Kilometrul Bine
boaba-de-siguranta-mobile creativ-boaba-de-siguranta-articole

Dezbatem mituri rutiere cu Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere din Brașov

 

Zi de zi, în trafic, ne întâlnim cu diverse situații care ne pot pune la încercare atât abilitățile de șoferi, cât și cunoștințele rutiere. Dar cum ne asigurăm că reacționăm corect și că ne menținem în siguranță?

În acest articol discutăm alături de Alex Filip și invitatul său, Daniel Zontea - purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, despre câteva dintre cele mai frecvente scenarii pe care le întâlnim pe stradă. Cum se procedează în astfel de momente, de ce este bine să rămânem la curent cu legislația rutieră și care sunt cele mai comune mituri rutiere, veți afla în cele ce urmează.

Siguranță pe autostradă

Avem următoarea situație: te afli pe autostradă, pe banda întâi sunt tiruri care merg cu 90 km/h, iar din spate vine o altă mașină cu viteză spre tine. S-ar putea să te simți tentat să te strecori între tiruri pentru a-i face loc, dar această abordare este extrem de periculoasă și în contradicție cu principiile siguranței rutiere.

„Nu este niciodată recomandat să te bagi între camione”, explică Daniel. Distanța dintre tiruri nu permite intrarea unei mașini de categorie B, este doar o distanță de siguranță în caz că este nevoie să frâneze brusc. Spațiul dintre camioane nu este niciodată o zonă de siguranță.

„Se întâmplă și ca unii șoferi să meargă cu o viteză inferioară pe banda a doua – nici acest lucru nu este corect.” Banda a doua este destinată exclusiv depășirilor. Folosirea incorectă a acesteia nu numai că încalcă regulile de circulație, dar poate genera și situații de pericol.

A rămâne pe banda a doua la viteze reduse poate cauza frustrare în rândul altor șoferi și poate încuraja comportamente nesigure precum depășirile pe dreapta. Așadar, dacă nu intenționezi să depășești, cel mai bine este să rămâi pe banda întâi.

 

Dilemă  - poate limitatorul de viteză să îmi deterioreze mașina?

Nu – bumperele au o zonă teșită și nu pot rupe articulațiile mașinii. Dacă respecți limita de viteză, nu ar trebui să îți afecteze mașina în vreun fel. Aceste limitatoare de viteză sunt testate tocmai pentru a nu avea vreun impact asupra mașinilor.

Trecerea cu viteză mare peste un limitator de viteză poate cauza, totuși, daune vehiculului. Acestea pot include uzura prematură a suspensiilor, deteriorarea roților, pneurilor sau chiar a cadrului mașinii. În plus, poate provoca un disconfort semnificativ pentru pasageri.

 

Am permis de conducere de peste 30 de ani. Mai trebuie să citesc codul rutier?

„Deși sunt polițist rutier de peste 18 ani, tot timpul am cartea de legislație lângă mine”, spune Daniel Zontea. Nimeni nu le știe pe toate, așa că atunci când nu suntem siguri în legătură cu o informație, putem consulta codul rutier.

În era digitală, accesul la informație este mai simplu ca niciodată. Totul se află la doar câteva clickuri distanță, inclusiv codul rutier. Nu este necesar să deții o copie fizică a acestuia - o poți accesa oricând, direct de pe internet. Prin urmare, nu ai nicio scuză să nu te informezi. 

Codul rutier nu este doar pentru cei care își iau permisul pentru prima oară. Acesta servește drept un instrument de referință pentru toți șoferii, indiferent cât timp au petrecut la volan. Regulile de circulație evoluează odată cu societatea și tehnologia, iar a fi la curent cu aceste modificări este un aspect important pentru o călătorie sigură și fără griji.

 

De ce trebuie să rămâi la curent cu legislația codului rutier?
 

1.         Legislația rutieră, ca orice altă lege, are parte de actualizări în timp

De la introducerea unor noi reguli de circulație și până la modificarea sancțiunilor pentru încălcarea anumitor reguli, codul rutier este în continuă evoluție. Așadar, este bine să te menții la curent cu aceste schimbări pentru a te asigura că ești în conformitate cu legile actuale. Acest lucru poate preveni atât incidentele rutiere, cât și eventualele amenzi sau sancțiuni.

2.         Ai grijă de tine și de cei din jurul tău

Înțelegerea corectă a semnelor de circulație, a regulilor de prioritate sau a procedurilor de urgență poate face diferența între o călătorie sigură și un posibil accident.

3.         Cu timpul, uităm anumite informații

Se poate întâmpla ca unele detalii sau reguli să înceapă să dispară din memoria noastră atunci când nu le folosim des.

Revizuirea periodică a codului rutier te ajută să îți reîmprospătezi memoria și să îți reamintești toate regulile, asigurându-te că ești pregătit pentru orice situație te-ar putea întâmpina pe drum.

Așadar, chiar dacă ai decenii de experiență în fața volanului, nu uita că este întotdeauna benefic să consulți legislația rutieră. Prin îmbunătățirea continuă a cunoștințelor tale rutiere, nu doar că vei evita potențialele amenzi, dar vei contribui și la crearea unui mediu de trafic mai sigur și mai civilizat.

 

De ce este important să porți centura de siguranță?

Centura este unul dintre cele mai eficiente dispozitive de siguranță existente într-un vehicul. În momentul unei coliziuni, viteza mașinii scade brusc, iar pasagerii sunt supuși unei forțe de impact puternice. Centura de siguranță împiedică ejectarea pasagerilor din vehicul și distribuie forța de impact pe zonele corpului cel mai bine echipate pentru a o gestiona - șoldurile și pieptul.

În plus, centura de siguranță ajută la menținerea pasagerului în poziția corectă pentru funcționarea optimă a airbagurilor. Fără centură, airbagurile nu numai că sunt mai puțin eficiente, dar pot cauza și răni grave.

Alex Filip, pilot de raliu, ne-a împărtășit o experință dintr-o cursă în care centura de siguranță i-a salvat viața: „Am avut un accident la raliul Sibiului, la o viteză de peste 150 km/h. S-a rupt un pivot de la roata din dreapta, față. Ne-am rostogolit undeva la 120-130 metri, dar nici eu, nici copilotul meu nu am pățit nimic. Mașina arăta absolut jalnic, dar pentru că eram prinși bine în centura de siguranță, și pentru că am știut cum să ne ținem mâinile în momentul rostogolirilor, nu am pățit absolut nimic, deși forțele au fost uriașe și părea că nu se mai termină.”

 

Fie că ești un șofer începător sau unul cu decenii de experiență, consultarea periodică a codului rutier ar trebui să fie o parte normală și responsabilă a vieții tale de șofer.

Nu uitați, informația pe care o aflăm și aplicăm astăzi, ne poate salva viața mâine!

-

#Dacia, prin platforma #KilometrulBine este partenerul emisiunii „Boaba de Siguranță", un proiect dezvoltat de pilotul Alex Filip. Emisiunea a fost transmisă LIVE pe paginile de Facebook Alex Filip şi KilometrulBine și este continuată pe www.kilometrulbine.ro, prin articole dedicate subiectelor emisiunii.

Emisiunea și-a propus să contribuie la educarea publicului larg pe teme legate de siguranţa în trafic şi comportamentul adecvat atunci când suntem la volan, în maşină sau simpli pietoni. Aflăm ce înseamnă condusul defensiv și primim sfaturi utile care țin de trafic și mobilitate.

 

Alte articole

creativ-boaba-de-siguranta-articole creativ-boaba-de-siguranta-articole
Conducerea defensivă, mai importantă decât ai crede
asigura-te-cand-traversezi-boaba-de-siguranta asigura-te-cand-traversezi-boaba-de-siguranta
Studiul KilometrulBine despre siguranța rutieră pietonală în România
creativ-boaba-de-siguranta-articole creativ-boaba-de-siguranta-articole
Dezbatem mituri rutiere cu Daniel Zontea, purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere din Brașov