Kilometrul Bine

Deșeurile biodegradabile și compostul

Consumul de electricitate și de apă, alimentația, hainele pe care le cumpărăm, călătoriile pe care le planificăm, toate acestea implică emisii de dioxid de carbon. Stilul nostru de viață și anumite activități pe care le facem zi de zi lasă o amprentă directă asupra mediului. Depinde doar de noi dacă alegem să lăsăm în urma noastră o amprentă neagră sau… una verde.

 

Ce este amprenta de carbon și cum se calculează

 

Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră produse de o persoană, o companie, un eveniment, într-un anumit interval de timp. Aceasta se modifică în funcție de alegerile pe care le facem zi de zi. De exemplu, în cazul transportului, dacă luăm avionul, cantitatea de emisii de CO2 pe km este de 285 grame, față de 104 grame pentru mașină și 14 grame pentru tren. (1)

Putem afla care este impactul acțiunilor noastre folosim un calculator de emisii. În medie, statisticile arată că un singur european emite, în decursul unui an, aproximativ 10 tone de CO2. Cum este posibil? Vom exemplifica acest lucru cu ajutorul unei platforme care ne calculează amprenta de carbon. (2)

 

Am trecut în aplicație datele unei persoane care face următoarele lucruri:

  • mănâncă produse lactate și ouă zilnic, iar carne de 2-3 ori pe săptămână;
  • cumpără local doar 12% din totalitatea alimentelor;
  • locuiește cu încă o persoană într-un apartament bine izolat, de 53 de mp2;
  • nu folosește becuri sau aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic;
  • parcurge aproximativ 90 de kilometri cu mașina pe săptămână;
  • folosește foarte rar mijloacele de transport în comun;
  • zboară 11 ore pe an.

 

În urma calculului, platforma ne spune că persoana respectivă emite în urma activităților ei 14,5 tone de dioxid de carbon. Platforma ne mai transmite un mesaj îngrijorător: „Dacă toată lumea ar avea acest stil de viață, am avea nevoie de aproape încă 5 planete, pentru a susține întreaga populație!”

 

Sfaturi utile pentru reducerea amprentei de carbon

 

Există și o veste bună! Prin gesturi mici, făcute zi de zi, putem reduce amprenta „neagră” pe care o lăsăm în urma noastră și o putem transforma în una „verde”. Iată cum:

  • este indicat să cumpărăm doar lucrurile de care chiar avem nevoie, să facem mereu o listă când mergem în magazin și să renunțăm la produsele ambalate în plastic.
  • este de preferat să folosim cât de des putem mijloacele de transport în comun și să mai lăsăm mașina acasă.
  • aparatele consumă energie electrică chiar și atunci când sunt în stand-by, deci trebuie să le scoatem din priză când nu le mai folosim. 
  • putem modifica hainele care nu ne mai vin, iar pe cele pe care nu le mai purtăm, le putem dona.
  • un alt gest pe care îl putem face este să oprim apa atunci când ne spălăm pe dinți sau când spălăm vasele. Chiar dacă pare un lucru mic, vom economisi litri de apă. 

 

Trebuie să nu uităm în niciun moment că resursele Planetei sunt limitate și că trebuie să învățăm cum să le economisim, ca să le putem asigura un viitor bun și generațiilor care vin după noi.

 

Veniți alături de noi în călătoria spre Kilometrul Bine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.

 

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.

 

 

Alte articole

arunc-deseuri-p arunc-deseuri-p
Arunc deșeurile doar în locurile special amenajate
cauzele-aruncarii-deseurilor-in-natura cauzele-aruncarii-deseurilor-in-natura
De ce să nu aruncăm deșeuri în natură?
arunc-plastic-p arunc-plastic-p
Arunc plasticul și metalul doar în coșul galben