Kilometrul Bine

De ce să nu aruncăm deșeuri în natură?

Sfatul Viitor Plus

România are o istorie destul de scurtă a gestionării corecte a deșeurilor. Acum mai puțin de 25 de ani, încă aveam sute, poate chiar mii de comunități locale fără un serviciu de salubrizare. Situația a evoluat în bine de atunci. Cu toate acestea, când se revarsă viiturile, vedem în continuare râuri de PET-uri, semn că încă se aruncă deșeurile în natură. De multe ori acestea ajung în râuri și din ele în mări și oceane.

Consecințele pot fi îngrijorătoare și ne afectează pe noi toți. Plasticul, dar și alte deșeuri care nu sunt eliminate corespunzător, ajung să fie ingerate de animale. Sunt nenumărate cazuri în care viețuitoarele marine au înghițit pungi de plastic sau au rămas imobilizate în folii sau plase din plastic.

Din cauza poluării, mediul natural, în loc să ne protejeze, ajunge să ne fie potrivnic. Pentru a ne reduce impactul negativ asupra mediului și a menține curățenia spațiilor publice trebuie să fim responsabili, indiferent de locul unde ne aflăm – la birou, acasă, în spațiile publice sau în trafic.

 

Deșeurile aruncate în natură pot afecta vietățile

Sunt milioane de conducători auto în România și nu toți sunt obișnuiți să fie responsabili și să arunce ambalajele produselor consumate în locurile special amenajate. Ambalajele aruncate pe jos, direct din mașină, pot ajunge în canalizări, șanțuri și, de acolo, în râuri, mări și oceane. Sfatul nostru este să păstrăm toate aceste deșeuri, inclusiv atunci când mergem la picnic cu mașina, până ajungem la destinație și să le aruncăm în locuri care sunt gestionate de către operatorii de salubritate.

 

Consumabilele auto uzate trebuie să ajungă în containere dedicate

Un comportament responsabil cu mediul înconjurător înseamnă și respectarea programului de revizii și schimbarea consumabilelor auto. În cazul în care nu mergem la service pentru schimbul de ulei, este foarte important să ne asigurăm că uleiul auto uzat este colectat separat, pentru a nu ajunge să contamineze pânza freatică.

Anvelopele uzate, bateriile auto și becurile arse trebuie la rândul lor, depozitate în containerele dedicate acestor tipuri de deșeuri. Toate conțin materiale și substanțe periculoase care, în cazul în care nu sunt gestionate corespunzător, pot ajunge să polueze mediul și să reprezinte un risc pentru sănătatea noastră.

 

Cum evităm ca deșeurile să fie aruncate pe câmp

Împreună avem responsabilitatea să ne asigurăm că deșeurile pe care le generăm sunt gestionate sau depozitate corespunzător. Spre exemplu, dacă am realizat o renovare și am rămas cu moloz și materiale sau avem alte tipuri de deșeuri, pe care nu le putem preda operatorilor de salubritate, trebuie să ne asigurăm că autovehiculul care vine să le ridice aparține unei entități autorizate. Nu este suficient să primim confirmări verbale că deșeurile vor fi transportate către locuri de depozitare amenajate – trebuie să ne asigurăm că nu există vreun risc ca acestea să ajungă pe câmp sau în spații dezafectate.

Nu este întotdeauna ușor să facem aceste lucruri, însă avem nevoie de o schimbare de mentalitate si de comportament, de un nou standard de normalitate.

Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat - spre Kilometrul Bine.

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.

 

Alte articole

depozite-deseuri-menajere depozite-deseuri-menajere
Ce putem face pentru ca hainele să nu ajungă la depozitele de deșeuri menajere?
reciclare-materiale-educatie-copii-kilometrul-bine reciclare-materiale-educatie-copii-kilometrul-bine
2.500 de elevi din Argeș au colectat pentru reciclare peste 70 de tone de materiale, în concursul educațional "VERDE GO"
pungi-p pungi-p
Refolosesc pungile de cumpărături