Kilometrul Bine
fericirea-daruirii-de-cadouri daruirea-aduce-fericire-kilometrul-bine

Adevărata fericire vine din a dărui în mod necondiționat – dăruiești fiindcă îți umple sufletul de bucurie, interviu cu Ana-Maria Dobranici

„Pic cu pic schimbăm vieți”, ne-a spus Ana-Maria Dobranici, coordonator voluntari în cadrul Asociaţiei Lindenfeld, în timpul discuţiei în care ne-a povestit despre activitatea ei de voluntariat. Ana ne îndeamnă cu tot sufletul să dăruim din resursele noastre și să ne implicăm în acțiuni de voluntariat, pentru că satisfacţia şi fericirea pe care le resimţim atunci când facem bine necondiţionat sunt greu de egalat.
 

Mai întâi, să o cunoaştem pe Ana şi să aflăm cum a început aventura ei ca voluntar

Ana este analist financiar de profesie, absolventă a Facultății de Marketing, însă pasiunea pentru cifre nu a împiedicat-o să se implice în ajutorarea tinerilor mai puţin norocoşi, instituționalizați în centre de plasament. Și-a început povestea de voluntar în urmă cu aproximativ 5 ani, inițial în cadrul unor asociații mici, unde se ocupa de strângere de fonduri și alte activități punctuale, ulterior implicându-se în proiectul Ajungem Mari al Asociaţiei Lindenfeld, mai întâi ca voluntar şi apoi din postura de coordonator.

Aventura Anei în familia Ajungem Mari a început din dorinţa ei de a ajuta şi de a fi un sprijin, acolo unde a simţit că este o mare nevoie, oferind speranță și încredere copiilor şi tinerilor din centrele de plasament, cărora viața nu le-a oferit prea multe motive să zâmbească. Inițial a fost voluntar, a ajutat cu teme şi la organizarea unor activităţi de socializare şi timp liber, iar în timpul pandemiei, pentru că nu mai putea ajunge la centre, a acceptat să fie coordonator voluntari. Odată cu această schimbare, responsabilitățile ei s-au diversificat şi au devenit mai numeroase. Cu toate acestea, Ana nu a renunţat la activitățile educaționale pe care le desfășoară la centru, pentru că lucrul aproape de copii o umple de fericire şi îi oferă energia necesară activităţii de coordonator. 

 

Cum arată o zi din viaţa unui coordonator voluntari

Am fost curioşi să aflăm cum arată activitatea de zi cu zi din viața unui coordonator, iar Ana ne-a povestit că merge la centru o zi sau două pe săptămână, unde are întâlniri cu tinerii pe care-i ajută la teme şi cu care face diverse alte activități sau cursuri. Cu voluntarii se aude zilnic la telefon, află de la ei despre programul pe care-l au cu tinerii din proiect, îi ascultă şi le dă sfaturi atunci când întâmpină o problemă. Ana este o interfaţă şi o punte de legătură între voluntari, centre şi asociaţie. De la ea pleacă informaţia şi ea este cea care rezolvă diversele situaţii ce apar. Lunar se întâlneşte la Asociaţie cu voluntarii şi cu ceilalţi coordonatori, participă la ședințele organizate de conducerea asociaţiei, face rapoarte şi prezentări. Periodic, se implică în organizarea socializării copiilor, fie că vorbim despre ieșiri în aer liber, teatru, film sau participarea la diverse evenimente organizate în zilele de sărbătoare. Astfel de activităţi sunt la fel de importante în dezvoltarea copiilor, precum sunt şi cele educaționale
 

Ce-i motivează pe voluntari să meargă mai departe

Toți cei care fac voluntariat au o poveste sau niște motive pentru care-și continuă activitatea. Așa și Ana. Pe ea o motivează bucuria din ochii copiilor, îmbrățișările calde, realizările lor. Este implicată în tot ceea ce ţine de dezvoltarea psihică și cognitivă a copiilor şi tinerilor: le urmăreşte evoluţia, vede cum scapă pas cu pas de traume, cum prind curaj și comunică cu cei din jur, cum învață, au rezultate bune la școală și promovează examenele. „Adevărata fericire vine din a dărui în mod necondiționat – dăruiești fiindcă îți umple sufletul de bucurie”. Din acest motiv, activitatea favorită a Anei a rămas mersul la centru și susținerea copiilor, chiar dacă acum rolul ei este de coordonator.

 

Care sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă un voluntar?

„În primul rând, curajul de a se înscrie într-un program de voluntariat, apoi răbdarea, blândețea, perseverența, încrederea”. Ana ne-a povestit despre cât este de important ca voluntarii să fie pregătiți pentru anumite situații, să facă cursuri, să treacă prin diverse programe de coaching și consiliere, deoarece ei intră în contact cu tineri cu traume care nu-și pot gestiona emoțiile foarte bine și care au nevoie de susținere și înțelegere. Faptul că îi ajută pe copiii care au trecut prin traume să le depășească este un aspect foarte important al activităţii de voluntariat.

Voluntarii au puterea de a schimba destine, de a schimba viața în bine și de a construi încrederea celor care nu cred că mai pot avea încredere în cineva.

 

Munca de voluntar vine cu multe satisfacţii

Când am întrebat-o pe Ana când a simțit că munca ei de voluntar a fost un ajutor pentru tineri, ne-a povestit o întâmplare recentă. În urmă cu o săptămână, a participat la ziua de naștere a unuia dintre tinerii care a făcut parte din program și care a împlinit 18 ani. Unul dintre invitați era un tânăr de care Ana s-a ocupat în centru: l-a susţinut pe plan educațional, l-a ajutat să se dezvolte, să capete încredere în sine. La petrecere, Ana a observat o diferență şi o evoluţie considerabile – de la tânărul introvertit care nu comunica cu nimeni şi care-și petrecea majoritatea timpului singur, a început încet, încet să se deschidă, să se implice în discuții, jocuri și să caute atenția celorlalți. Ana nu numai că l-a ajutat să-și depășească traumele şi fricile, dar l-a susţinut să evolueze și să se integreze în societate.

 

La finalul întâlnirii, Ana ne-a îndemnat pe toți să ne implicăm în programele de voluntariat și să ajutăm cât de mult putem, deoarece impactul pe care-l avem asupra tinerilor ne aduce bucurie și mulțumire de sine.

Chiar dacă nu putem participa la activităţi de voluntariat săptămână de săptămână, există programe precum Exploratori pentru o zi, în care ne putem implica în activități de weekend, ieșiri sau ateliere punctual, când asociaţia ne solicită ajutorul. Pentru că împreună, „Pic cu pic schimbăm vieți”.

 

Interviu realizat de Lidia Niţu, stagiar CSR & Andreea Rădulescu, Digital Communication Manager (Renault Group România)

Alte articole

adopta-un-copac-proiect-kilometrul-bine adopta-un-copac-proiect-kilometrul-bine
Primăvara și toamna suntem mai îndrăzneți ca noi, cei din trecut. De vorbă cu Rebecca Popescu, coordonator „Adoptă un Copac”
renault-group-sustine-sustenabilitatea renault-group-sustine-sustenabilitatea
Mihai Bordeanu, Dacia: „Nu suntem în competiție când e vorba de a fi sustenabili. Dimpotrivă, cu cât mai mulți, cu atât mai bine”
a-face-bine-este-in-firea-oamenilor a-face-bine-este-in-firea-oamenilor
A face bine este în firea oamenilor, trebuie doar să facem pasul și să începem să ne implicăm