Kilometrul Bine
silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati-m silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati

Voluntar la puterea a doua. Despre implicare în comunitate.

Silvia Crețan este colega noastră de la Global Business Services România. Deși dorea de mult timp să se implice în acțiuni de voluntariat, nu găsea oportunitatea și timpul necesare, pentru a se dedica unor astfel de activități. Toate astea până într-o zi când răbdarea de a găsi activitatea care i se potrivește și dorința de a face voluntariat s-au intersectat. Așa a devenit voluntar la o asociație. Dar în scurt timp a semnat contractul de voluntariat și cu o a doua asociație. De 2 ani Silvia activează constant în două asociații ce sprijină cauze diferite. Vă invităm să-i citiți povestea, să-i aflați motivația și să vă inspirați din provocarea pe care a acceptat-o: să fie voluntar la puterea a doua.
 

DE CE AI ALES SĂ FACI VOLUNTARIAT? 

Ideea voluntariatului a încolțit în mintea mea cu mulți ani în urmă, însă timpul liber disponibil în acel moment era prea puțin pentru a-l putea oferi și altora. Visul a devenit realitate în vara anului 2020, când am avut ocazia să mă implic într-o activitate de voluntariat în orașul meu natal. Ulterior, am început căutările intense, iar rezultatul a fost peste așteptări deoarece am găsit nu una, ci două asociații în care m-am înscris la o distanță scurtă de timp. Cele două organizații în care m-am implicat activ sunt Asociația „Ajungem Mari” din București și „Liga Femeilor Creștine Ortodoxe” din Râmnicu Vâlcea. Ideea că asociațiile sprijină categorii sociale diferite m-a impulsionat să mă dedic proiectelor lor.

voluntar-silvia-cretan-fundati-arenault-group-dacia-kilometrul-bine

POVESTEȘTE-NE DESPRE ACTIVITĂȚILE TALE DIN CADRUL CELOR DOUĂ ASOCIAȚII?

Voluntarii „Ajungem Mari” ajută copiii în realizarea temelor, fac cu ei meditații pentru a recupera o materie la care au rămas în urmă sau îi ajută să se pregătească pentru evaluarea națională sau bacalaureat. Mai desfășoară și diverse activități recreative și cursuri online. Eu ajut la realizarea temelor un băiețel care este în clasa a șaptea. Săptămânal, facem împreună temele la limba română și la franceză. Îmi place că pot ajuta și că am reușit să îi câștig încrederea. Îmi povestește de fiecare dată despre faptele bune pe care le face, dar și despre boacăne. Este politicos și relaxat în timpul întâlnirilor noastre. Ne înțelegem tare bine.

„Liga Femeilor Creștine Ortodoxe” are în grijă familii nevoiașe din județul Vâlcea, asigurându-le alimente, medicamente și alte produse de bază. În fiecare an de sărbători le susțin eforturile de a oferi pachete și cadouri. Eu consider că sunt încă la început și că mai am de învățat de la celelalte voluntare cum să mă implic în acțiuni caritabile. Am participat și la proiecte punctuale de oferire de hrană caldă sau pachete cu alimente bătrânilor și copiilor cu dizabilități din centrele dedicate. Atunci am văzut cât de mult contează prezența și ajutorul oamenilor din exterior și am simțit că implicarea mea ar fi benefică pentru ei.

ESTE DIFICIL VOLUNTARIATUL CU COPIII?

Timpul și cunoștințele sunt cele mai de preț bunuri pe care le avem. Dacă reușim să dedicăm din timpul, din cunoștințele noastre și să oferim speranță și încredere în forțele proprii celor mai puțin norocoși decât noi, putem spune că am contribuit la un prezent mai bun și un viitor mai strălucitor. Copiii au nevoie să le insuflăm încredere, să le dăm speranță și să îi asigurăm că le suntem alături în drumul spre maturitate. Bătrânii au nevoie să se mai simtă utili. Eu asta simt că le ofer. Timpul îmi va spune dacă am reușit.

 

POVESTEȘTE-NE DESPRE UNA DINTRE CELE MAI DRAGI ACTIVITĂȚI DE VOLUNTARIAT LA CARE AI PARTICIPAT 

Foarte drag îmi este proiectul de Crăciun al „Ligii Femeilor Creștine Ortodoxe”. Anual pregătim cadouri pentru copiii din familii defavorizate, pe care le au în evidență. Imaginați-vă bucuria unui copil care primește jucării, hăinuțe, dulciuri și multe altele cadouri la care doar visau. De cele mai multe ori părinții lor nu au posibilitatea să le ofere această bucurie.

de-ce-sa-faci-voluntariat
voluntariat-casa-de-copii

CE AR PUTEA REPREZENTA O PROVOCARE ÎN ACTIVITATEA DE VOLUNTAR?

Împărtășesc cu voi ce mi s-a spus în cadrul unei formări la Asociația „Ajungem Mari”. Este primul lucru care îmi vine în minte atunci când intenționez să mă implic într-un proiect de voluntariat. Trebuie să cântărim atent decizia. De ce ? Unele persoane își pun baza în noi, iar retragerea din activitate, pe parcursul ei, nu este benefică pentru cei pe care îi ajutăm, mai ales dacă sunt vizați copii. Ei se vor simți abandonați, încă o dată, de adulții care ar trebui să le fie ghid și sprijin.

CE SFAT AI DA UNEI PERSOANE CARE DOREȘTE SĂ SE IMPLICE ÎN VOLUNTARIAT?

Vă încurajez să faceți voluntariat într-un proiect, oricât de mic este el. Și decideți ulterior dacă vreți să repetați experiența sau nu. Voluntariatul nu este atât de ușor pe cât pare deoarece trebuie să te implici și cu sufletul și cu mintea. Dar vă asigur că răsplata este mare. Bucuria unei fapte bune, unui zâmbet și gândul că cineva, fie el copil sau adult, este mai liniștit și un pic mai fericit datorită ție, nu are măsură. Dacă nu știi unde să te implici, Asociația „Ajungem Mari” este în căutare de voluntari în toată țara, iar dacă cine dorește să afle mai multe detalii mă poate contacta.

Un articol realizat de Alexandru Stanciu, contribuitor KilometrulBine.ro, stagiar în cadrul echipei de Comunicare și CSR Renault Group România.

Alte articole

romania-salbatica-documentar-kilometrul-bine romania-salbatica-documentar-kilometrul-bine
România Sălbatică - „Întâlnirea cu un râs a inspirat sloganul documentarului”
conetarea-cu-natura-renault-group-kilometrul-bine conetarea-cu-natura-renault-group-kilometrul-bine
#AdventureinNature: Mișcarea și conectarea cu natura sunt un lucru natural și la îndemâna oricui
renault-group-romania-cercetasii-romaniei renault-group-romania-cercetasii-romaniei
Sentimentul de după ce participi la o acțiune de voluntariat este neprețuit