea, am fost selectat, iar astfel am ajuns să particip la competiția din Slovenia. Cursa avea o distanța de 60 de kilometri și trebuia finalizată în 10 ore, ceea ce a reprezentat o adevărată provocare pentru mine, pe care am acceptat-o şi am dus-o la final cu succes.

Î: Cum ai descrie experiența ta din cadrul UTMB?

R: Am rămas plăcut impresionat de prima mea experiență în cadrul evenimentului. Cursa a avut o organizare extraordinară și totul a fost foarte bine pus la punct. Concurenții erau foarte bine informați și știau exact de ce au nevoie şi unde trebuie să meargă. Deși vremea era puțin prea caldă pentru gustul meu, punctele de alimentare şi de ajutor au avut un impact semnificativ. Erau patru puncte de acest fel, unde puteam să mâncăm, să ne hidratăm sau să bem băuturi energizante, iar cei care aveau nevoie puteau și să doarmă în astfel de zone. 

Pe lângă frumuseţea şi unicitatea cursei pentru mine, peisajele din Slovenia au fost de neuitat, la un moment dat chiar am scos telefonul să fac câteva fotografii, deşi eram în competiţie. Chiar dacă zona parcursă a fost cu totul nouă pentru mine, experiența a fost la alt nivel, nu este comparabilă cu ceea oferă competiţiile de alergat din România. 

În plus, cursa UTMB a avut și o puternică încărcătură emoțională și în general, genul acestea de curse transmit foarte multe emoții, iar când ești acolo deja totul se simte la alt nivel și atmosfera devine foarte interesantă.

 

Î: Am observat că în cadrul cursei UTMB ai ales să susții proiectul Terapie și speranță, al Fundația Rafael Codlea. Ce te-a influențat să alegi această cauză?

R: Am ales Fundația Rafael deoarece este foarte apropiată de alergători. Ei au chiar și un maraton, care se numește „Maratonul Montan Rafael”. Auzisem și foarte multe lucruri bune despre această organizaţie, inclusiv de la prietenii din comunitățile de alergare, care au avut ocazia să alerge pentru ei. Ştiam că sunt o fundație serioasă, care își demonstrează constant abilitățile și calitățile prin proiectele realizate, așa că am zis că este o ocazie bună să îi susțin. Dacă tot alerg 60 de km, măcar să fac lucrul acesta şi cu un scop. Am profitat de faptul că există platforma Galantom, mi-am deschis o pagina de susținere în cadrul acesteia, iar prietenii și cunoștințele care au văzut link-ul au putut sa doneze pentru cauza asociaţiei aleasă de mine. Practic ei mă susțineau pe mine în cursă, dând o sumă de bani pentru această fundație.

Î: Mai ai și alte planuri în zona de voluntariat?

R: Da, deși acum a fost prima dată când am susținut o cauză de genul acesta, îmi doresc ca in viitor să repet experiența, mai ales atunci când voi participa la curse mai importante, cu un impact mai mare. Până acum, am fost voluntar la diferite evenimente sportive, de alergare sau ciclism, unde m-am implicat ca voluntar în organizare.

 

Î: Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să participe la cursa UTMB?

R: În primul rând să se antreneze foarte bine. Cursa nu este pentru oricine, iar dacă nu te antrenezi și nu îți dedici din timpul tău pregătirii o să îți fie foarte greu. Este posibil să te duci acolo și nici să nu poți finaliza cursa. De asemenea, trebuie sa fii perseverent, să o iei pas cu pas, pentru că nu este imposibil, dar procesul de pregătire este de durată şi necesită implicare şi perseverență. De asemenea, le mai recomand viitorilor participanți și să își seteze obiective clare pas cu pas. În general, eu îmi stabilesc obiectivele pe întregul an și ulterior le împart pe săptămâni, pentru că îmi este mult mai ușor așa. Tot timpul am obiective tangibile și măsurabile, pe care le contorizez ca să văd unde mă situez şi cât mai am de parcurs până la obiectivul final.

 

*În 2022 Dacia a devenit partener tehnic oficial şi partener auto exclusiv al probelor europene şi africane ale UTMB® World Series, inclusiv al UTMB® Mont-Blanc. UTMB® World Series este circuitul de trail running prin excelență care le permite tuturor participanților plăcerea de a trăi aventura UTMB® prin intermediul unor evenimente internaționale de prim plan în destinații unice în lume.

 

Un articol realizat de Rădulescu Andreea, Corporate Digital Communications Manager Renault Group România

concurs-utmb-dacia-ionut-bledea

Alte articole

manu-voluntariat-kilometrul-bine manu-voluntariat-kilometrul-bine
Voluntariatul transformă oameni necunoscuţi în prieteni pe viaţă
test-background-oameni-mari test-background-oameni-mari
Despre oameni care vor să ajungă mari
a-face-bine-este-in-firea-oamenilor a-face-bine-este-in-firea-oamenilor
A face bine este în firea oamenilor, trebuie doar să facem pasul și să începem să ne implicăm