Kilometrul Bine
campanie-donare-sange-kilometrul-bine donare-de-sange-bucuresti

Sângele donat poate salva zilnic sute de vieți. Interviu cu Camelia Ruxandu, medic coordonator la CTS București

Deși tehnologia și metodele de cercetare au evoluat mult, în ultimul timp încă nu s-a găsit un înlocuitor pentru sânge. Medicii se bazează în fiecare zi pe donarea de sânge pentru a efectua diferite intervenții chirurgicale salvatoare de vieți. Donarea de sânge este benefică și pentru donator. Despre importanța donării de sânge am discutat cu Camelia Ruxandu, Medic coordonator colecta mobilă de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

 

De ce este important să donăm sânge?

Sângele pe care îl obţinem prin donare este singurul tratament posibil al unor afecţiuni deosebite şi reprezintă terapia pentru multe categorii de bolnavi, cum ar fi gravide cu complicaţii în sarcină, bebeluși, tineri cu afecţiuni genetice sau persoane cu cancer. Sângele este indispensabil pentru efectuarea unor  intervenţii chirurgicale de urgenţă, în accidente, hemoragii, transplante şi tumori, iar în lipsa acestuia operaţiile sunt amânate. Cât timp nu avem un înlocuitor al sângelui, şansa la viaţă a acestor pacienţi depinde de donatorii de sânge.

 

Care sunt etapele donării de sânge? 

Donarea de sânge are 3 etape pe care  potenţialul donator le parcurge succesiv, cu un flux de aproximativ o oră pentru întregul proces:

 

Etapa 1.  ÎNREGISTRAREA

Se înregistrează datele donatorului din actul de identitate cu fotografie (CI, paşaport sau  carnet  de conducere).

Preliminar se cosultă un material informativ şi se completează un chestionar cu întrebări despre istoricul medical - prezenţa unor boli, consumul de medicamente, anumite obiceiuri, călătorii recente etc. 

Etapa 2. EXAMINAREA

Se realizează examenul medical al donatorului, care constă în efectuarea unor analize predonare (hemoglobina şi  grupa sanguina cu Rh, eventual glicemia), un interviu pe baza unui chestionar şi un examen medical sumar - se verifică tensiunea arterială, pulsul și temperatura, rezultatele analizelor şi se discută despre eventuale probleme de sănătate, pe baza răspunsurilor din chestionar.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile se acordă aptitudine pentru donare.

Etapa 3. RECOLTAREA

Se realizează recoltarea de sânge. 

În prima fază se recoltează eprubetele pentru testările obligatorii privind bolile transmisibile şi apoi 450 ml sânge, care reprezinta donarea propriu-zisă. Durata este de 8-10 min. Postdonare se rămâne  pe patul de recoltare aproximativ 10 min, pentru refacere.

 

Există riscuri pentru donatori?

Nu există riscuri. Este o procedură simplă, cu  refacere rapidă a donatorului.

Personalul calificat, echipamentele și materialele (kit-uri sterile) folosite, asigură securitate și siguranță donatorilor. Ei sunt supravegheați tot timpul de personalul medical calificat și instruit pentru a interveni prompt la apariția oricăror reacții adverse. Acestea sunt rare și minime ca intensitate – ușoară amețeală  sau astenie.

 

În cât timp se reface organismul după o donare?

Volumul de sânge donat (450 ml) se reface în aproximativ 24 de ore, iar din punct de biologic - celular, în aproximativ 4 săptămâni.

 

Recuperarea  imediat  post-donare 

Pentru  o  refacere  completă  şi o supraveghere postdonare corectă se recomandă rămânerea în ZONA DE RECUPERARE timp de 10-15 minute, înainte de a pleca pentru a relua activitățile obișnuite.  

Se consumă lichide, se mănâncă alimente bogate în proteine.

Nu este permis fumatul, conducerea autovehiculelor timp de 1 oră. 

Nu se efectuează efort fizic, ridicarea de greutăţi sau împins obiecte grele. 

Nu se fac exerciții fizice intense timp de aproximativ 5 ore după donarea de sânge.

 

Recuperare 3-4 săptămâni 

Se consumă lichide, se mănâncă alimente bogate în proteine și fier. 

Regim de viață adecvat.

 

Dacă dorința de a dona există, cum procedăm dacă avem temeri cu privire la procesul de recoltare sau frică de ace? 

Până la organizarea campaniei - consultăm materialele informative, discutăm cu persoane apropiate care au mai donat și au devenit donatori fidelizați, mergem însoțiți de un prieten  la  donare.

În  ziua sesiunii de colectă mobilă de sânge - ne asigurăm că ne-am pregătit și îndeplinim condițiile generale de donare, solicităm informațiile dorite pe tot parcursul circuitului, discutăm cu medicul și ne asigurăm că am clarificat toate informațiile. Dacă îndeplinim condițiile, ne înfruntăm temerile, avem  încredere în corpul nostru și în personalul medical și donăm. Vom constata că este totul este sigur, ușor și urmat de o satisfacție deosebită.

 

Care este nevoia de sânge a spitalelor? Există un deficit în acest moment ?

În România nevoia de sânge este acută. Deoarece doar 2% dintre români donează sânge, OMS plasează România în zona de avarie, media europeană fiind de 4%.  

În România, în  medie, sunt necesare 500.000 de unităţi, anual, iar cererea spitalelor este  acoperită doar 65-70%.

 

În perioada imediat următoare organizăm o campanie de colectare de sânge la sediul nostru din București. Sunt utile astfel de initiative? Au impact? 

Colectarea  de sânge la sediul instituțiilor, cu echipe de colectă mobilă, oferă posibilitatea de creștere a numărului de donatori, de fidelizare a lor și reprezintă soluția optimă pentru o creștere sustenabilă a colectei de sânge.

 

Ce inseamnă donator fidelizat?

Donator FIDELIZAT - donatorul care revine constant la donare și ne oferă posibilitatea de a obține 3 produse - componente sanguine, din unitatea de sânge donată de el, și astfel va ajuta 3 pacienți, respectiv categorii deosebite de pacienți - copii cu afecțiuni genetice, cu boli hematologice mai grave, bolnavi oncologici etc.

 

Un mesaj pentru cei care se gândesc să fie donatori pentru prima dată?

Îi felicităm și le mulțumim pentru că au înțeles că este mare nevoie de ei.

Îi așteptăm cu drag la donare și le garantăm că este o experiență minunată și o senzație unică de  împlinire știind că au putut salva o viață.

 

 

Un articol realizat de Otilia Ropotică, CSR Manager Renault Group România

Alte articole

voluntariat-vaccinare-kilometrul-bine voluntariat-vaccinare-kilometrul-bine
"Prin voluntariat devenim mai buni cu noi, dar și cu cei din jur"
conetarea-cu-natura-renault-group-kilometrul-bine conetarea-cu-natura-renault-group-kilometrul-bine
#AdventureinNature: Mișcarea și conectarea cu natura sunt un lucru natural și la îndemâna oricui
alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic
Sfaturi despre cum să trăim într-un trafic mai bun. Interviu cu Alex Filip despre Boaba de Siguranţă