Kilometrul Bine
documentar-fundatia-renault-group-kilometrul-bine romania-salbatica-documentar-kilometrul-bine

România Sălbatică - „Întâlnirea cu un râs a inspirat sloganul documentarului”

Iulia Ghinea, contribuitor kilometrulbine.ro, stagiar Renault Group, în dialog cu Dan Dinu & Cosmin Dumitrache, realizatorii documentarului „România Sălbatică”.

IG: Vă invit să ne povestiți puțin despre dumneavoastră. Cine sunt și ce fac Dan Dinu și Cosmin Dumitrache?

CD: Lucrez în producție video de aproximativ 15 ani, timp în care am lucrat la mai multe proiecte, atât pe partea de publicitate și corporate, cât și la filme de informare și prezentare. Datorită pasiunii pentru natură și drumeții montane, mi-am dorit să realizez un film despre patrimoniul natural al României. În 2013, am început să colaborez alături de Dan Dinu și să lucrăm împreună la filme documentare despre natură. După ce am realizat câteva proiecte de scurtmetraj și apoi alte filme mai ample, atât în România, cât și în străinătate, ne-am concentrat asupra filmului „România Sălbatică”, pe care am reușit să-l finalizăm în vara lui 2021.

DD: Ne ocupăm, în cea mai mare parte, cu realizarea de fotografii și filme documentare despre natură. Personal, îmi place mai mult fotografia. Recent, m-am îndreptat și spre zona de film documentar. Proiectul „România Sălbatică” este pasul către această lume și, în principiu, lucrăm pentru natură. De cele mai multe ori, proiectele noastre au legătură cu protecția naturii, conservarea ei, educarea în direcția protecției mediului și, desigur, facem lucrul ăsta cu ajutorul pasiunii noastre pentru imagini.

cosmin-dumitrache-documentar-salvati-romania

IG: Cum ați descoperit pasiunea pentru fotografie, respectiv videografie și cum se împletesc ele cu cinematografia și invers?

CD: Eu pasiunea pentru natură și videografie o am încă din perioada adolescenței. Urcam des pe munte, am avut dintotdeauna o pasiune pentru munte și tot ce îmi oferă el și, în același timp, aveam și jobul de cameraman. Pe parcurs, am încercat să le îmbin pe cele două. După ce am reușit, mi-am dorit să mă perfecționez pe filme documentare despre natură. În România nu am văzut multe astfel de inițiative. Așa am început eu un proiect de acest gen și ulterior, m-am întâlnit cu Dan și astfel am pus bazele filmului documentar, „România Sălbatică”, împreună. 

DD: În cazul meu, pe partea de fotografie, totul a început de când eram mai mic. Îmi plăcea mult să citesc cărți despre animale, despre natură, să merg pe munte, în natură. Fotografia a venit ca o completare, pentru că, prin intermediul pozelor, luam acasă o parte dintre lucrurile pe care le vedeam. Practic, o simplă pasiune, s-a transformat într-un job și e o încântare să fac asta zilnic.

IG: De-a lungul carierei, s-a întâmplat să riscați ceva doar pentru a surprinde cel mai frumos cadru? Să zicem un traseu aproape inaccesibil, condiții meteo nefavorabile etc.

DD: De fiecare dată am încercat să fie totul în siguranță și nu ne-am expus foarte mult, ce-i drept. Am preferat să nu riscăm lucruri, atunci când vine vorba de job. Cu siguranță că au fost și momente mai grele: am avut ture prin Piatra Craiului sau prin Munții Făgărașului, când a trebuit să cărăm mult echipament în spate și nu a fost deloc ușor. A mai fost un moment interesant când ne-a prins o viitură pe undeva prin Peștera Ponicova, prin Parcul Natural Porțile de Fier. Inevitabil, s-au mai întâmplat lucruri, dar nu pot să spun că am fost vreodată în nesiguranță sau că am riscat foarte mult. Cumva, aventurile acestea sunt parte din jobul nostru.

salvati-romania-kilometrul-bine-dacia-proiect-social

IG: Spuneți-mi mai multe detalii despre ideea de la care a plecat filmul documentar „România Sălbatică”.

DD: Ideea proiectului a luat naștere în urmă cu 11 ani de la un articol dintr-o revistă, pe care o foloseam drept sursă de inspirație. Era o revistă despre natură, despre călătorie și scriam un articol despre parcurile naturale și naționale. Atunci mi-am dat seama că nu existau suficient de multe imagini din zonele acestea. Mi-aduc aminte că a trebuit să apelăm la toate cunoștințele pe care le aveam, ca să obținem fotografii pentru a ilustra acel articol. De la acel moment, am zis: „Ok, hai să facem noi un proiect prin care toate parcurile din România să dețină aceste imagini pe care să le folosească ulterior, în scop de promovare”. Așa a venit inițial ideea fotografiilor din acest proiect. În momentul în care s-a alăturat și Cosmin proiectului am început să lucrăm la un film documentar. Totul a plecat de la fotografie și în timp, s-a transformat în cel mai amplu film documentar din România despre natură și peisaje.  

IG: Ce v-a inspirat să alegeți pentru acest documentar sloganul „Privește natura în ochi”?

DD: Povestea asta vine chiar de la finalul proiectului, după întâlnirea frumoasă cu un râs. Este cel de pe afișul documentarului, dar apare și în film, la final. Eram în pădure, îl urmăream ca să-i fac câteva fotografii și deodată ne-am întâlnit privirile și... ne-am privit în ochi pentru câteva secunde. Acest moment a fost sursa de inspirație pentru slogan. Cred că astfel de întâlniri, chiar te marchează și te determină să înțelegi natura mai bine. Drept urmare, am încercat să conturăm finalul filmului, astfel încât și cei care privesc imaginile să simtă măcar o parte din ceea ce am simțit noi, atunci când am făcut materialele. 

documentar-salvati-romania-proiecte-sociale-dacia

IG: O amintire dragă din perioada realizării documentarului ar fi?

CD: Avem nenumărate amintiri frumoase din partea de producție, mai ales. În această etapă, am umblat aproape 400 de zile, în total, pe teren și au fost multe momente frumoase la răsărit și apus de soare, pe vârf de munte, în Făgăraș pe Buteanu, Viștea, Moldoveanu... sau ceva mai recent: ne-a prins ploaia la urși în Făgăraș, la cocoșul de munte, când am stat o săptămână întreagă și ne trezeam la patru dimineața. Mergeam și stăteam în corturile de camuflaj până înghețam efectiv, nu ne mai simțeam mâinile și picioarele. Au fost multe momente frumoase. În partea de post-producție au fost momente de concentrare mult mai mare și de provocare pentru a reuși să aducem filmul la un standard cât mai ridicat pentru cinematograf și pentru genul producțiilor care se fac în străinătate.

IG: Anul acesta, „România Sălbatică” a câștigat „Premiul publicului”, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Povestiți-ne puțin, vă rog, despre experiența din cadrul festivalului.

DD: A fost foarte fain! A vedea filmul numai noi doi, în fața unui computer, pe măsură ce îl editam în etapele de colorizare, e una, dar momentul în care îl vezi în Cluj, la TIFF, alături de alți 2000 de oameni, în Piața Unirii, e de nedescris. A fost frumoasă experiența pentru că, de obicei, se fac aceste screenere cu oameni, într-o sală pentru a vedea care este reacția publicului față de film și eventual, se mai fac ajustări, dacă e cazul. Noi n-am mai apucat să facem lucrul acesta. L-am testat doar cu niște prieteni, dar în momentul în care l-am văzut la TIFF, pe ecrane mari, cu 2000 de oameni în jur... a fost minunat, am simțit emoțiile la un nivel foarte, foarte mare. 

romania-salbatica-documentar

IG: De curând, Dacia a lansat kilometrulbine.ro, platforma de CSR a companiei. Ce părere aveți despre tranziția către o societate mai verde, mai curată, mai sustenabilă și incluziunea socială, cele două axe pe care le urmăresc proiectele de CSR?

DD: Categoric sunt importante, în special prima, din punctul nostru de vedere, pentru că activăm mai mult în zona asta. Cred că, astăzi, nu putem să ne mai gândim doar la noi, la viața noastră, la ceea ce facem, fără să acordăm atenție și mediului. Îl afectăm suficient de mult, încât să conteze ceea ce facem fiecare dintre noi pentru protejarea lui. Cu atât mai plauzibile sunt inițiativele companiilor care se gândesc la lucrul acesta și dezvoltă proiecte pentru protejarea mediului înconjurător. 

IG: Vă propuneți ca documentarul „România Sălbatică” să ajungă în cât mai multe școli pentru a fi vizionat de generațiile tinere și nu numai.  Când considerați că e momentul oportun să înceapă educația de mediu?

CD: Da, bineînțeles. În primul rând, acest proiect, respectiv filmul, are scopul de a educa tinerele generații și de a aduce natura mai aproape de oameni. Știu deja că s-a făcut o campanie în câteva școli din țară după ce filmul a fost proiectat în mai multe orașe. Ne dorim, bineînțeles, să ajungă chiar în toate școlile din România, dacă e posibil. Educația de mediu ar fi trebuit să înceapă cu mulți ani înainte, dar din păcate, în România, acest aspect nu a fost cam niciodată o prioritate.

Totuși, sperăm că în anii următori acest lucru să devină o preocupare majoră, pentru că într-adevăr, lumea ar trebui să fie din ce în ce mai îngrijorată de transformările mediului și ale planetei noastre. Cu siguranță, ar trebui să existe mai multă implicare în această direcție. 

IG: Ce sfat le-ați oferi tinerilor care își doresc o carieră în domeniul artelor vizuale. Dacă ar fi să le povestiți doar despre un singur lucru de care ar trebui să țină cont mereu în parcursul profesional, care ar fi acela?

DD: Consider că, în primul rând, trebuie să fie perseverenți în domeniul acesta. E un domeniu în care, dacă nu ai răbdare și nu ești perseverent, e greu să reușești, mai ales când vrei să filmezi sau să fotografiezi natura. În al doilea rând, e o industrie în continuă dezvoltare mai ales acum, când crește preocuparea legată de natură, de protejarea ei, de conservare. Poți dezvolta proiecte creative în domeniul acesta, cu atât mai mult în România. În țara noastră această nișă este la început. E o lume frumoasă, cu perseverență și răbdare se poate reuși, categoric. 

 

Dan Dinu are o experiență de peste 20 de ani în fotografie. În anul 2015, a fondat FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) alături de alți fotografi, pentru a contribui și mai mult la conservarea mediului folosind ca unealtă principală fotografia de natură. 

De-a lungul timpului, fotograful a colaborat cu Wild Wonders of Europe sau Rewilding Europe și este fotograf colaborator al WWF (World Wide Fund for Nature). În anul 2010 a inițiat „România Sălbatică”, cel mai ambițios proiect de fotografie dedicat naturii din România. Dan a avut 7 expoziții personale, numeroase proiecții video și a participat la multe expoziții de grup. A vizitat și fotografiat până acum peste 30 de țări.

Cosmin Dumitrache și-a început cariera în domeniul producției video din adolescență, cum chiar el ne povestește. Pasiunea lui s-a născut din curiozitate. Din anul 2013 s-a alăturat echipei „România Sălbatică”. 

În anul 2015, cei doi au fondat NTD (Nature & Travel Documentaries), proiect dedicat filmului documentar și de atunci lucrează împreună la diverse producții, care se bucură de un real succes. Cosmin a realizat filme despre natură și protecția ei, alături de cele mai importante ONG-uri din domeniu, precum: WWF, Propark sau Conservation Carpathia. 

Iulia este absolventă a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și intern CSR în cadrul direcției de Comunicare și CSR a Renault Group din România. „Pentru mine viața e o provocare din care descopăr mereu și lucruri frumoase. Faptul că m-am născut cu probleme de mobilitate nu m-a împiedicat niciodată să spun „DA” experiențelor minunate care contribuie la dezvoltarea mea profesională și personală. Motto-ul meu este: Don’t give up & follow your dreams.”

 

Sursă foto: arhivă personală

 

Un articol realizat de Iulia Ghinea, contributor KilometrulBine.ro, stagiar în cadrul echipei de Comunicare și CSR Renault Group România.

Alte articole

silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati silvia-cretan-voluntariat-copii-defavorizati
Voluntar la puterea a doua. Despre implicare în comunitate.
romania-salbatica-documentar-kilometrul-bine romania-salbatica-documentar-kilometrul-bine
România Sălbatică - „Întâlnirea cu un râs a inspirat sloganul documentarului”
voluntariat-vaccinare-kilometrul-bine voluntariat-vaccinare-kilometrul-bine
"Prin voluntariat devenim mai buni cu noi, dar și cu cei din jur"