Kilometrul Bine

Importanța reciclării deșeurilor electrice și electronice

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt echipamentele ieșite din uz, alimentate cu energie de la priză sau cu ajutorul bateriilor și acumulatorilor. Acestea pot fi frigidere, aspiratoare, mașini de spălat, televizoare, laptopuri, telefoane mobile, dar și aparate medicale, scule electrice, jucării cu baterii sau corpuri de iluminat.

 

Unul dintre motivele pentru care DEEE-urile trebuie colectate separat îl reprezintă substanțele periculoase pentru mediu și sănătate pe care le conțin. Acestea pot fi gaze cu efect de seră precum freonul sau metale grele, așa cum este mercurul.

Un alt motiv îl reprezintă cantitatea mare de materiale care pot fi reciclate, inclusiv metale valoroase, conținute de deșeurile electrice și electronice. Acestea pot conține fier, aluminiu, cupru, sticlă, argint sau aur – materiale care pot fi salvate și refolosite. De exemplu, într-un milion de telefoane mobile vechi se găsesc 24 kg de aur, 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint și 14 kg de paladium. (1)

În România se colectează anual 3,3 kilograme de echipamente electrice și electronice uzate de locuitor, în timp ce media europeană este de 10 kilograme/ locuitor, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

 

Deșeuri electrice și electronice uzate pot fi duse la magazinele specializate, dar există și servicii pentru ridicarea DEEE-urilor de la domiciliu – în special pentru cele voluminoase - care pot fi contactate telefonic sau pe e-mail. Totodată, prin programul „Rabla pentru electrocasnice” susținut de Ministerul Mediului, se oferă la schimb vouchere, care pot fi folosite pentru achiziționarea unui produs nou.

Dacă echipamentele se află încă într-o stare bună, ele pot fi donate către asociații de profil, care le vor distribui celor care au nevoie de ele.

 

Veniți alături de noi în călătoria spre KilometrulBine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.

 

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.

Alte articole

cauzele-aruncarii-deseurilor-in-natura cauzele-aruncarii-deseurilor-in-natura
De ce să nu aruncăm deșeuri în natură?
unde-ajung-deseurile-din-constructii-2 unde-ajung-deseurile-din-constructii-2
Cum scoatem deșeurile de construcții „din peisaj”?
reciclare-baterii-asociatia-viitor-plus reciclare-baterii-asociatia-viitor-plus
Reciclarea bateriilor previne poluarea mediului