Cum scoatem deșeurile de construcții „din peisaj”?

V-ați gândit de ce terenurile neîngrijite și cele din jurul orașelor sunt presărate cu moloz, cărămizi și alte deșeuri rămase în urma lucrărilor de construcție?

 

Deșeurile rezultate de la construcții noi, modernizări sau demolări sunt compuse din betoane, moloz, dale, țigle, asfalt sau alte obiecte care nu trebuie aruncate împreună cu deșeurile menajere. Având un regim special, ele trebuie colectate separat.

 

Cetățenii care fac lucrări pe cont propriu au obligația de a solicita ridicarea deșeurilor fie operatorului de salubrizare din zonă, fie firmelor autorizate să colecteze astfel de deșeuri. Acest serviciu de colectare este, de cele mai multe ori, contra cost. Din acest motiv, sunt cazuri în care cei care fac astfel de lucrări apelează la persoane neautorizate care colectează deșeurile cu dube sau camionete. Din păcate, unii dintre acești întreprinzători nu sunt mereu interesați de legalitatea activității lor, așa că nu vor duce deșeurile la stațiile de concasare sau la depozitare. Cel mai probabil, ei găsesc un loc mai ferit „de ochii lumii” pentru a scăpa de ele.

 

Deșeurile din construcții și demolări se pot însă recicla. Peste 90% dintre acestea sunt formate din ciment, cărămidă și piatră, care pot fi reciclate. Mai departe, ele sunt transformate în materiale noi, contribuind astfel la economisirea de resurse. Acest lucru este important, în condițiile în care mai mult de 50% din ceea ce se extrage din pământ este utilizat la producerea materialelor de construcții. (1)

 

Deșeurile voluminoase nu trebuie abandonate la voia întâmplării

 

Deșeurile de mobilă sau electrocasnicele mari trebuie predate separat către operatorul de salubrizare. Deșeurile voluminoase acoperă o gamă diversă de articole: orice tip de mobilier, saltele, covoare, obiecte sanitare, uși, ferestre, anvelope auto etc.

 

Deșeurile voluminoase pot fi preluate de către toți operatorii de salubritate, fie gratuit (în anumite zile din săptămână sau din lună), fie contra cost. Pe lângă operatorii de salubritate, există și alte firme care oferă servicii de preluare și neutralizare a obiectelor voluminoase de la domiciliu.

 

Uităm un lucru și mai important: modul în care alegem să acționăm în ceea ce privește colectarea acestor deșeuri ne influențează calitatea vieții. Orice deșeu aruncat la întâmplare ajunge la gropile de gunoi, care se află lângă orașele în care trăim zi de zi. Aerul murdar și poluat pe care îl respirăm adesea provine și de la aceste gropi supraîncărcate cu deșeuri pe care oamenii le-au aruncat necorespunzător „doar o dată”.

 

Vestea bună? Putem schimba ceva! Veniți alături de noi în călătoria spre KilometrulBine. Împreună, putem face această călătorie spre mai bine, mai curat, mai verde, mai educat.

 

Un articol realizat de Asociația Viitor Plus.