Kilometrul Bine
ziua-mediului-onu-dacia ziua-internayionala-a-mediului

22 martie, Ziua mondială a apei

Sărbătorită în fiecare an pe 22 martie, Ziua Mondială a Apei[1] a fost declarată zi internațională la iniţiativa Organizației Națiunilor Unite încă din 1993, pentru a atrage atenția asupra importanței apei proaspete şi a accesului la apă potabilă pentru toată populația planetei.

Chiar dacă apa acoperă aproximativ 70% din suprafața planetei noastre, avem acces la doar 1% din resursele de apă dulce ale Pământului. Apa este o resursă primară, fiind esențială pentru viaţă, pentru menținerea şi protejarea acesteia, astfel că necesită protecție şi gestionare atentă.

 

Pentru că înţelegem cât este de important să folosim cât mai responsabil apa, în cadrul platformei Dacia de la Mioveni există o stație de potabilizare a apei și de tratare a apelor uzate rezultate în cadrul proceselor industriale. Aceasta este una dintre particularităţile Automobile Dacia faţă de restul societăților din grupul Renault, faptul că asigură producția şi distribuția apei potabile atât pentru angajaţii săi, cât şi pentru locuitorii oraşului Mioveni.

Apa brută, prelevată din râul Târgului, este supusă unui tratament de potabilizare în stația de tratare a apei. De asemenea, staţia beneficiază de laboratoare în care se efectuează analize fizico-chimice și bacteriologice specifice. Laboratoarele sunt acreditate RENAR, în conformitate cu cerințele standardului SR EN ISO 17025: 2018, acreditare care atestă că rezultatele obținute în Laboratoarele de Apă sunt valide, exacte și de necontestat.

Pe parcursul anului 2023, Dacia a distribuit apă potabilă într-un volum de 2 550 340 mc, apă destinată atât pentru a fi folosită pe platforma industrială Dacia - 40% din volumul total potabilizat, cât şi pentru locuitorii orașului Mioveni - 60% din volumul total potabilizat.

 

Pânza freatică este o sursă importantă de apă potabilă

 

Poluarea apelor subterane este foarte dificil de corectat. De aceea, trebuie prevenită poluarea solului şi a apelor de suprafață pentru a evita infiltrarea poluanților şi, implicit, posibilitatea ca aceștia să intre în contact cu apele subterane.

În acest sens, pentru monitorizarea calității acviferului subteran freatic, în cadrul platformei au fost amplasate 13 foraje de observație (piezometre), iar pentru monitorizarea calității acviferului subteran de adâncime există 2 fântâni. Parametrii de calitate (chimici, fizici şi bacteriologici) sunt analizați lunar, cu rigurozitate, de către Laboratorul de apă potabilă şi apă uzată, laborator acreditat RENAR.

Pentru a preveni poluarea apelor de suprafață sau subterane, este esenţial să evităm deversarea accidentală sau voluntară a poluanţilor pe sol, în canale, toalete sau chiuvete şi pierderile de lichide periculoase.

Astfel, angajaţii care lucrează pe platformă urmează o serie de reguli prin care contribuie la prevenirea poluării apelor:

  • identific corect produsele chimice şi deşeurile lichide, le depozitez în mijloace de colectare adecvate şi etichetate corespunzător şi le stochez doar în locuri special amenajate, pe retenţii capacitare.
  • în caz de deversare pe sol sau în apropierea unei guri de canal, utilizez bariere absorbante, pentru a evita extinderea deversării.
  • NU depozitez deşeuri lichide în recipiente alimentare şi nu le arunc în toaletă, chiuvetă sau la canal!

De ce trebuie să evităm poluarea apelor?

  • conservăm și utilizăm rațional resursele naturale  
  • reducem poluarea; apele uzate nu vor ajunge în rău şi nici la robinetul nostru, nu distrugem flora și fauna
  • facem economii în tratarea apelor uzate
  • evităm amenzile, deoarece se aplică principiul "poluatorul plătește"

Alte articole

ziua-internayionala-a-mediului ziua-internayionala-a-mediului
Sărbătorim luna mediului
kilometrul-bine-lupta-pentrusustenabilitate kilometrul-bine-lupta-pentrusustenabilitate
27 octombrie, Ziua Sustenabilității în România. Să vorbim despre principiile dezvoltării durabile din România
ctiune-plantare-copaci ctiune-plantare-copaci
Luna decembrie a debutat cu o nouă acțiune de plantare