Kilometrul Bine
interviu-manu-voluntariat-kilometrul-bine manu-voluntariat-kilometrul-bine

Voluntariatul transformă oameni necunoscuţi în prieteni pe viaţă

Voluntariatul este acea pasiune comună pe care o împărtășești cu oameni necunoscuți la început, care, mai târziu, devin prietenii tăi. Aşa vede Manu voluntariatul, o activitate pe care o face cu sufletul deschis încă din 2016 de când activează în ‘’Asociaţia Montană Vidraru’’. Iubitor al drumeţiilor în natură şi al zonei Argeşului, Manu îşi petrece o parte a timpului liber curăţând rîuri sau păduri de gunoaiele lăsate în urmă de ceilalți semeni ai lui sau lucrând la crearea unor trasee montate noi pentru cei care îşi doresc să-şi petreacă timpul în aer liber şi pe munte, indiferent de pregătirea lor fizică.

Haideţi să-l cunoaşteţi pe Manu.

Mă numesc Emanuel-Florin Nedelea, dar cunoscuții mă știu drept Manu. Lucrez în cadrul Grupului Renault România din anul 2019, la Direcția Logistică Piese şi Accesorii. La început, am fost consilier Back Office, mă ocupam de comenzile pieselor pentru regiunile Nancy şi Marseille şi de acordarea vehiculelor de împrumut pentru clienții cu mașini imobilizate. În anul 2021 am preluat funcția de Consilier Relații Clienți (Front Office) pentru regiunea Paris, rol din care mă ocup de tratarea diverselor solicitări venite de la clienţi pe mai multe canale de comunicare.

De când faci voluntariat, în ce asociație activezi şi cum te-ai hotărât să faci voluntariat?

Am început activitatea de voluntariat în anul 2016 şi sunt membru activ şi implicat în ‘’Asociaţia Montană Vidraru’’. Totul a început în urma postărilor mele din social media, unde promovam activități de petrecere a timpului liber în natura din zona Argeșului. Președintele asociației, Mihai Răvescu, m-a contactat, mi-a prezentat activitățile şi acțiunile pe care le desfăşurau şi m-a invitat să mă alătur. Nu am stat pe gânduri si am zis imediat: Da!

Ca membru al ‘’Asociaţiei Montană Vidraru’’ am avut privilegiul să cunosc o echipă foarte bine închegată, unită, care întotdeauna discută şi analizează şi apoi trece la treabă! Acest lucru mi-a plăcut foarte mult încă de la început şi este un lucru cu care rezonez foarte bine.

varful-ghitu-manu-voluntariat
manu-via-valahia

Ce presupune activitatea de voluntariat în care eşti implicat?

Proiectele de voluntariat pe care le fac alături de asociație sunt legate de protejarea mediului înconjurător. Ne implicăm în acțiuni de ecologizare a zonelor rurale din nordul județului Argeș, acțiuni de refacere a marcajelor traseelor turistice, crearea de noi trasee de drumeție dedicate familiilor, precum Via Valahia sau de repopulare a lacului Vidraru cu păstrăv, aşa cum este proiectul Vidraru-Lacul Păstrăvului. De asemenea, ne preocupăm şi de promovarea orașului regal Curtea de Argeș prin conceperea de materiale promoționale şi promovarea acestuia în mediul online.

Ce proiect ţi-a rămas cel mai mult în suflet şi de ce anume?

Proiectul meu de suflet rămâne marcarea traseului de drumeție Via Valahia care reușește să surprindă natura şi viața rurală în toată frumusețea lor. Este un traseu care se adresează tuturor persoanelor, indiferent de pregătirea lor fizică, pentru că se poate face pe tronsoane. Pentru mine, acest traseu înseamnă mai mult decât a face mișcare în natură. Personal, văd Via Valahia ca ocazia de a evada din oraş şi modernitate pentru a te reconecta cu natura şi cu tine însuţi. Dacă ar fi să fac o carte despre acest traseu, mi-aş imagina o copertă cu imaginea unui copil înconjurat de fluturi ce aleargă după mirosul florilor din deal.

Ce provocări aduce munca de voluntariat?

Orice activitate de voluntariat este o provocare. Trebuie doar sa găsești soluțiile potrivite pentru ca mecanismul echipei sa funcționeze şi să nu apară frustrări. Sunt situaţii când pot apărea blocaje sau lipsuri, dar prin comunicare toate acestea se pot rezolva. Uneori ţi se poate părea că lipsesc alternativele, dar până la urmă se va găsi acel membru al echipei care vine cu soluția.

Povesteşte-ne despre cea mai frumoasă amintire a ta ca voluntar.

Una din amintirile pe care le port cu mine este bucuria de pe chipul copiilor cu care am participat la acțiunea ‘’Vidraru-Lacul Păstrăvului’’. Pentru acea acţiune a fost în sarcina mea să mă ocup de partea foto/video şi îmi amintesc ca stăteam undeva la distanţă şi încercam să surprind toate momentele inedite şi emoția celor care le trăiau. Cele mai frumoase şi memorabile momente au fost cele în care copiii eliberau păstrăvii în lacul Vidraru. Se citea bucuria şi fericirea lor pe chip, fericire care mi-a fost transmisă şi mie şi care a rămas până acum vie în memoria mea.

asociatia-montana-vidraru-volutariat-manu
marcare-varf-traseu-manu

Care a fost cea mai frumoasă încurajare pe care ai primit-o ca voluntar?

Pot spune că am primit multe încurajări şi sfaturi de-a lungul timpului, însă mi-au rămas în minte două dintre acestea. Niciodată nu renunța la locul tău de suflet şi Muncește şi rezultatele nu vor întârzia să apară!

Care este cea mai mare satisfacție a ta ca voluntar?

Mă bucur că activitatea de voluntariat m-a ajutat să cunosc oameni din diverse domenii de activitate cu care am legat în timp adevărate prietenii.

 

De ce ar face cineva voluntariat, din punctul tău de vedere? Cum vezi tu voluntariatul?

Voluntariatul este cea mai bună oportunitate să dai societății şi celorlalți ceva înapoi. Atunci când nu ești condiționat de remunerație şi înțelegi şi simţi cauza pentru care militezi, nu intervin invidia sau alți factori care pot duce la conflicte sau neînțelegeri iar munca devine astfel mult mai uşoară şi aduce şi foarte multe satisfacţii.

Dacă ar fi sa rezum în câteva cuvinte, voluntariatul este pentru mine acea pasiune comună pe care o împărtășești cu oameni necunoscuți la început, urmând ca ei să devină pe parcurs persoanele cu care ai cele mai strânse prietenii.

instalare-borna-varful-ghitu-manu

Alte articole

sustenabilitate-renault-group-fundatie sustenabilitate-renault-group-fundatie
Teia Ciulacu, Viitor Plus: „Dacă nu facem asta noi, acasă, nu putem să avem pretenții de la altcineva sau nu putem compensa prin caritate, lipsa de sustenabilitate din cadrul unei companii”
protejarea-naturii-in-scoli-verde-go protejarea-naturii-in-scoli-verde-go
Învățăm despre natură pentru a ne îndrăgosti mai mult de ea
masini-electrice-viitor-sustenabil masini-electrice-viitor-sustenabil
Schimbarea comportamentului nostru este cheia pentru a îmbunătăți calitatea aerului din orașe.