Kilometrul Bine
km-bine-reciclare-auto reciclare-auto-km-bine

Reciclarea auto: conservarea resurselor și reducerea impactului

Reciclarea pieselor și materialelor la finalul ciclului de viață al vehiculelor, pentru a le reincorpora în fabricarea de mașini noi, este o axă importantă a strategiei de mediu a Grupului Renault. Scopul nostru este de a limita epuizarea resurselor naturale și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile companiei. Iată cum:

Ați trecut prin multe împreună, ați călătorit împreună, ați împărtășit momente din viață, dar, după toți acești ani de loialitate, mașina voastră iubită este gata pentru fier vechi... dar, să fie oare acesta sfârșitul? Există o a doua viață pentru prietenii noștri de drum? Răspunsul este da: datorită reciclării, un pas esențial în economia circulară auto care permite reincorporarea materialelor vechi în fabricarea de mașini noi.

Cum funcționează reciclarea auto? Care sunt pașii principali? Cum se transformă mașinile noastre vechi într-o resursă? Ce se întâmplă cu vehiculele electrice? Vă invităm să ne aflați mai multe despre strategia Grupului Renault în ceea ce privește reciclarea auto.

Grupul Renault este responsabil pentru gestionarea vehiculelor la sfârșitul ciclului de viață pentru toate mărcile sale

Un vehicul end-of-life (ELV) se referă la o mașină care a ajuns la sfârșitul ciclului său de viață, fie pentru că nu mai este aptă pentru circulație, cum ar fi vehiculele accidentate, fie pentru că reparația sa nu mai este viabilă din punct de vedere economic. Considerată deșeu, reciclarea auto reprezintă o provocare majoră pentru mediu, dar permite valorificarea pieselor și materialelor care compun mașina, oferindu-le o a doua viață, și limitând în acealsi timp extracția de materiale virgine noi. În timp ce la nivel european directiva ELV este în curs de revizuire, gestionarea vehiculelor la sfârșitul vieții în Franța este reglementată de legea AGEC (legea economiei circulare anti-deșeuri). Această reglementare a stabilit în 2024 responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR), și anume producătorul auto.

Renault Group este responsabil de gestionarea ELV-urilor pentru toate mărcile sale. În acest proces, se bazează pe entitatea sa specializată în economia circulară pentru industria auto, The Future Is NEUTRAL, care are un întreg ecosistem de parteneri și filiale specializate pentru fiecare etapă a reciclării.

colectati-reutilizati-km-bine colectati-reutilizati-km-bine

Colectați, tratați, reutilizați, reciclați

Primul pas în pregătirea unui ELV pentru reciclare este colectarea – gratuită în Franța pentru toate vehiculele noastre. Indra, o filială a The Future Is NEUTRAL, a dezvoltat un serviciu de colectare pentru persoanele fizice prin intermediul partenerului său dedicat Goodbye Car. Ulterior, vehiculele sunt transportate la centrele ELV aprobate, depozite de fier vechi, pentru a fi curățate, depoluate și demontate. Piesele care mai sunt încă în stare de funcționare sunt extrase și trimise în circuitul post-vânzare, în timp ce restul materialelor sunt reciclate. În 2023, 400.000 de vehicule au fost tratate de cele aproximativ 350 de centre de dezmembrare gestionate de Indra, permițând astfel reutilizarea și reciclarea a peste 440.000 de tone de materiale.

Provocarea reciclării auto în buclă închisă: de la mașină la mașină

Deși reciclarea auto există de mulți ani, provocarea pentru un producător precum Renault Group este de a reintroduce materialele auto reciclate în producția de mașini noi. Amprenta de carbon a materialelor reciclate fiind mai mică decât cea a materialelor virgine, utilizarea materialelor reciclate este parte a strategiei noastre de decarbonizare, așa cum este și conservarea resurselor planetei. În ultimii ani, Renault Group a dezvoltat mai multe bucle de reciclare a materialelor, bucle închise - de la mașină, la mașină. GAIA, o altă filială a The Future Is NEUTRAL, se ocupă de astfel de bucle de reciclare pentru materiale precum cupru, plastic și metale din grupa platinei, metale prețioase care sunt utilizate în sistemele de evacuare.

reciclare-km-bine-auto reciclare-km-bine-auto

 

 

Reciclarea bateriilor va deveni esențială până în 2030

Odată cu tranziția energetică și dezvoltarea vehiculelor electrice, reciclarea bateriilor va deveni, de asemenea, esențială. Mai ales că va permite producătorilor auto să asigure o parte din aprovizionarea cu metale strategice necesară fabricării de noi baterii. Se estimează că volumul bateriilor scoase din uz ar trebui să crească în perioada 2030-2035.

A oferi o a doua viață vehiculelor și bateriilor acestora este deja o realitate. Așa că, cine știe, poate atunci când vei conduce o mașină nouă, vei sta confortabil pe un scaun a cărui țesătură a fost făcută din resturile centurilor de siguranță provenite de la vechiul tău autovehicul ...

Reciclarea deșeurilor provenite din fabricație 

În industria auto, reciclarea nu se referă doar la reciclarea pieselor și materialelor provenite de la vehiculele scoase din uz. În această industrie, reciclarea implică și reutilizarea deșeurilor care sunt realizate prin producerea vehiculelor. Aceasta este reciclarea "post-producție", diferită de reciclarea "post-consum", care are loc după ce se încheie prima etapă din viața produsului.

Un exemplu în acest sens este Boone Comenor Metalimpex, o filială a The Future Is NEUTRAL și Suez, care recuperează resturile de oțel și aluminiu provenite de la fabricile noastre de ștanțare și le trimite înapoi la turnătorii, acolo unde vor fi topite pentru fabricarea de noi piese auto.

 

 

Alte articole

funadatia-renault-group-romania-crucea-rosie funadatia-renault-group-romania-crucea-rosie
Fundația Groupe Renault România a donat 4 vehicule pentru Crucea Roșie Română
competitia-next-lab-micii-roboticieni-dacia-kilometrul-bine competitia-next-lab-micii-roboticieni-dacia-kilometrul-bine
Ediția a doua a competiției de robotică școlară NextLab.Tech, susținută de Dacia, și-a anunțat câștigătorii
the-future-is-neutral the-future-is-neutral
Renault Group și The Future is Neutral accelerează în economia circulară