Kilometrul Bine

Reciclarea bateriilor previne poluarea mediului

Bateriile și acumulatorii sunt produse indispensabile în casa fiecărui om, dar odată ce au fost utilizate, trebuie colectate și tratate separat. Aruncare împreună cu celelalte deșeuri, pot polua mediu și afecta sănătatea.

Odată cu uzarea lor, materiile prime utilizate la fabricarea bateriilor se transformă în deșeuri: plumb, cadmiu, nichel, oțel, zinc sau mercur. Chiar dacă metalele se obțin greu și nu sunt regenerabile, ele se pot recicla la infinit. 

Românii aruncă anual 50 de milioane de baterii la gunoi

Bateriile alcaline de exemplu, (pe care le folosim pentru telecomenzi, aparate foto, lanterne, jucării) sunt 100% reciclabile. Datele unei organizații de profil arată că dintr-o tonă de baterii alcaline, pot fi recuperate până la 300 kg de zinc și compuși de zinc și 200 kg de aliaj pe bază de fier și nichel; care pot fi reutilizate la fabricarea unor obiecte de uz casnic.

Aruncate în același loc cu alte tipuri de deșeuri, bateriile pot fi găurite sau distruse în timpul procesului de colectare. Unele tipuri de baterii, cum sunt cele litiu-ion sau nichel metal hibrid, pot să ia foc sau să explodeze atunci când sunt distruse și astfel, iau foc și alte materiale din preajma lor.

Bateriile litiu-ion, găsite de obicei în laptopuri, țigări electronice, telefoane sau periuțe de dinți electrice, sunt responsabile pentru cel puțin 250 de incendii pe an, care izbucnesc la punctele de colectare din Marea Britanie, potrivit publicației britanice The Guardian.

Bateriile uzate nu trebuie aruncate deci la coșul de gunoi. Există puncte de colectare pentru acest tip de deșeu, mai ales în supermarketuri și centre comerciale. Indicat este să le colectăm separat acasă, iar după ce adunăm mai multe, să le predăm în magazinele cu puncte de colectare pentru baterii. Mai departe, acestea sunt sortate, mărunțite și reciclate, în funcție de tipul de material pe care îl au în compoziția lor.

 

Veniți alături de noi în călătoria spre KilometrulBine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.

 

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.

 

 

Alte articole

opresc-motorul opresc-motorul
Opresc motorul când staționez
depozite-deseuri-menajere depozite-deseuri-menajere
Ce putem face pentru ca hainele să nu ajungă la depozitele de deșeuri menajere?
reciclare-becuri-viitorul-plus-1 reciclare-becuri-viitorul-plus-1
Cum colectăm separat becurile?