Deșeurile biodegradabile și compostul

Resturile alimentare, zațul rămas în ibricul de cafea sau frunzele uscate sunt considerate adesea deșeuri inutile, de care trebuie să scăpăm cât mai repede. Le aruncăm la gunoiul menajer și le trimitem la groapa de gunoi. Odată ajunse acolo, aceste tipuri de deșeuri intră într-un proces de descompunere alături de alte materiale și în tot acest proces emit un gaz nociv pentru mediu și sănătate: metanul. 

Există o serie de deșeuri, cum sunt și cele enumerate mai sus, numite deșeuri biodegradabile sau biodeșeuri. În loc să ajungă la groapa de gunoi, ele pot fi transformate în compost, adică în îngrășământ natural pentru sol.

 

Ce sunt deșeurile biodegradabile?

Deșeurile biodegradabile sau biodeșeurile provin din grădini și parcuri, din bucătăriile private sau cele ale restaurantelor firmelor de catering și magazinelor.

Biodeșeurile se împart în două categorii:

  • materiale cu un conținut mare de azot: deșeuri din bucătărie, reziduuri vegetale, resturi de iarbă tunsă, zaț cafea, balegă de cal/vacă;
  • materiale cu un conținut mare de carbon: rumeguș, frunze uscate, carton și ziare mărunțite, șervețele, coji de nuci și alune, coji de ouă mărunțite.

 

Compostul și beneficiile lui

Compostul este materie organică descompusă și transformată în îngrășământ pentru plante. Este un amestec sfărâmicios și uscat, închis la culoare, care se formează într-o perioadă care poate dura de la câteva luni până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și tipul de materiale adăugate. 

Scopul compostării este îmbunătățirea calității aerului și reducerea cantității de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi. Salvând deșeurile de la depozitare, reducem cantitatea gazelor cu efect de seră, în special a metanului. 

În plus, compostul fertilizează și îmbunătățește calitatea solului. Poate fi folosit la plantarea pomilor fructiferi, arborilor și arbuștilor ornamentali și a plantelor decorative. Totodată, culoarea închisă ajută la încălzirea mai rapidă a solului.

 

Ce NU se compostează: oase, uleiuri, grăsimi, lactate, ouă întregi, resturi de plante tratate cu pesticide, lemn vopsit sau orice alt tip de deșeu care poate fi colectat separat în vederea reciclării. (1)

 

Cum putem composta acasă?

  1. Cel mai eficient mod de a începe este prin a colecta biodeșeurile într-un coș sau o ladă din lemn fără fund, dar cu capac. Lada trebuie așezată direct pe sol, nu pe asfalt. Este recomandat să aerați un pic solul cu o sapă pentru a permite râmelor și microorganismelor din pământ să între în masa de compost și să înceapă descompunerea.
  2. Compostare la rece: așezați materialele în straturi de 15-20 cm și udați fiecare strat bine de tot. Alternați straturile de materiale bogate în azot cu cele bogate în carbon. Acoperiți grămada de compost cu o folie sau un strat de pământ. O dată pe lună este bine să desfaceți grămada și să întoarceți straturile, pentru a grăbi procesul de descompunere.
  3. Vermicompostarea (compostare cu râme) este un proces ce poate fi realizat și în apartament. Aveți nevoie de un coș de gunoi cu capac, care să aibă câteva găuri pentru aerisire și pentru scurgerea lichidului în exces. Coșul trebuie poziționat într-o zonă întunecată cu o temperatură constantă. Asigurați-vă că există un recipient sub coș care să colecteze surplusul. Puneți pe fundul coșului un ziar sau un carton tăiat în bucăți de 2,5 cm. Mai puteți adăuga și șervețele de hârtie, fâșii de hârtie igienică sau un carton de ouă tăiat în bucăți mai mici. Udați apoi materialele cu apă din abundență și adăugați pământ de afară sau cumpărat din magazin care să acopere „patul” făcut anterior. Țineți cont de faptul că și acesta trebuie să fie umed. Peste pământ adăugați un strat mai gros de resturi alimentare, puneți capacul coșului și peste aproximativ o săptămână, adăugați râmele. Acestea pot fi achiziționate de la magazinele de pescuit sau de pe Internet. După aproximativ 6 luni, compostul se poate folosi în grădină sau pentru flori.  

 

Contextul legislativ

Legea care prevede obligativitatea colectării separate a deșeurilor biodegradabile trebuia să intre în vigoare începând cu luna februarie 2021. Acest lucru nu s-a întâmplat încă pentru că nu au fost emise normele de aplicare.

Câteva autorități publice locale au implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor biodegradabile „din ușă în ușă”, sau au distribuit compostoare pentru realizarea unei compostări individuale în zonele rurale (exemplu zone din județul Bihor, Arad, Argeș). Această prcatică urmând a fi dezvoltată.

În timp, diverse asociații și grupuri de inițiativă au reușit să implementeze câteva puncte de colectare și compostare a deșeurilor biodegradabile sau îi ajută pe cetățeni să facă acest lucru acasă. (2)

 

Veniți alături de noi în călătoria spre KilometrulBine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.

 

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.