Kilometrul Bine
world-water-day-kilometrul-bine-stiri-de-bine world-water-day-km-bine

Protejarea resurselor de apă și consumul responsabil contribuie la protejarea vieții

Pentru Renault Group, protejarea mediului se află în centrul strategiei de dezvoltare durabilă și este un pilon esențial în tranziția către o mobilitate sigură, sustenabilă și cu emisii reduse de carbon. Acest angajament  este demonstrat prin acțiuni concrete care vizează: reducerea emisiilor, conservarea resurselor și protejarea biodiversității.

Apa, o resursă vitală vieții

glass-of-water-km-bine glass-of-water-km-bine

Apa, o resursă vitală vieții

 

De Ziua Mondială a Apei, confirmăm încă o dată angajamentul pentru protejarea și conservarea unei resurse vitale pentru noi toți: apa. 

Apa este o resursă vitală pentru viață, dar este și una dintre cele mai vulnerabile. Schimbările climatice din ce în ce mai evidente în ultimii ani, lipsa precipitațiilor, căldura excesivă dar și un consum din ce în ce mai crescut de apă, au condus la scăderea nivelului apei freatice și la secarea bazinelor de retenție.  

Acest lucru este observat și în activitatea noastră zilnică. De exemplu, la Centrul Tehnic Titu, pânza de apă freatică a scăzut cu un metru în ultimii doi ani, iar două bazine de retenție a apei pluviale, care odinioară găzduiau concursuri de pescuit, sunt acum complet uscate.

De asemenea, evacuarea apelor uzate menajere și a celor provenite din activități industriale în râuri contribuie semnificativ la poluarea apei și conduce implicit la reducerea surselor de apă potabilă.

Importanța consumului responsabil de apă

cauzele-scaderii-nivelului-apei-km-bine cauzele-scaderii-nivelului-apei-km-bine

Importanța consumului responsabil de apă

 

Consumul responsabil de apă, pe lângă faptul că ne ajută să facem economie de resurse, este extrem de important pentru protejarea mediului și contribuie la prezervarea vieții, faunei și florei pe termen lung. 

Cauzele scăderii nivelului apei freatice sunt legate de factori precum:

  1. Schimbările climatice: ceșterea temperaturilor duce la secetă și la un consum mai mare de apă. De asemenea, lipsa precipitațiilor afectează reîncărcarea acviferelor.
  2. Utilizarea excesivă: folosirea excesivă a apei în agricultură, industrie și chiar pentru uz casnic contribuie la scăderea nivelului apei freatice.
  3. Urbanizarea: dezvoltarea urbană reduce suprafața de infiltrare a apei pluviale și afectează astfel resursele de apă.

 

Impactul asupra mediului și comunităților

 

Scăderea nivelului apei freatice și secarea bazinelor de retenție au un impact semnificativ, din ce în ce mai substanțial, asupra mediului și comunităților. Ecosistemele acvatice sunt afectate, iar biodiversitatea este pusă în pericol. Comunitățile rurale care folosesc resursele de apă pentru agricultură, pentru a obține surse de hrană sau pentru transport suferă pierderi semnificative.

Câteva soluții pentru consumul responsabil de apă 

consum-de-apa-responsabil-km-bine consum-de-apa-responsabil-km-bine

Câteva soluții pentru consumul responsabil de apă 

 

Ce putem face pentru a reduce risipa de apă și pentru a proteja această resursă vitală? Iată câteva posibile soluții:

 

  1. Folosirea unor tehnologii de economisire a apei: utilizarea de echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de apă, cum ar fi robinetele și dușurile cu debit redus, inclusiv la nivel individual.
  2. Reciclarea apei: implementarea sistemelor de reciclare și refolosire a apei, în special la nivel industrial.
  3. Politici și reglementări: adoptarea de politici stricte privind utilizarea apei și implementarea de reglementări pentru protejarea resurselor de apă.
  4. Educația și conștientizarea: informarea și educarea publicului larg în ceea ce privește importanța economisirii apei și a metodelor prin care fiecare poate contribui. De exemplu, putem opri apa atunci când ne spălăm pe dinți sau ne săpunim pe mâini, putem opta pentru dușuri mai scurte, în loc de băi foarte lungi, sau putem colecta apa de ploaie pentru a o reutiliza în grădină. De asemenea, este important să nu aruncăm niciun fel de deșeuri în natură sau în cursurile de apă.

 

Ce măsuri concrete am luat la nivelul sit-urilor noastre:

 

La Centrul Tehnic Titu, avem în plan să reciclăm apa care iese din STEP (stație de epurare)  și să o folosim la  sistemele de stingere incendii, economisind astfel apa forată. 

În cadrul Platformei Dacia, există o stație de potabilizare a apei și de tratare a apelor uzate rezultate în cadrul proceselor industriale, precum și laboratoare în care se efectuează analize fizico-chimice și bacteriologice specifice. De activitatea laboratorului de apă uzată beneficiază toate activitățile Renault Group în România: platforma Dacia, Centrul Tehnic Titu, AILN, CPS Oarja, Dacia Business Center și Matrițe Pitești. În plus, în stația de potabilizare a apei de pe Platforma Dacia este produsă și livrată apă potabilă și către orașul Mioveni. 

În 2024, apa potabilă produsă de laboratoarele noastre și distribuită către platforma Dacia și orașul Mioveni a fost de 2 636 707 mc, în creștere cu 86367 mc comparativ cu 2023, datorită extinderii rețelei de distribuție din Mioveni.

Datorită investițiilor permanente în soluții tehnice care ne ajută să economisim apa, am reușit:

solutii-tehnice-economisire-apa-km-bine solutii-tehnice-economisire-apa-km-bine

Datorită investițiilor permanente în soluții tehnice care ne ajută să economisim apa, am reușit:

 

  • să utilizăm mai puțină apă potabilă subterană (provenită din puțurile de adâncime aflate pe Platforma Dacia) – cu 1 849 mc mai puțini utilizați în 2024 vs 2023, datorită montării de robinete de închidere pentru reducere consumului;
  • să scădem cantitatea de apă uzată menajeră evacuată de către Automobile Dacia în rețeaua menajeră a orașului Mioveni: cu 56 353 mc mai puțin versus anul 2023, dar și apa uzată pluvial - industrială evacuată în râul Doamnei, cu  49 595 mc mai puțin în 2024, comparativ cu 2023.

Așadar, fiecare dintre noi poate contribui - la nivel individual, acasă, în timpul liber, dar și la școală sau la locul de muncă, la protejarea acestei resurse vitale pentru viața noastră, pentru flora și fauna care ne înconjoară, care este Apa. 

Astfel, fiecare dintre noi decide, prin alegerile și acțiunile sale de fiecare zi, ce fel de apă își dorește să consume în viitor – o apă proaspătă, curată, din surse naturale sau o apă care se găsește și se extrage cu greu și ce trebuie să fie intens procesată pentru a fi consumată.

Alte articole

alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic alex-filip-kilometrul-bine-siguranta-in-trafic
Platforma KilometrulBine, partener al emisiunii "Boaba de Siguranță"
the-future-is-neutral-renault-group-kilometrul-bine the-future-is-neutral-renault-group-kilometrul-bine
The Future Is NEUTRAL: economia circulară intră într-o nouă eră
luna-decembrie-2023-kilometrul-bine luna-decembrie-2023-kilometrul-bine
Luna decembrie 2023 a stat sub semnul #ZileCuMagie!