Sângele donat poate salva zilnic sute de vieți. Interviu cu Camelia Ruxandu, medic coordonator la CTS București

Deși tehnologia și metodele de cercetare au evoluat mult, în ultimul timp încă nu s-a găsit un înlocuitor pentru sânge. Medicii se bazează în fiecare zi pe donarea de sânge pentru a efectua diferite intervenții chirurgicale salvatoare de vieți. Donarea de sânge este benefică și pentru donator. Despre importanța donării de sânge am discutat cu Camelia Ruxandu, Medic coordonator colecta mobilă de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

 

De ce este important să donăm sânge ?

Sângele pe  care îl obţinem  prin  donare este singurul tratament posibil al unor  afecţiuni deosebite  şi  reprezintă terapia pentru multe categorii de  bolnavi, cum ar fi gravide cu  complicaţii în  sarcină, bebeluși, tineri  cu  afecţiuni genetice sau persoane cu cancer. Sângele este indispensabil pentru efectuarea  unor  intervenţii  chirurgicale de urgenţă, în accidente, hemoragii, transplante şi tumori, iar în lipsa acestuia operaţiile sunt amânate. Cât timp nu  avem un înlocuitor al sângelui, şansa la  viaţă a  acestor pacienţi depinde de donatorii  de  sânge.

 

Care sunt etapele donării de sânge ?

Donarea  de  sânge are 3 etape pe  care  potenţialul  donator le  parcurge  succesiv cu un flux de aproximativ o oră pentru întregul proces:

 

Etapa 1.  ÎNREGISTRAREA

Se înregistrează datele donatorului din actul de identitate cu fotografie (CI, paşaport sau  carnet  de conducere).

Preliminar se  cosultă un material informativ şi se completează un chestionar cu întrebări despre istoricul medical - prezenţa unor boli, consumul de medicamente, anumite obiceiuri, călătorii recente etc.

Etapa 2. EXAMINAREA

Se  realizează  examenul  medical  al donatorului care constă în efectuarea  unor  analize  predonare (hemoglobina şi  grupa sanguina cu Rh, eventual glicemia), un interviu pe baza unui  chestionar şi un examen medical sumar - se verifică tensiunea arterială, pulsul și temperatura, rezultatele analizelor  şi se discută  despre eventuale probleme de sănătate pe baza  răspunsurilor din chestionar.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile se acordă aptitudine pentru donare.

Etapa 3. RECOLTAREA

Se realizează recoltarea de sânge.

În prima fază se recoltează eprubetele pentru testările obligatorii privind bolile transmisibile şi apoi 450 ml sânge. care reprezinta donarea propriu-zisă. Durata este de 8-10 min. Postdonare se rămâne  pe patul  de  recoltare aproximativ 10 min, pentru refacere.

 

Există riscuri pentru donatori?

Nu există riscuri. Este o procedură simplă, cu  refacere rapidă a donatorului.

Personalul calificat, echipamentele și materialele (kit-uri sterile) folosite, asigură securitate și  siguranță donatorilor. Ei sunt supravegheați tot timpul de personalul medical calificat și instruit pentru a interveni prompt la apariția oricăror reacții adverse. Acestea sunt  rare  și minime ca  intensitate – ușoară  amețeală  sau astenie.

 

În cât timp se reface organismul după o donare?

Volumul de sânge donat (450 ml) se reface în aproximativ 24 de ore, iar din punct de biologic- celular, în aproximativ 4 săptămâni.

 

Recuperarea  imediat  post-donare

Pentru  o  refacere  completă  şi o supraveghere  postdonare corectă se recomandă rămânerea în ZONA DE RECUPERARE timp de 10-15 minute înainte de a pleca pentru a relua activitățile obișnuite.  

Se consumă lichide, se mănâncă alimente bogate în proteine.

Nu este permis fumatul, conducerea autovehiculelor timp de 1 oră.

Nu se efectuează efort  fizic, ridicarea de greutăţi sau împins obiecte grele.

Nu se fac exerciții fizice intense timp de aproximativ 5 ore după donarea de sânge.

 

Recuperare 3-4 săptămâni

Se consumă lichide, se mănâncă alimente bogate în proteine și fier.

Regim de viață adecvat.

 

Dacă dorința de a dona există, cum procedăm dacă avem temeri cu privire la procesul de recoltare sau frică de ace?

Până la organizarea campaniei - consultăm materialele informative, discutăm cu persoane apropiate care au mai donat și au devenit donatori fidelizați, mergem însoțiți de un prieten  la  donare.

În  ziua sesiunii de colectă mobilă de sânge - ne asigurăm că ne-am pregătit și îndeplinim condițiile generale de donare, solicităm informațiile dorite pe tot parcursul circuitului, discutăm cu medicul și ne asigurăm că am clarificat toate informațiile. Dacă îndeplinim condițiile, ne înfruntăm temerile, avem  încredere în corpul nostru și în personalul medical și donăm. Vom constata că este totul  este sigur, ușor și urmat de o satisfacție deosebită.

 

Care este nevoia de sânge a spitalelor? Există un deficit în acest moment ?

În România nevoia de sânge este acută. Deoarece doar 2% dintre români donează sânge, OMS plasează România în zona de avarie, media europeană fiind de 4%.  

În România, în  medie, sunt necesare 500.000 de unităţi, anual, iar cererea spitalelor este  acoperită doar 65-70%.

 

În perioada imediat următoare organizăm o campanie de colectare de sânge la sediul nostru din București. Sunt utile astfel de initiative? Au impact?

Colectarea  de sânge la sediul instituțiilor, cu echipe de colectă mobilă, oferă posibilitatea  de creștere a numărului de donatori, de fidelizare a lor și reprezintă soluția optimă pentru  o  creștere sustenabilă a colectei de sânge.

 

Ce inseamnă donator fidelizat?

Donator FIDELIZAT - donatorul  care revine constant la donare și ne oferă posibilitatea de a obține 3 produse - componente sanguine, din  unitatea de sânge donată de el, și astfel va ajuta 3 pacienți, respectiv categorii deosebite de pacienți - copii cu afecțiuni genetice, cu boli  hematologice mai  grave, bolnavi  oncologici etc.

 

Un mesaj pentru cei care se gândesc să fie donatori pentru prima dată?

Îi felicităm și le mulțumim pentru că au înțeles că este mare nevoie de ei.

Îi  așteptăm cu drag la donare și le garantăm că este o experiență minunată și o senzație unică de  împlinire știind  că au  putut salva o viață.