Gândul că putem ajuta copiii proveniți din medii defavorizate, care își doresc să învețe, este o motivație în sine

Andreea Rădulescu, Renault Group, contributor kilometrulbine.ro, în dialog cu Cristian Urea parte din Departamentul IT al Groupe Renault România.

Anul trecut, Fundația Groupe Renault România, în parteneriat cu Automobile Dacia, a donat tablete pentru 100 de elevi din județele Argeș și Dâmbovița. Beneficiarii au fost elevi din ciclurile primare, gimnaziale și de liceu cu profil tehnologic, proveniți din medii defavorizate, din comunitățile rurale și urbane. Anul acesta, alți 100 de elevi proveniți din comunități dezavantajate vor beneficia de acces la educație prin tehnologie cu ajutorul tabletelor donate de Fundație. 

Fundația a fost sprijinită în acest proiect de către colegii din echipa Direcției Informatice România, care au fost bucuroși să ajute copiii și să le pregătească tabletele pentru utilizare încă de la prima accesare. 

Am vrut să aflăm mai multe despre implicarea lor, așa că l-am invitat la o discuție pe Cristian Urea, IT Technical Chapter Leader. 

 

Cum ai ajuns să te implici în acest proiect? 

Am ajuns cumva întâmplător, când managerul nostru ne-a întrebat cum am putea ajuta echipa de proiect în alegerea tabletelor potrivite pentru „Școală de acasă”. Era primul proiect de voluntariat la care aveam ocazia să particip și m-am alăturat bucuros echipei. Gândul că putem ajuta copiii care își doresc să învețe, au rezultate bune, dar condiții sociale și financiare precare, este o motivație în sine pentru oricine ar dori să se implice. 

 

Care a fost contribuția voastră? 

Deoarece copiii beneficiari sunt de la clasa I până la liceu, cu mai multe sau mai puține competențe informatice, am decis să le dăm tabletele deja configurate. Acest lucru înseamnă că am adus sistemul de operare la zi, le-am personalizat tabletele cu un cont Google pe numele fiecarui copil și am adăugat o cartelă SIM cu abonament de date plătit pe un an. Toate aceste acțiuni au presupus un efort consistent și îi mulțumesc colegului Cătălin Bălălău, care m-a ajutat la configurarea primului lot de 100 de tablete distribuite în toamna anului 2020. 

 

Ce satisfacție ți-a adus acest proiect? 

Chiar dacă am fost puțin trist că nu am putut înmâna direct elevilor aceste tablete, să ne bucurăm împreună de fericirea lor, sunt sigur că am reușit să le aducem un zâmbet pe buze și în suflete. Restricțiile sanitare și siguranța lor au fost și rămân mai importante decât dorințele noastre. Sper că vom putea să înmânăm direct copiilor măcar câteva tablete din cel de-al doilea lot!

 

Am vrea să aflăm mai multe despre tine Cristi și despre cum arată drumul tău profesional de la terminarea studiilor și până acum.

Am terminat Facultatea de Științe, profilul matematică-informatică, în urmă cu 20 de ani, iar gândul meu atunci a fost să devin programator. Întâmplarea a făcut să mă angajez pe un post de programator, care însă presupunea și unele activități de consultant software în perimetrul aplicațiilor de plată a salariilor. 

În scurt timp, mi-am dat seama că îmi place mai mult să lucrez cu oameni și printre oameni cu diverse meserii și culturi, astfel că, ușor, ușor, m-am îndepărtat de programare și m-am concentrat pe profesia de consultant software în perimetrul Resurse Umane. Pe parcursul a 5 ani am cunoscut oameni deosebiți, am avut ocazia să văd multe moduri de a aborda și înțelege problematica de resurse umane și, nu în ultimul rând, am călătorit foarte mult prin țară. 

În 2007 m-am alăturat echipei Direcției Informatice România, în postul de Organisateur SI RH (tot consultant software pentru aplicațiile de resurse umane). În decursul a 7 ani am trecut prin diverse posturi: șef proiect organizare, șef UEL, pilot domeniu funcțional, însă am rămas în continuare aproape de aplicațiile de resurse umane. 

Din 2014 am făcut pasul spre management, oarecum natural luând în calcul experiența pe care o aveam și am fost pe rând Șef Serviciu Front Office și apoi Șef Serviciu Dezvoltare Software. 

Din 2019 sunt Technical Chapter Leader IT într-o zona nouă pentru mine, încercând să fiu Servant Leader pentru colegii experți din perimetrul Network, Servere și Post de Lucru. Dacă am reușit într-adevăr să fiu Servant Leader cred că ei, colegii mei, pot spune cel mai bine.

  

Ce pasiuni ai și ce îți place să faci în timpul liber, pe lângă configurarea voluntară a tabletelor pentru Fundație? 

Principala mea pasiune este … familia, pentru familie fac toate eforturile și ea îmi aduce bucuriile de zi cu zi. În plus, îmi plac călătoriile, drumețiile și fotografia. Fac multe poze, dar fotografii, mai rar. Nu intrăm în dezbateri privind definițiile din dicționare, personal cred că o poză reprezintă imortalizarea unui moment, iar o fotografie te „obligă” să vezi dincolo de imaginea de pe sticlă/hârtie, te îmbie să rămâi mai multe clipe să o studiezi, te duce cu gândul la ceva drag, îți trezește o emoție.  

 

Sursă foto: arhivă personală