Cosmeticele se numără printre produsele ale căror ambalaje sunt greu de reciclat. Din acest motiv sunt inițiative ale multor companii din acest domeniu care au grijă ca ambalajele pe care ei le folosesc să nu ajungă la groapa de gunoi. Ca alternativă, putem opta pentru produsele naturale, ambalate în materiale biodegradabile, ale producătorilor de cosmetice care au grijă la acest aspect. Exemple sunt producătorii care a dezvoltat game de cosmetice zero-waste.
Servicii în loc de produse
Utilizarea de servicii în locul deținerii de produse este o altă tendință susținută de modelul economiei circulare. Astfel, un furnizor de astfel de servicii este interesat de maximizarea duratei de viață a produselor care se află în centrul activității sale și de optimizarea consumului de resurse. Astfel, de-a lungul duratei sale de viață, un singur produs poate ajunge la mai mulți utilizatori, nu doar la unul singur, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în prezent.
Mulți dintre noi avem, de exemplu, abonamente la diferite servicii de streaming. Cum ar fi însă dacă astfel de abonamente ar include și televizorul unde putem viziona filmele sau serialele preferate? Dar dacă pachetele opționale ar include și închirierea unui sistem audio sau înlocuirea modelului de televizor cu unul mai performant după un interval de timp?
Utilizarea serviciilor în locul deținerii bunurilor ar putea rezolva o parte dintre problemele societății de astăzi. De exemplu, lipsa locurilor de parcare în orașele aglomerate ar putea fi rezolvată și cu dezvoltarea serviciilor de ridesharing. Astfel, în zonele rezidențiale din orașe ar putea fi parcate vehicule care să poată fi închiriate pentru naveta la birou sau drumurile scurte în oraș, dar și pentru escapadele la munte sau la mare.
Prin alegerea de servicii sau de produse care respectă principiile economiei circulare, putem contribui la reducerea consumului de resurse, la protejarea mediului, dar și la validarea unui model care îmbină afacerile cu sustenabilitatea.
Veniți alături de noi în călătoria spre KilometrulBine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.
Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.