Buturuga mică răstoarnă carul mare şi-l pune la treabă

Când te gândeşti la un spital şi împrejurimile lui, te gândeşti automat la sănătate, mediu steril, curăţenie. Din păcate însă, realitatea ne contrazice uneori, aşa cum a fost şi în cazul pădurii care înconjoară Institutul Clinic Fundeni. Colega noastră Daniela Tudoraş, Consilier Standarde şi Construcţii la Dacia, locuieşte în preajma Institutului Fundeni şi a observat în plimbările ei că zona din jurul spitalului este sufocată de gunoaie. Nu a rămas nepăsătoare, ci, dimpotrivă, a hotărât să treacă la acţiune, aşa că a curăţat ea însăşi zona alături de o echipă de voluntari inimoşi.

Aflaţi povestea Danielei din interviul de mai jos:

 

  1. Ce te-a determinat să preiei inițiativa acestui proiect de ecologizare?

 

Am fost întotdeauna o persoană pasionată de pădure, de verde, de natură, de aceea sufăr foarte tare când văd cum mediul înconjurător este agresat cu fel de fel de deșeuri.

Locuiesc lângă spitalul Fundeni (Institutul Clinic Fundeni), iar în plimbările mele prin cartier am văzut că pădurea din curtea spitalului este plină de mormane de gunoaie de toate felurile Acesta a fost momentul care a declanșat în mine dorința de a face un bine, idee care s-a concretizat printr-un proiect de ecologizare a zonei respective.

 

  1. Cum ai ajuns de la idee la acțiune?

Am inițiat acțiunea de ecologizare împreună cu o prietenă extraordinară alături de care fac parte din grupuri online dedicate celor care iubesc mediul. Cerând ajutorul pe aceste grupuri, am reușit să organizăm mai mulți voluntari care să se implice în cauza noastră.

 

  1. Cine a fost alături de tine în această inițiativă?

Am organizat două acțiuni de ecologizare anul trecut, una în luna septembrie și cealaltă în octombrie, la care au participat alături de mine, 10 tineri frumoși și inimoși. Am strâns împreună 150 de saci de gunoi de pe o latură a pădurii. Urmează să mai inițiem și alte acțiuni în același loc până când spațiul verde ce înconjoară spitalul Fundeni va fi curat și civilizat.

 

  1. Ați întâmpinat obstacole în acest demers?

Nu am întâmpinat obstacole, ba dimpotrivă, administrația spitalului s-a ocupat să ridice cei 150 saci de gunoi. În acest fel nu am motivat doar voluntarii, ci și personalul spitalului.

 

  1. Ai mai identificat și alte zone unde ai vrea să inițiezi astfel de acțiuni sau a fost o inițiativă punctuală ?

Sunt multe alte zone care au nevoie de implicarea unor oameni dedicați, care doresc să facă din mediul înconjurător actual, un mediu propice dezvoltării unui trai bun. Tocmai de aceea, la finalul acestui proiect de curățare a frumoasei păduri a spitalului Fundeni aș vrea să mai orientez și către alte activități de ecologizare. Pentru următorul proiect de curățenie mă gândesc la Institutul Oncologic Fundeni, aflat în aceeași incintă, dar cu intrare separată.

 

  1. Sunt utile astfel de inițiative? Mișcă oameni? Schimbă comportamente?

 Inițiativele sunt extrem de benefice pentru mediu, pacienți, personalul spitalului și locuitorii orașului care pot respira un aer mai curat și se pot bucura de plimbările în natură. După acțiunile noastre, administrația spitalului a luat și alte măsuri pentru ca pădurea să arate mult mai civilizat. A astupat un gard pe unde intrau diverse persoane care aruncau deșeuri în zona împădurită și a creat un spațiu de trecere cu ajutorul unui utilaj pentru că în zona respectivă era un desiș ca în junglă. Cred că acest demers îi va mișca pe trecători și se vor gândi de două ori înainte de a arunca gunoaiele pe jos.

E importantă atitudinea civică și implicarea, așa se pot pune în mișcare multe lucruri care nu funcționează.

 

  1. Ce mesaj final ai avea pentru cititorii platformei KilometrulBine?

Eu cred că «Buturuga mică răstoarnă carul mare și îl pune la treabă». Am plecat de la un sigur gând, care a luat amploare și a devenit un frumos proiect de ecologizare, în care s-au implicat voluntari, iubitori ai mediului și al schimbării în bine. Nu ne așteptam ca proiectul să fie finalizat atât de eficient, dar iată că o mână de oameni poate să determine schimbări semnificative.

Nu trebuie să rămânem nepăsători atunci când ceva nu ne place pentru că avem puterea să schimbăm în bine acel lucru!