Kilometrul Bine
kilometrul-bine-decarbonizare-si-eficienta-energetica decarbonizare-si-eficienta-energetica-kilometrul-bine

Renault Group, lider mondial al industriei durabile până în 2030

INOVAȚIE

Renault Group ia măsuri pentru decarbonizarea materialelor utilizate pe autovehiculele sale și își electrifică gama de vehicule pentru combaterea încălzirii globale. Dincola de șosea, Grupul depune eforturi pentru decarbonizarea industriei auto și pentru accelerarea tranziției sale energetice. Rezultatele sunt vizibile pentru toată lumea: Renault Group este în prezent unul dintre cei mai importanți producători auto din lume care luptă pentru reducerea emisiilor de CO2 la nivelul unităților sale industriale. Două abordări industriale complementare stau la baza acestor rezultate: consum mai mic și consum mai curat.

DE VALÉRIE CALLOCH

 

 

Nicolas Estèbe, Director pentru decarbonizare și eficiență energetică pentru industrie, ne spune mai multe despre foaia de parcurs, acțiunile deja lansate și rezultatele acestora.

În ceea ce privește producția, ne propunem să atingem neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon începând cu 2025, pentru centrul ElectriCity și unitatea din Cléon, din 2030 pentru unitățile de producție din Europa și din 2050 pentru centrele industriale din întreaga lume.

Eficiența energetică și energiile regenerabile: Renault Group implementează o strategie globală

Eficiența energetică a fost dintotdeauna o preocupare, dar astăzi, în climatul actual de tensiune pe marginea subiectului energiei, a devenit o prioritate majoră.

În toate fabricile noastre am reușit, la finalul anului 2023, să reducem cu 20% consumul de energie pentru fiecare autovehicul produs. Așadar, am parcurs deja două treimi din drum. Această performanță ne va permite să înregistrăm un consum de 1,58 MWh/autovehicul în 2023, comparativ cu 2,00 MWh/autovehicul în 2021. Ne putem mândri cu munca depusă de echipele noastre.

Obiectivul rămâne să împărțim emisiile de CO2 pentru fiecare autovehicul produs până în 2030 la 5, ceea ce înseamnă o reducere de 80% față de 2019.

Este o provocare uriașă, dar suntem încrezători pentru că suntem pe drumul cel bun, iar rezultatele noastre pentru 2023 o confirmă: suntem deja cu o treime mai bine decât în 2019. Următorul nostru obiectiv major va fi obținerea unei reduceri a emisiiilor produse cu 50% până în 2025”, explică Nicolas.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, a fost dezvoltată o strategie care include mai multe etape majore.

Programul nostru acoperă toate locațiile Grupului, pe toate cele patru continente pe care ne desfășurăm activitatea, cu obiective defalcate pe zone geografice. Miza este mare. Am anticipat direcția pentru a putea îndeplini aceste obiective ambițioase.

Accelerarea decarbonizării: două abordări industriale complementare    

 

Consumăm mai puțin și mai inteligent

În primul rând, trebuie să fim pragmatici! Trebuie să reducem dimensiunea atelierelor noastre: centrele mai compacte au necesități mai reduse de încălzire și iluminat. Economii substanțiale!                                                                              

Apoi, ne bazăm pe digital - Renault Group a fost primul producător care a creat un Metavers industrial. Digitalizarea industriei permite monitorizarea consumului în timp real și contribuie direct la eficiența energetică. Renault Group a creat în 2022, în cadrul acestui Metavers, un portal dedicat energiei numit Ecogy. Portalul reunește date privind consumul de energie electrică, gaze, aer comprimat și apă într-o singură interfață... Utilizând datele colectate, inteligența artificială poate optimiza consumul în timp real.

Și, bineînțeles, încurajăm echipele să se implice: încurajăm implementarea acțiunilor ecologice și schimbul de bune practici. Un exemplu al acestei dinamici colective este lansarea Provocării Zero cheltuieli @ Stop la sfârșitul anului 2023. Axată pe reducerea consumului în zilele nelucrătoare, aceasta a permis tuturor uzinelor Grupului să se provoace reciproc pentru a veni cu cele mai bune idei și pentru a realiza reduceri substanțiale. 

Consum mai curat prin intermediul energiilor din surse regenerabile

Deși analiza consumului rămâne esențială, trebuie să lucrăm și la alte pârghii, în special la furnizarea de energie din surse regenerabile. Pentru a evita dependența de combustibilii fosili, Grupul colaborează cu „specialiști în energie”.

„Renunțarea la gaze rămâne o provocare majoră pentru un producător precum Renault Group, dar există soluții, iar noi avem know-how-ul necesar”, spune Nicolas.

Într-adevăr, de la crearea sa în 2012, uzina din Tanger a fost proiectată pentru a se apropia de obiectivul zero emisii nete de carbon.

Dar ceea ce se poate face într-o uzină construită de la zero, nu este mereu ușor de reprodus atunci când vine vorba de transformarea unităților deja existente. Dar asta este exact ceea ce face Grupul.

Renault Group colaborează cu diverși parteneri, cum ar fi Iberdrola în Spania, pentru aprovizionarea unitățilăr din această țară. Sau cu COMERC ENERGIA în Brazilia. Acest parteneriat permite Renault Brazilia să își producă propria energie datorită exploatării unuia dintre cele mai mari parcuri solare din lume. Parcul acoperă 85% din necesarul de energie pentru activitățile industriale și administrative.

În Spania, 100% din producția de electricitate este deja asigurată de parcuri fotovoltaice.

În Turcia, sistemele de recuperare a căldurii reziduale sunt deja operaționale, iar în Spania vor deveni operaționale până în 2025. 

În Franța, o instalație geotermală este planificată pentru unitatea din Douai, pentru a acoperi 70% din nevoile de încălzire ale unității.

În România și celelalte țări europene în care suntem prezenți, am înaintat deja cu demersurile de decarbonizare.

Aceste soluții sunt diverse, deoarece obiectivul este de a avansa de la caz la caz, în funcție de relevanța lor pentru amplasarea instalației. De exemplu, *geotermală, *metanizare sau conectare la rețelele de termoficare urbane sau industriale.

Este o provocare uriașă, dar ne aflăm la momentul potrivit și chiar am implicat furnizorii de componente în această spirală virtuoasă.

Sprijinit de această strategie globală, Renault Group acționează pe toate planurile: eficiență energetică, sedii compactate, gestionarea consumului, decarbonizarea energiei consumate. Echipele sunt motivate, iar rezultatele sunt vizibile pentru toată lumea.


* Energia geotermală depinde de căldura pământului. Această energie este utilizată pentru a produce căldură verde.

* Metanizarea este o tehnologie bazată pe degradarea materiei organice de către microorganisme în condiții controlate și în absența oxigenului.

Alte articole

alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic
Platforma KilometrulBine, partener al emisiunii "Boaba de Siguranță"
kilometrul-bine-lansare-platforma-digitala-educatie kilometrul-bine-lansare-platforma-digitala-educatie
Dacia lansează kilometrulbine.ro, o platformă digitală de educație și sustenabilitate
cutremur-maroc-ajutor-renault-group cutremur-maroc-ajutor-renault-group
Solidaritate pentru comunitățile din Maroc afectate de seism